Kako sam s lakoćom pročitao 47 knjiga u godini dana – Bruno Boksic
349617
post-template-default,single,single-post,postid-349617,single-format-standard,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,moose-ver-1.5, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-352165

Kako sam s lakoćom pročitao 47 knjiga u godini dana

20.12.2016. godine sam obećao (odlučio) svaki dan čitati minimalno 20 stranica knjige. Ali ne onaj način kako mi to sebi inače obećamo.

Znaš i ti i ja vrlo dobru takvu vrstu obećanja i to spada u rang onoga:

 • Svaki dan ću ići u teretanu
 • Zdravo ću se hraniti
 • Zaradit ću više para
 • Bit ću bolja osoba

I sve ostale klasične stvari koje sebi obećamo krajem 12.mjeseca. Ali o tim obećanjima i zašto nam ne trebaju u idućem tekstu.

Prvo ti moram reći  da sam bio osoba koja je mrzila čitanje i pisanje. I da sam u 2016. godini pročitao 4 ili 5 knjiga, godinu prije jednu knjigu (Good to Great), a godine prije toga 1-2 knjige godišnje.

Međutim prošle godine je u moje ruke došla knjiga o coachingu pod nazivom “Triggers. Creating Behavior That Lasts” od Marshalla Goldsmitha. I ono kada ti kažu da ti je knjiga promijenila život, ova stvarno jest. Iako se to može reći za svaku knjigu.

Ali ono što mi je ova knjiga donijela jeste razumijevanje ljudskog ponašanja te kako stvoriti dugoročnu promjenu. Knjiga je također opisala i pokazala kako izgleda jedan sustav promjene ljudskog ponašanja.

To mi je bilo tako interesantno i zanimljivo da sam odlučio i sam za sebe napraviti jedan takav sustav.

A što točno “ubaciti” u sustav je bilo dosta lako. S obzirom da sam tada htio (i još uvijek hoću) postati poduzetnik, a znao sam informaciju da svi veliki CEO-ovi na svijetu čitaju 50ak knjiga godišnje, odlučio sam da će to biti čitanje knjiga.

I tako sam napravio svoj vlastiti sustav čitanja knjiga, inspiriran sustavima iz knjige “Triggers”.

Počeci su bili čudni. Natjerati se svaki dan i svjesno razmišljati o tome jesam li ne samo pročitao 20 stranica knjige taj dan nego i jesam li isti broj unio u tablicu. Ta tablica je služila za praćenje i mjerenje ove nove navike. Jer prema riječima velikog Petera Druckera, najvećim umom menadžmenta koji je ikada hodao planetom Zemlja:

” Ono što se prati se uradi. Ono što se mjeri se popravi.” 

I evo kako je moja tablica izgledala na samom početku:

sustav čitanja knjiga. 20 stranica svaki dan

sustav čitanja knjiga. 20 stranica svaki dan

Sustav je dosta jednostavan i sastoji se od 4 kolone:

Total što znači koliko je potrebno pročitati za taj dan (konstanta 20)
Day što znači koji je dan rađenja ove dnevne navike (1-365)
Done što znači koliko sam taj pročitao stranica (20 i više od 20 se automatski oboji zelenom bojom. Manje od 20 se oboji crvenom bojom)
Date- kategorija koja je najčešće prazna ali s vremena na vrijeme ubacim datum tog dana.

Jednostavna tablica (tracker). Ali takva i treba biti. Jer ne treba to biti komplicirano nešto pa da ti je potrebno 20 minuta da ispuniš istu. Tablica je tu da ti vizualno pokaže koliko si napredovao, koliko si knjiga i stranica pročitao, te da vidiš koliko si dana u kontinuitetu uspio pridržavati se svoje navike.

I onda ta tablica počinje izgledati ovako nakon 12 dana:

sustav čitanja 20 stranica knjige po danu

sustav čitanja 20 stranica knjige po danu

Pa ovako nakon 96 dana:

sustav čitanja

Pa ovako nakon 155:

 

plan knjiga

plan knjiga

Onda dođem do dana 200:

prvih 200 dana

Pa dana 300:

1-300

I na kraju dođem do 364-og dana moje nove navike. Navike koju više ne mogu zvati novom jer za jedan dan prelazim u drugu godinu ove navike. I tako se 20 stranica čitanja svakog dana pretvorilo u 47 knjiga.

