Ne treba nam motivacija, treba nam disciplina: 3 koraka do discipline – Bruno Boksic
350380
post-template-default,single,single-post,postid-350380,single-format-standard,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,moose-ver-1.5, vertical_menu_with_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive,elementor-default

Ne treba nam motivacija, treba nam disciplina: 3 koraka do discipline

Ustaj radni narode, podne je. I dok trljaš krmelje iz očiju i piješ jutarnju kavu, ja sam već odradio 5 sati posla, otrčao 12 kilometara, odveo ćuku da se pokenja vani i napisao četiri teksta unaprijed…al’ u kurcu.

Jer iste one problem koje ti imaš sa disciplinom imam i ja ali sam uspio skontati par nekih trikova kako imati više discipline. Većinu vremena mi ovi trikovi koriste i to je sasvim dovoljno da se (dobro) preživi, da se na ovom blogu 96 utoraka zaredom pojave tekstovi, da se godišnje pročita 50 knjiga i smrša 10 kila. Pa evo kako to sve funkcionira za mene i kako ti iste stvari možeš koristiti za svoje životne pizdarije.

 

1. Ništa motivacija bajo moj, samo sustav

Obožavam pisati ali mi se jedno 60% vremena to uopće ne da raditi. Smor je, teško je, treba mi tema, istraživanja, editiranja, pisanja, prekrajanja i smišljanja kako fino upakirati ideje.

Teško je i ne da mi se – nemam motivaciju za pisanjem tekstova i da se oslanjam samo na motivaciju, ovaj blog bi stao na nekih 14 tekstova sveukupno.

Skontao sam da se ne možeš osloniti na motivaciju jer je to osjećaj koji ne možeš kontrolirati. Super je kad je tu ali kad ga nema, opet moraš skontati kako raditi i bez toga. To ti je kao salata uz pečenje. Valja da je ima, ali ako je nema, ima glavno jelo svejedno. Isto tako vrijedi za žene sa velikim… ovaj motivacija nije nešto na što se možeš osloniti.

Da bi to sve funkcioniralo, treba ti sustav a to je bukvalno skup akcija/navika koje radiš u određenom vremenskom roku.

Da bi ovaj blog funkcionirao, ja sam morao početi pisati i onda kada mi se ne da to raditi. Tako da sam stvorio naviku svakodnevnog pisanja barem 500 riječi. Opet vrijedi ono pravilo da mi se ne da to raditi pola vremena, ali znam da samo tako mogu vježbati disciplinu jer kada ti se da, onda vježbaš motivaciju; kada ti se ne da, onda vježbaš disciplinu.

To je jedan od dva razloga zašto ovaj blog funkcionira – jednostavno napišem dovoljno riječi da mogu objaviti jedan (solidan) tekst svaki utorak.

E sad, ovaj drugi razlog je isto tako važan da bi se uvježbala disciplina i rekao bi da je čak i važniji od ovog prvog.

 

2. Nema “Trebao bi,” nego “Moram” 

“Trebam” ukrast
Vs.
“Moram” ukrast

 

Na ovom blogu objavljujem jedan novi tekst svakog utorka i to sam uspio uraditi zadnjih 96 utoraka zaredom bez propuštanja ijednog jedinog utorka.

Mislim da je ovo najkonzistentnija stvar koju sam ikada uradio u svom životu i tajna leži u samo jednoj rečenici.

“Ja ovo ne trebam raditi, ja ovo moram raditi.”

Evo ti razlike na običnom primjeru:

Počinješ raditi za računovodstvenu firmu u Mostaru i moraš biti na radnom mjestu u 7 ujutro. To znači da se moraš probuditi u 6:30 ujutro da bi stigao na posao.

Kada onaj alarm zazvoni na mobitelu u 6:30, dođe ti da ga isključiš do kraja života i pošalješ sve u pičku materinu. Ali znaš šta tada uradiš? Ustaneš se i odeš na posao.

Zašto?

Zato što moraš.

Jer kada nešto moramo uraditi, ma koliko god mi to mrzili, prezirali ili nam se ne radilo, mi to ipak uradimo. Jer o tome nema priče, rasprave i pregovora. Jednostavno to uradimo jer moramo.

Kad ti dijete plače u 3 ujutro jer se posralo u gaće, ustaneš i presvučeš ga – nitko to ne želi ali moraš pa to uradiš.
Kad te u vojsci poliju vodom u 5 ujutro i natjeraju da trčiš 10 kilometara samo u boksericama, mrziš to iz dna duše ali ti to uradiš jer moraš.
Kad fasuješ cirozu jetre i doktor ti naredi da prestaneš piti, onda to uradiš iako hoćeš samo rakiju da te miluje po obrazima i stomaku jer, jbga, moraš prestati.

“Trebao bi” je ubojica discipline jer tada počnemo pregovarati o onome o čemu ne bi trebali pregovarati.

Danas bi trebao učiti za ispit.
Danas bi trebao raditi na biznisu.
Danas bi trebao preskočiti večeru.

Ostala je još jedna točka stvaranja discipline koja se itekako veže za ovu “moram-trebam” ideju.

 

3. Pošto broj 2 ne funkcionira sam po sebi, evo kako ga napraviti 

 

To što sam ti ja rekao da nešto što “trebaš” zapravo “moraš” ne znači da ćeš ti to i uraditi. Znam jer sam isto i sebi rekao pa opet određene stvari nisam radio. I sam znaš da nešto moraš pa to ne radiš ali evo koji trik možeš iskoristiti da se staviš u “moram” poziciju.

Okolina

Okolina je čudo neviđeno. Ista te može natjerati da budeš najveći svetac ili đavo kakvog nisu nikad vidjeli. Okolina te može pomoći postati najbolji akademik ali i najgori narkoman, dobar sportaš ili veliki alkoholičar. Okolina na nas utječe više nego što mi sami utječemo na nju.

E sad, da bi se prebacio iz “trebam” u “moram,” potrebno je napraviti svoje okruženje takvim da te primora da nešto što samo “trebaš” postane nešto što apsolutno “moraš.”

Ako moraš učiti za ispite, onda isključi TV iz struje i sakrij daljinski.
Ako te ni to nije primoralo da učiš, isključi si WiFi u stanu i daj cimeru mobitel.
Što manje iskušenja imaš u okolici, više ćeš uraditi onu stvar koju zapravo trebaš (moraš).

Ako hoćeš manje piti, nemoj držati gajbu pive na balkonu i tri boce vina u frižideru.
Ako hoćeš napraviti biznis, stvori vrijeme za izolaciju gdje možeš raditi na istom – ili uzmi financijsku obvezu koju možeš plaćati samo narednih par mjeseci i stvori sebi rok do kada isti biznis moraš napraviti.

Ima ona izreka koja kaže da osoba kada mora nešto uraditi ili umrijeti, osoba će najčešće uraditi to.

Samo je ostao fazon kako napraviti scenario umiranja bez da stvarno stavljamo život na kocku.

Do sada su ovi trikovi funkcionirali za mene i stvaranje moje discipline.

A šta je sa tvojim?

Preporuka za iduće čitanje

Ne propusti niti jedan utorak
Jednom tjedno ćeš dobiti super tekst u svoj email inbox. Neke ranije tekstove si propustio pa ti iste želim poslati na čitanje u inbox
Ne brini, neću te smarat mailovima. 🙂
AUTHOR: Bruno Bokšić
No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.