Motivacijski klipovi i govori – Bruno Boksic
349325
post-template-default,single,single-post,postid-349325,single-format-standard,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,moose-ver-1.5, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-352165

Motivacijski klipovi i govori

“…But it ain’t about how hard you hit. It’s about how hard you can get hit… and keep moving forward. How much you can take and keep moving forward. 

That’s how winning is done!”

Reče Rocky i ode u anale motivacijskih klipova i govora. A sa ovom rečenicom i mi zatvorimo YouTube jer su nam se dlake naježile na rukama i u nama se probudi motivacija level Zdravko Mamić.

ajmoooo

 

I onda dođe vrijeme stvarnog rada i sva se ta naša motivacija pretvori u ovo:

Motivacijski klipovi i govori

 

I prođe tako 7 dana našeg života a mi se opet vratimo u točku odakle smo počeli. Bez ikakvih rezultata, nove promjene, transformacije ili bilo čega drugog što bi naš život u koncu učinio boljim.

Iako postoje vremenski okviri kada motivacijski klipovi itekako pomažu, ali o tome kasnije.

Idemo vidjeti zašto smo toliko zaluđeni motivacijskim klipovima i govorima?

 

“Feel good” motivacija

 

Onaj osjećaj kada pogledaš motivacijski klip pa imaš osjećaj kako možeš osvojiti cijeli svijet. E pa to je razlog zašto iste gledamo. 

Negdje u nama duboko, znamo da se ništa neće promijeniti ali nastavljamo lagati sebe a i sve oko sebe sa našom transformacijom nastalom od silnih motivacijskih klipova po YouTubeu ili Facebooku.

Jer puno je lakše samo gledati klipove. Konzumirati. Ali kada je u pitanju kreiranje i djelovanje, tu zapnemo kao ljudi.

Prelazimo iz pasivnog slušanja i gledanja u aktivno stvaranje. A aktivno stvaranje mora iza sebe imati razne elemente poput sustava, internog i eksternog motiva i svrhu zašto to radimo.

I to bude ono što mi najčešće zanemarimo kada krenemo u transformaciju.

Samo gledanje klipova budi u nama motivaciju za nečim višim. Ali to sve izgleda dosta lako i jednostavno. Odnosno bolje rečeno,  nezamislivo nam je kada autori, pisci i govornici pričaju o svojim iskustvima i mukama kroz koje su prošli.

Kako jednostavno nama kroz uši prođe činjenica da je Stephen King odbijen kod 30 nakladnika za svoj prvi roman Carrie. Da, to zvuči inspirativno i taj broj nam jednostavno prođe kroz glavu bez da zamislimo to. 

Dok ne shvatiš da prosječan pušač tek prestane pušiti cigare nakon 30 pokušaja odvikavanja. 

 

Ili podatak da je jedan poslodavac moram poslat 72 maila Marku Zuckenbergu kako bi mi u ovaj odgovorio. To zvuči super dok ne shvatiš da ako šalješ jedan mail dnevno, znači da naredna 2 i pol mjeseca šalješ mailove bez da znaš hoće li ti čovjek odgovoriti. 

 

Motivacija zvuči dobro i svi je volimo. I ja je isto volim. Znao sam provoditi sate samo gledajući motivacijske klipove i pumpajući svoj emocijonalni nivo. Pa sam onda iste stvari počeo raditi i u svojim govorima.

Postao sam motivacijski govornik. 

 

I ne volim to. Jer je potpuno neefikasno. Osim u 2 vremenska okvira kada su motivacijski govori i klipovi potrebni:

 

1. Prvi put

 

Motivacijski klipovi i govori su važni kada je u pitanju razbijanje mentaliteta. Oni su tu da nam pokažu kako se stvarno može uspjeti, kako postoje ljudi koji su to mogli koji sada daju inspiraciju drugima. 

Važno je promijeniti mentalitet “Ne može se” u mentalitet “Pa ovo je moguće”. Ovdje motivacijski klipovi i govori imaju toliko potencijala jer ukazuju ljudima novu perspektivu. 

Prvi korak prema bilo kojoj promjeni uvijek polazi od glave i promjene uvjerenja/mentaliteta/perspektive. A najbolji način za promjenu perspektive je kada vidimo nekoga sa kime se poistovjećujemo kako je uspio ondje gdje smo mislili da je nemoguće uspjeti. 

Tada ta priča postaje inspirativna i mijenja naš pristup i perspektivu. Tako dobijamo mentalitet “Pa ovo je moguće”. 

 

2. Završnica 

 

Ovo su trenuci kada moraš iz sebe izvući maksimum maksimuma kako bi dosegao određeni rezultat. Motivacijski klipovi i govori ovdje izvlače onaj zadnji napon snage koji još uvijek imaš kako bi uspio pobijediti. 

2. poluvrijeme Svijetskog nogometnog prvenstva, 13 runda u boksačkom meču za prvaka Europe, trka od 100 metara na Olimpijadi ili nabrijavanje vojnika prije zadnjeg boja. 

Sve su to primjeri kada ti motivacijski klipovi i govori mogu pomoći da izvučeš onaj zadnji dio sebe, “nabriješ se” i pobjediš. 

 

Međutim ono što nedostaje je sve između. Što se događa između tog prvog puta i završnice? 

Događa se život i svakodnevne pobjede. Događa se sustav koji stoji iza svakog pobjednika, iza svake inspirativne priče te iza svakog motivacijskog govornika. 

motivacijski klipovi i

 

Sustav

 

Bez sustava koji se nalazi između početka i kraja, naša motivacija će završiti samo na klipovima i govorima od koji na kraju ništa neće biti. 

Motivacijski klipovi i govori upareni sa sustavom postaju moćni i kompletni. Znam iz vlastitog iskustva da od samih motivacijskih govora nema ništa jer oni sami po sebi ne podržavaju transformaciju. 

Mogu biti iskra za pokretanje transformacije, ali bez sustava će se ta iskra brzo ugasiti.

 

Za kraj

 

Kako izgleda tvoj sustav za transformaciju. Je li vezan za tebe osobno ili možda za tvoje društvo, biznis ili organizaciju? Gdje ti dolaze problemi i kakve su prirodee? Je li za rješenje istih potrebna motivacija ili sustav? 

Ili oboje?

Napiši u komentarima situaciju pa ću vidjeti kako ti mogu pomoći.

 

Novi utorak novi tekst

Preporuka za iduće čitanje

Ne propusti niti jedan utorak
Jednom tjedno ćeš dobiti super tekst u svoj email inbox. Neke ranije tekstove si propustio pa ti iste želim poslati na čitanje u inbox
Ne brini, neću te smarat mailovima. 🙂
AUTHOR: Bruno Bokšić
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.