Za detaljan pregled klikni na sliku

Za detaljan pregled klikni na sliku

To je više knjiga nego što sam pročitao u zadnjih 10 godina mog života. A to sam sve uspio ostvariti sa dnevnim čitanjem od 30-40 minuta.

 

Konzumirao jesam, ali šta sam od toga stvorio?

 

Negdje oko 150-og dana čitanja knjiga sam počeo razmišljati o dodavanju nove dnevne navike u moju rutinu. Jer je čitanje već postalo nešto što je dio mog identiteta i ne moram se više svjesno podsjećati da uzmem “knjigu u ruke i čitam”.

Trebala mi je nova navika koja će mi pomoći u životu. A s obzirom da sam prije godinu dana počeo sa pisanjem, bilo je vrijeme da uvrstim naviku dnevnog pisanja u moj život. Imao sam jednu naviku konzumiranja, sada mi treba jedna navika kreiranja.

A za mene u tom trenutku nije bilo bolje opcije od pisanja (vjerojatno bi istu i danas uzeo).

Odlučim se za broj od 500 riječi minimalno svaki dan. Dovoljno malen broj riječi koji me neće preplašiti i otjerati od pisanja prije nego što i sjednem za laptop. A s druge strane dovoljno veliki broj riječi da sa istim nešto počnem (ili završim).

U trenutku ovog pisanja sam došao do 161-og dana svakodnevnog pisanja i trenutno imam napisanih 106 387 riječi u 161 danu pisanju.

U svrhu poređenja količine toga, prosječna knjiga od 250 stranica ima oko 35-40 000 riječi.

svaki dan 500 riječi napisati

svaki dan 500 riječi napisati

Pisanje i čitanje mi je donijelo toliko sreće, uspjeha, zadovoljstva i ostvarenja u životu da bi ti to teško mogao opisati i sa ovih gore navedenih 106 387 riječi.

Ali ono što sam ti dužan dostaviti ovdje jest materijal koji sam čitao u prethodnoj godini dana. Tako da ću u narednom dijelu s tobom podijeliti kratke sažetke knjiga koje sam pročitao.

 

Popis, opis i kratki sadržaj pročitanih knjiga u 2017.godini

Naziv knjige će ti reći jesam li istu pročitao na engleskom ili na hrvatskom jeziku. Sumacije knjiga će biti dosta kratke, svega par rečenica jer ih je mnoštvo. Ali ako te neka knjiga posebno zanima, javi mi se pa ću ti poslat svoje bilješke vezane za istu. Ili ako jednostavno želiš da popričamo o istoj, slobodno se javi.

Knjige pročitane između dana 0-100

 

1. Think and Grow Rich – Napoleon Hill

Kratki opis knjige:

Predstavljanje svog potrebnog znanja i filozofije preko kojeg pojedinci mogu akumulirati novca u kojim god količinama oni to žele.

Šta ćeš naučiti:

Ključni dio knjige je sljedeći slijed koji pokazuje kako doći do uspjeha:

 1.  Trebaš imati definitivnu SVRHU podržanu GORUĆOM ŽELJOM za njezinim ispunjenjem.
 2.  Trebaš imati definitivan PLAN, izražen kroz STALNE AKCIJE.
 3.  Trebaš imati UM koji je izoliran od svih negativnih i obeshrabrujućih utjecaja (pogotovo od prijatelja, rodbine i poznanika).
 4. Trebaš imati prijateljski SAVEZ  sa jednom ili više osoba koji će te ohrabriti u praćenju i slijeđenju tvoga PLANA i SVRHE.

Ova četiri koraka su prema knjizi ključna za uspjeh u svakom aspektu života.

