Budi Heroj svog puta u 2019.godini – Bruno Boksic
350728
post-template-default,single,single-post,postid-350728,single-format-standard,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,moose-ver-1.5, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-352165

Budi Heroj svog puta u 2019.godini

Pajdo sjeo 1930. godine u jednu kolibu i u njoj je živio 5 godina.

U tih 5 godina je svoj dan podijelio na 4 bloka od po 4 sata gdje bi dnevno čitao po 9 sati – staru mitologiju, povijest, te priče iz raznih kultura i religija. I skonta tako taj lik da svi mitovi koji su preživjeli test vremena dijele iste elemente i napiše knjigu o tome 1948.

Harvard ga zovne da počne predavati mitologiju 1950. godine i tu ostane do svoje smrti.

25 godina poslije objavljivanja ove knjige, jedan mladi holivudski producent nabasa na tu knjigu i skonta da svoju originalnu ideju za scenarij može provući kroz te iste elemente mitologije.

Film postigne ogroman uspjeh te se u budućnosti snimi još 8 dijelova, a ta inicijalna knjiga postade zvijezda vodilja za sve velike blockbustere koji su snimljeni.

Producent je bio George Lucas, film Star Wars, a put koji je Joseph Campbell napisao u svojoj knjizi “Heroj sa 1000 lica” dobio je naziv “The Hero’s Journey” ili “Put Heroja.”

Budi Heroj svoga puta

Kakve veze ti imaš sa Lukom Skywalkerom?
Nikakve na prvu, ali kada se malo dublje zađe vidi se da dijelite tonu istih elemenata u životu.

Jer put heroja nije nešto što se samo prikazuje na filmskom platnu ili u nekim tamo knjigama. To je put koji čeka svakog od nas kroz razne etape našeg života.h

To je put transformacije kroz kojega prolazimo kada god postajemo bolja osoba i kroz život prolazimo kroz taj isti put više puta.

Odbacujemo stare dijelove našeg karaktera i stvaramo nove koji nas vode u daljnju avanturu.

Znam da ovo zvuči dosta čudno na prvu i da vjerojatno imaš više pitanja nego odgovora. Tako se isto osjećao i Frodo kada je saznao za Prsten i upravo zbog toga ćemo proći kroz put heroja kroz Frodinu priču i Gospodara Prstenova.

Put Heroja

Priča Gospodara Prstenova ima klasični put heroja. Ovisi prema kojem se autoru radi, put heroja ima između 8-17 točaka, ali se svaki autor slaže da postoje samo 3 stadija tog puta.

 • Polazak (odlazak na put)
 • Inicijacija (transformacija)
 • Povrataka (uskrsnuće)

Frodina priča ima sljedeće elemente

 1. Obični svijet – Frodo živi bezbrižno u Shireu sa svojim ujakom Bilbom i prijateljima
 2. Poziv na avanturu – Bilbo ostavlja Frodi prsten, a Gandalf mu objašnjava da je taj prsten zapravo Prsten Moći kojega Sauron, gospodar Zla, treba da bi vladao Međuzemljem. Prsten ne može ostati u Shireu i Frodo ga treba nositi
 3. Odbijanje poziva na avanturu – Frodo inicijalno odbija nositi Prsten, ali nakon što shvati da će Shire nestati ukoliko to on ne uradi, prihvaća isti nositi do Rivendella
 4. Sretanje sa mentorom – Frodo i skupina sreću Aragorna koji ih dovede do Rivendella
 5. Prelazak prvog testa/praga – Frodo je uspio umaći onih crnim utvarama i doći do Revindella
 6. Testovi, saveznici i protivnici – Stvara se Prstenova Družina koja ima za cilj uništiti prsten – ovdje se prelazi točka poslije koje nema povrataka
 7. Dolazak prema najvećem testu – Frodo i Sam odu sami na put prema Planini gdje će uništiti prsten a tamo ih vodi Gollum. Ostatak Prstenove družine se priprema za svoj veliki test u vidu borbe protiv vojski Saurona
 8. Najveći test/kušnja/iskušenje – Frodo uništava prsten u lavi dok Aragorn sa ostalim saveznicima uspijeva poraziti vojske Saurona
 9. Nagrada – Zlu je napokon došao kraj. Prsten je uništen, Sauron pobijeđen, a Družina je uspjela. Sa ovim završava druga faza (transformacija)
 10. Put nazad – Frodo i Sam bivaju spašeni od strane Gandalfovih orlova i odvedeni na sigurnost
 11. Uskrsnuće – Frodo se budi nakon par tjedana spavanja, taman na vrijeme krunidbe Aragorna kao kralja Gondora te njegove ženidbe sa Arwin. Frodo i drugi hobiti postaju vitezovi te im se čitav svijet tu pokloni (uključujući i novog kralja)
 12. Povratak kući – Frodo se vrati natrag u Shire ali shvati da je spasio ovaj svijet za neke druge ljude i ode živjeti u “Besmrtne Zemlje” Elfova zadnjim brodom.

