Sad imaš priliku za novi početak – Bruno Boksic
352386
post-template-default,single,single-post,postid-352386,single-format-standard,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,moose-ver-1.5, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-352165

Sad imaš priliku za novi početak

“Između stimulusa i odgovora postoji prostor. 
U tom prostoru imamo potpunu kontrolu birati naš odgovor.
A u tom odgovoru se krije naš rast i sloboda.”

Viktor Frankl je rekao ovo kao zarobljenik u Auschwitzu. Iako mi nismo zatvorenici u Auschwitzu, zatvorenici smo vlastitih kuća u trenutnoj situaciji. 

Ali korona situacija jenjava i život se polako počinje vraćati u “normalu.” Ta normala, za tebe, za mene i za sve nas neće biti ista i na tebe je da odlučiš kako će za tebe izgledati “nova normalnost.” 

Sad imaš priliku za novi početak jer se iz sranja uvijek rađaju najbolje ideje i jači karakteri. Krize ti uvijek daju prostor da sagledaš sebe i svoj život te napraviš pozitivne promjene.

A nitko to nije bolje uradio od lika koji se sakrio u kuću sve dok nije bio sposoban za svoj novi životni put. Čak je i obrijao pola glave (kao sramotu) da mu ne bi palo napamet izlaziti iz kuće sve dok ne bude spreman za svoj novi život. A onda je to uspio ovako.

 

Sad imaš priliku za novi početak

Nije bilo nikakvog urođenog talenta koji bi ukazao na to da će Demosten postati jedan od najvećih grčkih oratora i jedan od najboljih govornika koji je ikada postojao. 

Rodio se kao mršavo, bolesno i boležljivo dijete s velikom govornom manom. U sedmoj godini života izgubio je oca, a tek tada su stvari krenule nizbrdo. 

Veliko nasljedstvo koje mu je ostavio otac za školovanje, treninge i instruktore ukrali su njegovi štićenici i bukvalno ga gurnuli da živi u podrum.

Zamisli, brate, da imaš 10 godina, slab si i nejak, čudan kao dijete, nemaš prijatelja, ne znaš pričati normalno, svi ti se rugaju, nemaš ni prebijene, a kući se prema tebi ponašaju gore nego kao smrtnom neprijatelju.  

Teško da možeš zamisliti goru situaciju — barem ja ne mogu. Ne znam nikoga tko bi u toj situaciji nešto pokušao i većina bi nas digla ruke od svega. 

Ali Demosten nije.

I zato je on napravio transformaciju u čovjeka koji će svojim govorima ujediniti čitav helenski svijet i mobilizirati narod u rat samo svojim riječima. 

 

Demostenov novi početak

U životu ili truneš ili se potrošiš. Demosten je odlučio potrošiti se. 

Jednom prilikom čuo je atenskog govornika kako samo svojim riječima razoružava svoje protivnike i savladava ih ljepotom riječi. Taj govornik je bio sušta suprotnost Demostena — jak, samopouzdan, karizmatičan, dobar govornik, moćan. 

I tad se Demosten odlučio za svoj novi početak. 

Da bi se riješio svoje govorne mane, smislio je vlastite govorne vježbe koje se i dan danas koriste. Ako si gledao film Kraljev Govor, vidio si barem jednu Demostenovu metodu rješavanja govornih mana poput stavljanja kamenja u usta i pokušavanja pričanja, trčanja uzbrdo i recitiranja pjesama i izgovaranje čitavog govora u jednom dahu.

Ubrzo je njegov glas postao jak, glasan, i razumljiv.

Tada je iskopao rupu u zemlji i zavukao se u nju gdje je danonoćno učio govorne vještine i čitao knjige, radio na izgovoru, jasnoći, glasnosti i čvrstini argumenata. 

Tada je krenuo brijati pola svoje glave kako ne bi izlazio jer bi ga bila sramota. Tako je radio sve dok nije bio spreman za suočiti se sa svojim neprijateljima pred sudom i pobijediti. A to je i uradio. 

Kada je postao punoljetan, pokrenuo je sudski proces vraćanja svog nasljedstva od štićenika koji su ga prevarili. Štićenici su izbjegavali njegove pozive na sud i unajmili svoje odvjetnike, ali Demosten nije stao. 

Fleksibilan i kreativan, dobivao je sudsku presudu za sudskom presudom, držeći slavne govore. Njegovi neprijatelji jednostavno nisu imali šanse i Demosten je odnio pobjedu. 

Na kraju nije ostalo ni 10% od nasljedstva, ali se Demosten tijekom ovog procesa proslavio u Ateni kao veliki govornik. 

Demosten je u procesu postao glas Atene, netko tko predstavlja građanine Atene, tko može pogledati neprijatelje u oči i slomiti ih svojim riječima, a u isto vrijeme motivirati i ugrijati krv svojih sunarodnjaka. 

Svaki govor ga je činio jačim, a njegova prošlost puna bijesa i ljutnje mu je pomogla da probudi emocije u ljudima koji su ga slušali. I upravo mu je ta teška prošlost i način na koji se on ponio prema njoj pomogla da svoje govore čini moćnom pokretačkom silom čitavog helenskog naroda i svijeta kasnije. 

Demosten jeste izgubio skoro čitavo nasljedstvo, ali je u procesu dobio nešto puno više. Dobio je sposobnost probuditi, ujediniti i pokrenuti narod, a to je nešto što mu nitko nikada, pa ni njegovi progonitelji nikada nisu mogli uzeti. 

U čitavom procesu izgubio je ono što je na prvu izgledalo važno samo da bi kasnije dobio nešto puno više i stvorio bolji život (i svijet) za sebe i sve oko sebe.

 

Sad ti je prilika za novi početak

Čehov je rekao da čovjek postaje bolji tek onda kada ga natjeraš da vidi kakav točno jest. 

Čitava izolacija bio je prostor unutar kojeg si mogao vidjeti tko ti točno jesi sada. Mogao si vidjeti sve ono što si mislio da jesi, a pokazao si da nisi. Shvatio si da si puno jači nego što si na početku mislio i da nisi tako krhak da bi se raspao na prvu krizu. 

Korona ti je sve to pokazala. 

Pokazao ti se put koji je drukčiji od onoga na kojem si do sada bio. Put koji je težak, opasan i nepredvidljiv. Ali i put koji će te napraviti puno boljom osobom i dati ti puno veće nagrade u životu. 

Sad je trenutak u tvom životu gdje čuješ poziv na novu avanturu, novi put koji će te promijeniti na bolje. Imao si dovoljno vremena razmisliti o njemu kroz ova dva mjeseca i sad je vrijeme da kreneš njim. 

Demostenu je podijeljena loša ruka. Ali koji je bio njegov odgovor? Je li stao i predao se? Ili je išao do kraja? Je li se potrošio na novom putu ili je trunuo na starom putu? 

Duboko u sebi znaš šta je odgovor. Moraš djelovati. Moraš početi. Jer sad je prava prilika za novi početak. 

 

Preporuka za iduće čitanje

Ne propusti niti jedan utorak
Jednom tjedno ćeš dobiti super tekst u svoj email inbox. Neke ranije tekstove si propustio pa ti iste želim poslati na čitanje u inbox
Ne brini, neću te smarat mailovima. 🙂
Tags:
AUTHOR: Bruno Bokšić
2 Comments
  • Irena Rangelov

    Sjano, Brino 🙏🙌🤹‍♀️

    May 5, 2020