Citati iz knjige:

“The person who stops studying merely because he has finished school is forever hopelessly doomed to mediocrity, no matter what may be his calling. “

“SUCCESS REQUIRES NO EXPLANATIONS – FAILURE PERMITS NO ALIBIS”

 

2. When Breath Becomes Air – Paul Kalanithi

Kratki opis knjige: 

Znaš ono kada gledaš Game of Thrones pa ubiju nekog dobrog lika a ti kažeš “Pa nije zaslužio ovo nikako”.

E to ti je autobiografska knjiga “When Breath Becomes Air”. Mladi neurokirurg koji ima sve u životu. Mladost, trudnu ženu i savršenu karijeru. Život stvarno izgleda savršeno.

Sve dok ne sazna da ima četvrti stadij raka pluća s 35 godina

Šta ćeš naučiti:

Život je kompliciran. I udari te kad si na vrhuncu svega. Kada je napokon vrijeme da uživaš u plodovima svog rada i truda.  Ova knjiga je definitivno bila najemotivnija knjiga koju sam pročitao ove godine i plakao sam kao kišna godina kada sam okretao zadnje stranice (stvar koju dijelim sa Bill Gatesom).

Citati iz knjige:
You can’t ever reach perfection, but you can believe in an asymptote toward which you are ceaselessly striving.

I envied their happy faces, knowing that, statistically, they all probably had highly treatable forms of cancer, and reasonable life expectancies. Only 0.0012 percent of thirty-six-yearolds get lung cancer.
Yes, all cancer patients are unlucky, but there’s cancer, and then there’s 
CANCER, and you have to be really unlucky to have the latter.

Poruka njegovoj 8-mjesečnoj kćerki netom prije smrti:
When you come to one of the many moments in life where you must give an account of yourself, provide a ledger of what you have been, and done, and meant to the world, do not, I pray, discount that you filled a dying man’s days with a sated joy, a joy unknown to me in all my prior years, a joy that does not hunger for more and more but rests, satisfied. In this time, right now, that is an enormous thing.

…what Paul saw and what I now carry deep in my bones, too: the inextricability of life and death, and the ability to cope, to find meaning despite this, because of this. What happened to Paul was tragic, but he was not a tragedy.

 

3. The Excellence Habit – Vlad Zachary

Kratki opis knjige:

Kako male promjene u našim životima mogu stvoriti velike rezultate.

Šta ćeš naučiti:

Kako stvoriti naviku izvrsnosti u tvom životu. Ne u svemu što radiš, jer za većinu stvari u životu želimo biti samo “dovoljno dobri”. Ali za one najvažnije stvari u našim životima želimo biti izvrsni. A to ćemo uraditi tako što stvorimo naviku izvrsnosti.

Uspjeh je vezan za rezultat. Izvrsnost, s druge strane, je vezana za proces (naviku).

Citati iz knjige:

If we met a poor person a hundred years ago, we would likely call them unfortunate. Back then, we would describe them as someone who did not have enough fortune, who was not lucky enough.
Nowadays, we would not be surprised to hear someone at the bottom of society called a 
loser. I think we can all agree that there is a big difference between unfortunate and a loser. As society we have evolved to believe less in God and more in ourselves. We are in the driver’s seat of our lives, and, therefore, we own both success and failure. On a personal level, this has made it more difficult to feel good about our current level of success. By accepting the idea that we could achieve anything, we have increased the pressure on ourselves to do it. Paradoxically, this makes it more difficult to reach our goals.

Success is about results. Excellence, on the other hand, is about the process.

We need to be brutally honest with ourselves and to leave our comfort zones. This means doing things we are not very good at. Or, not good at, yet. And, this means doing them now. There is no better time than now. We will never be ready. If we reach “ready,” this means we are comfortable. The point of this is to move outside of our comfort zone and learn to be productive, while there. Then do it again, and again, and again. Until we build it into a habit. That would be an Excellence Habit.