Tvoj život je kao Frodin život. Dobro pogledaj taj put i sjeti se svojih avantura koje su te testirale do kraja. Točke gdje si iskoračio naprijed bez opcije povratka nazad, vremena kada si našao svoje ljude oko sebe, mjesta kojeg si pokušao spasiti.

Svatko od nas hoda putem heroja

Ti si na jednoj od ovih 12 točaka puta heroja. Jer kada jedna avantura završiti, koja te duboko promijeni, počinje neka druga.

Shvatio sam da sam sa putovanjima ja tražio sebe – to je bio taj neki cilj do kojega sam pokušao doći i nakon svih pizdarija koje su mi se dogodile na istima (to su ovi testovi u srednjem dijelu), vratio sam se na isto mjesto – Mostar.

Ali kao u gornjoj priči, niti je Frodo bio ista osoba poslije tog putovanja niti sam ja. Svatko od nas hoda svojim putem heroja i vidi u kojoj si fazi trenutno.

Nakon što sam završio svoj put pronalaska životne svrhe, onda je bilo vrijeme krenuti na novi put heroja- življenje i ostvarenje te iste svrhe na kojem sam još uvijek.

Ne ideš ti na ovaj put kako bi ostao ista osoba, već kako bi dosegao svoj cilj kroz osobnu transformaciju. Mnogi ljudi to neće shvatiti jer će na prvu to njima izgledati isto. Ali ti ćeš znati, jer ćeš imati iskustvo koje će ti pokazati kakva si osoba morao postati kako bi dosegao taj cilj.

To ti je isto kao i vjerovanje u Boga.

Scott Peck je rekao “Je li moguće da put duhovnog razvoja prvo vodi van praznovjerja u agnosticizam i onda iz agnosticizma u točno znanje o Bogu?…Bog koji dolazi prije skepticizma ne liči uopće na Boga koji dolazi poslije skepticizma.”

Živiš život prema ovom putu i napusti onu sigurnu liniju i zamišljanje o tome šta bi život trebao biti i prepusti se onome šta život može biti.

Danas, kada nastupa nova godina i okrećemo novi list, pođi na svoj put heroja ma gdje se god on nalazio. Budi ta osoba koja će riskirati trenutnu ugodu za ono što bi moglo biti, pa šta god drugi rekli o tome.

Jer to je ono što život pravi magičnim, a tebe bogatim i mudrim.

Budi sve što možeš biti.

Budi heroj svog puta.

Probaj sad jer savršeno je vrijeme početi svoj put na 1.1.


Preporuka za iduće čitanje

Ne propusti niti jedan utorak
Jednom tjedno ćeš dobiti super tekst u svoj email inbox. Neke ranije tekstove si propustio pa ti iste želim poslati na čitanje u inbox
Ne brini, neću te smarat mailovima. 🙂
AUTHOR: Bruno Bokšić
No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.