 

4. Influence – Robert Cialdini

Kratki opis knjige:  

Kako utjecati na ljude koristeći psihologiju. Jedna od najpoznatijih i najboljih  knjiga o prodaji

Šta ćeš naučiti:

Svi utjecaji na druge osobe spadaju u 6 kategorija:

 1. Reciprocitet ili ti ga ja dam tebi, ti daš meni (besplatna e-knjiga u zamjenu za email adresu ti je jedan primjer)
 2. Predanost i konzistencija ili ti ga jednom kad uđeš ,nema izlaska (Prvo uložiš 1 marku na kladionicu pa 3 pa 5 i na kraju si toliko posvećen kladionici da nema izlaska iz toga jer si već uložio X para)
 3. Social proof ili ti ga ako svi to rade mora biti ispravno (“Kosmodisk mi je promijenio život” ti je social proof “testimonial-svjedodžba”)
 4. Sviđanje ili ti ga “ma dobar je on”
 5. Autoritet ili ti ga ako fratar/profesor nešto kaže sa katedre, to je zakon i istina
 6. Oskudnost ili ti ga još malo pa nestalo pa kupujte ljudi

Citati iz knjige:

“There is an obligation to give, an obligation to receive, and an obligation to repay.”

The Effort Extra
Yet another reason that written commitments are so effective is that they require more work than verbal ones. And the evidence is clear that the more effort that goes into a commitment, the greater is its ability to influence the attitudes of the person who made it. 
Social scientists have determined that we accept inner responsibility for a behavior when we think we have chosen to perform it in the absence of strong outside pressures. A large reward is one such external pressure. It may get us to perform a certain action, but it won’t get us to accept inner responsibility for the act. Consequently, we won’t feel committed to it. The same is true of a strong threat; it may motivate immediate compliance, but it is unlikely to produce long-term commitment.

 

5. 7 Habits of Highly Effective People – Stephen Covey

Kratki opis knjige:

Daleko najbolja self-help knjiga koju sam ikada pročitao. Ima sve što ti treba, rečeno kroz super priče koje su izuzetno jednostavno objašnjene.

Šta ćeš naučiti:

7 navika visoko efikasnih ljudi. Prve 3 su vezane za interno majstorstvo. Odnosno ono što radiš u privatnosti.
Druge 3 su vezane za eksterno majstorstvo. Odnosno ono što radiš u javnosti. Eksterni (vanjski) uspjeh nikada ne dolazi prije internog (unutarnjeg) uspjeha i majstorstva.

A zadnja navika je vezana za nadogradnju i revidiranje ovih 6 navika.

Te navike su:

 1. Budi proaktivan (Promjeni ono što možeš. Pomiri se sa onim što ne možeš)
 2. Počni sa krajem u vidu (Skontaj gdje želiš biti u životu i idi prema tom cilju)
 3. Glavne stvari uvijek idu prve (Radi na prioritetima koji skoro nikad nisu urgentni, ali su itekako važni)
 4. Kreiraj win-win situacije (Ovako nastaje bilo kakav rast u svijetu)
 5. Prvo shvati pa traži da budeš shvaćen (nemaš džaba 2 uha a samo 1 usta)
 6. Pravi Sinergiju (1+1=3)

Citati iz knjige:

They do not blame circumstances, conditions, or conditioning for their behavior. Their behavior is a product of their own conscious choice, based on values, rather than a product of their conditions, based on feeling.

We are either the second creation of our own proactive design, or we are the second creation of other people’s agendas, of circumstances, or of past habits

The key is not to prioritize what’s on your schedule, but to schedule your priorities. 

Private Victory precedes Public Victory.

 

6. Ego is the Enemy – Ryan Holiday

Kratki opis knjige:

Kako nas ego može i uništava u 3 faze u životu. U penjanju ka nečemu, na samom vrhu te u trenutku kada padamo prema dnu. Svaka od ovih faza sadrži svoje ego zamke. Ali srećom, ova knjiga nam pokazuje kako da iste zaobiđemo.

Šta ćeš naučiti:

Kao i u većini Ryanovih knjiga, naučit ćeš kako se boriti sa životnim problemima, kako internim tako i eksternim, na onaj hardcore način. Način stoika. Pobijedit ćeš ego kroz fizičku laganost ali mentalnu čvrstoću. A kako to izgleda u svakoj od ovih faza kroz zanimljive priče saznaj kroz knjigu.

Citati iz knjige:

The first principle is that you must not fool yourself—and you are the easiest person to fool.
—RICHARD FEYNMAN
In this way, ego is the enemy of what you want and of what you have: Of mastering a craft. Of real creative insight. Of working well with others. Of building loyalty and support. Of longevity. Of repeating and retaining your success. It repulses advantages and opportunities. It’s a magnet for enemies and errors. It is Scylla and Charybdis.

Be:
Humble in our aspirations
Gracious in our success
Resilient in our failures

If your purpose is something larger than you—to accomplish something, to prove something to yourself—then suddenly everything becomes both easier and more difficult. Easier in the sense that you know now what it is you need to do and what is important to you. The other “choices” wash away, as they aren’t really choices at all. They’re distractions. It’s about the doing, not the recognition. Easier in the sense that you don’t need to compromise.
Harder because each opportunity —no matter how gratifying or rewarding—must be evaluated along strict guidelines: Does this help me do what I have set out to do? Does this allow me to do what I need to do? Am I being selfish or selfless?

 

7. The Power of Habit – Charles Duhigg

Kratki opis knjige:

Kako navike funkcioniraju i kako možeš koristit ovaj framework da stvoriš nove pozitivne navike ili se riješiš neke stare loše navike.  Ja sam naučio kako prestati gristi nokte a isto sam i primijenio.

Šta ćeš naučiti:

Svaka navika se sastoji od 3 dijela:

 1. Znak – trenutak kada određeni okidač (interni ili eksterni) kaže tvom mozgu da se isključi jer kreće rutina
 2. Rutina – zadatak koji se obavlja. Može biti fizički, psihički ili emocionalni
 3. Nagrada – trenutak kada rutina (petlja) završava i mozak ocjenjuje koliko je dobra za tebe (da vidi hoće li je pamtiti ili ne)

Praktični primjer ovoga ti je tuširanje:

 1. Znak – uđeš u kadu/tuš kabinu – mozak se isključi i kreće automatska rutina
 2. Rutina- tuširaš dijelove tijela na određeni način i određenim redosljedom
 3. Nagrada – Ugasiš tuš i obrišeš se, mozak se opet uključi

Da te sada pitam da mi objasniš kako se točno tuširaš, ubij me ako bi znao. Evo ne znam ni ja sam, znam samo da se isključim pod tušem.

Citati iz knjige:

This explains why habits are so powerful: They create neurological cravings. Most of the time, these cravings emerge so gradually that we’re not really aware they exist, so we’re often blind to their influence. But as we associate cues with certain rewards, a subconscious craving emerges in our brains that starts the habit loop spinning

“Foaming is a huge reward,” said Sinclair, the brand manager. “Shampoo doesn’t have to foam, but we add foaming chemicals because people expect it each time they wash their hair. Same thing with laundry detergent. And toothpaste—now every company adds sodium laureth sulfate to make toothpaste foam more. There’s no cleaning benefit, but people feel better when there’s a bunch of suds around their mouth. Once the customer starts expecting that foam, the habit starts growing.”

What Alcoholics Anonymus provides instead is a method for attacking the habits that surround alcohol use. AA, in essence, is a giant machine for changing habit loops. And though the habits associated with alcoholism are extreme, the lessons AA provides demonstrate how almost any habit—even the most obstinate—can be changed.

 

8. Awaken the Giant Within – Tony Robbins

Kratki opis knjige:

Velikan osobnog razvoja opisuje kroz svoja (ali i tuđa) iskustva kako postati velika osoba. Odnosno kao što naziv knjige kaže kako probuditi diva u sebi.

Šta ćeš naučiti:

Osobni razvoj od A do Ž. Sve što ti je potrebno kako bi počeo raditi na sebi, uključujući vježbe se nalaze u ovoj knjizi. Dosta je velika a u njoj se nalaze elementi poput donošenja odluka, definiranja tvoji životnih vrijednosti, komuniciranja sa sobom i drugima te moje najdraže, kako kontrolirati svoje emocije umjesto da pustiš da one tebe kontroliraju.

Citat iz knjige:

Changing an organization, a company, a country—or a world—begins with the simple step of changing yourself. And you change yourself by raising your standards: What you won’t tolerate, what you won’t accept in life and what you aspire to become.

You see, in life, lots of people know what to do, but few people actually do what they know.
Knowing is not enough! You must take action.

 

9. Contagious. Why Things Catch On – Jonah Berger

Kratki opis knjige:

Zašto određene stvari postaju zarazne, a druge ne? A pod zarazne, mislim na viralne 😀

Šta ćeš naučiti:

6 elemenata prema kojima nešto postaje viralno:

 1. Socijalna valuta
 2. Triggeri
 3. Emocije
 4. Javnost
 5. Praktična vrijednost
 6. Priče

Citat iz knjige:

Some people like to be the life of the party, but no one wants to be the death of it. We all want to be liked. The desire for social approval is a fundamental human motivation.

“Live the healthy way, eat five fruits and veggies a day.”
“Each and every dining-hall tray needs five fruits and veggies a day.”
Both slogans encouraged people to eat fruits and vegetables, but the corny “tray” slogan was 25% more effective. Even though people didn’t like the slogan (actually hated it), it was more effective!

 

10. The Four Agreements – Don Miguel Ruiz

Kratki opis knjige:

Knjiga o ljubavi- prvenstveno sebe a time i drugih ljudi. Kratka knjiga ali ispričana kroz vrlo zanimljive priče.

Šta ćeš naučiti:

4 dogovora:

 1. Poštuj svoju riječ besprijekorno
 2. Ne shvaćaj ništa osobno
 3. Ne pretpostavljaj (jer pretpostavka je majka svih zajeba)
 4. Uvijek daj sve od sebe (vidiš kako se elementi iz različitih knjiga ponavljaju – hint excellence habit)

Citat iz knjige:

The reward feels good, and we keep doing what others want us to do in order to get the reward. With that fear of being punished and that fear of not getting the reward, we start pretending to be what we are not, just to please others, just to be good enough for someone else. We try to please Mom and Dad, we try to please the teachers at school, we try to please the church, and so we start acting. We pretend to be what we are not because we are afraid of being rejected.

Wherever you go you will find people lying to you, and as your awareness grows, you will notice that you also lie to yourself. Do not expect people to tell you the truth because they also lie to themselves. You have to trust yourself and choose to believe or not to believe what someone says to you. 

 

11. Unshakeable – Tony Robbins

Kratki opis knjige:

Investicija u burzu je kako bogati postaju bogatiji. Investicija u burzu je kako bogati postanu siromašni. Investicija u burzu je kako siromašni postanu siromašniji. Investicija u burzu je kako siromašni postanu bogati.

Šta ćeš naučiti:

E s obzirom da si gore pročitao ovaj dio i pomislio wtf, ova knjiga će ti pojasniti šta trebaš a šta ne trebaš raditi. Najbolja sumacija iste bi bila da ulažeš na S&P index u Americi (kladiš se na SAD).  Jer bolji povrat ti daje ulaganje na klasični S&P index nego da burzovnom mešetaru daš pare. Što je Buffet i pokazao kada se kladio u milijun dolara na upravo to.

Citati iz knjige:

“When a person with experience meets a person with money, the person with experience ends up with the money; and the person with money ends up with an experience.” 

“The best opportunities come in times of maximum pessimism.”

 

12.  Stumbling on Happiness – Daniel Gilbert

Kratki opis knjige:

Jedna od najsmješnijih i najintrigantnijih knjiga koju sam ikada pročitao u životu. Svaka stranica koju sam pročitao me barem jednom nasmijala ili “nasamarila”. Ogromna preporuka prije svih drugih knjiga o pozitivnoj psihologiji.

Šta ćeš naučiti:

Kako nam naš mozak laže. Ali ono toliko ofirno, a mi glupi pa ne vidimo ništa.

Recimo ove dvije linije su iste dužine ma šta ti god tvoj mozak rekao:

Kako se ponašamo suprotno od onoga što pričamo i kako ono što najviše želimo da bi bili sretni nam zapravo neće donijeti sreću. Ali nam ni ono što trenutno imamo neće donijeti sreću koju želimo? Ono wtf. Čitava knjiga je jako smiješna, paradoksalna ali izuzetno edukativna.
Nije on džaba profesor na Harvardu.

Citati iz knjige:

Whatever you are thinking, your thoughts are surely about something other than the word with which this sentence will end.
But even as you hear these very words echoing in your very head, and think whatever thoughts they inspire, your brain is using the word it is reading right now and the words it read just before to make a reasonable guess about the identity of the word it will read next, which is what allows you to read so fluently.
Any brain that has been raised on a steady diet of film noir and cheap detective novels fully expects the word night to follow the phrase It was a dark and stormy, and thus when it does encounter the word night, it is especially well prepared to digest it.
As long as your brain’s guess about the next word turns out to be right, you cruise along happily, left to right, left to right, turning black squiggles into ideas, scenes, characters, and concepts, blissfully unaware that your nexting brain is predicting the future of the sentence at a fantastic rate. It is only when your brain predicts badly that you suddenly feel avocado.

That is, surprised. See?

 

13. Start-Up Nation – Dan Senor

Kratki opis knjige:

Zašto je Izrael startup nacija.

Šta ćeš naučiti:

Zašto je Izrael startup nacija, kolika je važnost kulture (bottom-up kulture) u stvaranju startupa i poduzetnika te kako multikulturalno središte sa konceptom chutzpah stvara izvrsnu podlogu za poduzetništvo.

Citati iz knjige:

Four guys are standing on a street corner . . .
an American, a Russian, a Chinese man, and an Israeli. . . .
A reporter comes up to the group and says to them:
“Excuse me. . . . What’s your opinion on the meat shortage?”
The American says: What’s a shortage?
The Russian says: What’s meat?
The Chinese man says: What’s an opinion?
The Israeli says: What’s “Excuse me”?

Israelis do not have a very disciplined culture. From the age of zero we are educated to challenge the obvious, ask questions, debate everything, innovate,” says Mooly Eden.

Dadi Perlmutter recalls the shock of an American colleague when he witnessed Israeli corporate
culture for the first time. “When we all emerged [from our meeting], red faced after shouting, he asked
me what was wrong. I told him, ‘Nothing. We reached some good conclusions.’ ”

 

Knjige pročitane između dana 100-200

 

14. The Promise of a Pencil – Adam Braun

Kratki opis knjige:

Kako je Adam otkrio šta želi u životu, kako mu je bilo potrebno godine da to prihvati i kako se iz svega toga radila jedna od najboljih “For Purpose” organizacija u svijetu “Pencils of Promise”. A rezultat toga je preko 400 napravljenih škola u zemljama trećeg svijeta.

Šta ćeš naučiti:

Život je jedan i trebaš ga živjeti po sebi. Kada nađeš ono radi čega ti srce zaigra, duša zatreperi a noge ti se oduzmu, onda to nemoj ignorirati. Pa i ako to znači dati otkaz sa 24 godine na poslu gdje zarađuješ preko 100 000 dolara godišnje kako bi išao na drugi kraj svijeta graditi škole.

Citati iz knjige:

Up until that point, I had always thought that I was too young to make a difference. I had been told that without the ability to make a large donation to a charity, I couldn’t help change someone’s life. But through the small act of giving one child one pencil, that belief was shattered. I realized that even big waves start with small ripples. This is my thing, I thought. Rather than offering money or nothing at all, I’m going to give kids pencils and pens as I travel.

I couldn’t help but laugh at the beautiful irony of a Jew reading the Christian Bible aloud in a town called Palestina.

 

15. Menadžment Uspjeha – Dale Carnegie

E došli smo do prve knjige koju sam u toj godini pročitao na hrvatskom jeziku. Ovu knjigu sam dobio na poklon tako da sam je odlučio ponijeti na putovanje u Irsku i pročitati tu.

Kratki opis knjige:

Menadžment je mnogo više od pukog upravljanja ljudima.

Šta ćeš naučiti:

Kako da pričaš sa ljudima. Pa opet kako da pričaš sa ljudima. Na kraju kako da pričaš sa ljudima. Da, i osnovne i napredne tehnike i taktike menadžmenta.

Citat iz knjige:

Happiness doesn’t depend on any external conditions, it is governed by our mental attitude.”

Rule Number One: Don’t criticize, condemn or complain.”

 

16. Sapiens – Yuval Harari

Kratki opis knjige:

Kako smo kao ljudska rasa došli tu gdje jesmo. Ispričano kroz zanimljive, smiješne i visoko kontroverzne stavke poput religije, jezika, ponašanja i genocida homo sapiensa nad drugim vrstama. Knjiga gdje ćeš na barem jednoj stranici naći nešto o čemu se ne slažeš sa autorom.

Šta ćeš naučiti:

Povijest čitavog čovječanstva, zašto se ponašamo kako se ponašamo, kako je nastao jezik, kultura, religija i zajednički kolektivni mozak te zašto naš mozak radi pizdarije koje radi.

Citati iz knjige:

Large numbers of strangers can cooperate successfully by believing in common myths.

Most human-rights activists sincerely believe in the existence of human rights.
No one was lying when, in 2011, the UN demanded that the Libyan government respect the human rights of its citizens, even though the UN, Libya and human rights are all figments of our fertile imaginations.

In a one-on-one brawl, a Neanderthal would probably have beaten a Sapiens. But in a conflict of hundreds, Neanderthals wouldn’t stand a chance.

 

17. Deep Work – Cal Newport

Kratki opis knjige:

Kako raditi, uspijevati i stvarati vrijednost u današnjem nefokusiranom svijetu.

Šta ćeš naučiti:

Fokus, fokus i samo fokus. Ali fokus na čemu? Na setu vještina koji zahtjeva deep work, dugotrajno vježbanje određenog seta vještina satima, danima i godinama. Ali u tome leži nas spas kao pojedinca u brutalnom društvu gdje roboti zamjenjuje poslove koje smo do jučer radili.

Citati iz knjige:

I shared a graduate student office down the hall from a MacArthur “genius grant” winner—a professor who was hired at MIT before he was old enough to legally drink. It wasn’t uncommon to find this theoretician sitting in the common space, staring at markings on a whiteboard, with a group of visiting scholars arrayed around him, also sitting quietly and staring. This could go on for hours. I’d go to lunch; I’d come back—still staring. This particular professor is hard to reach. He’s not on Twitter and if he doesn’t know you, he’s unlikely to respond to your e-mail.
Last year he published sixteen papers.

If you don’t produce, you won’t thrive—no matter how skilled or talented you are.

 

18. The Road Less Traveled – Scott Peck

Kratki opis knjige:

Put kojim se rjeđe ide…u životu. U kategorijama poput ljubavi, roditeljstva, odgajanja djece, religiji, svrsi života te odnosa sa samim sobom. Iako je napisana davnih 70tih godina, knjiga je i dan danas aktualna jer se suočavamo sa istim problemima.

Šta ćeš naučiti:

Jedan od najjačih životnih paradoksa. Da život postaje lagan u onom trenutku kada prihvatiš da je težak.

Citati iz knjige:

Problems do not go away. They must be worked through or else they remain, forever a barrier to the growth and development of the spirit.

In attempting to avoid the pain of responsibility, millions and even billions daily attempt to escape from freedom.

“I just told you I can’t live without him [or her].” I try to explain: “What you describe is parasitism, not love. When you require another individual for your survival, you are a parasite on that individual. There is no choice, no freedom involved in your relationship. It is a matter of necessity rather than love. Love is the free exercise of choice. Two people love each other only when they are quite capable of living without each other but choose to live with each other.”

To fail to confront when confrontation is required for the nurture of spiritual growth represents a failure to love equally as does thoughtless criticism or condemnation and other forms of active deprivation of caring.

 

19. The Six Pillars of Self Esteem – Nathaniel Branden

Kratki opis knjige:

6 stubova samopouzdanja, kako ih “napraviti” te koje su razlike između samopouzdanja, samouvjerenja, samopoštovanja.

Šta ćeš naučiti:

Šta je prvenstveno samopouzdanje, a šta nije. Kako graditi sebe i u kojim kategorijama kako bi se stavio na put izgradnje samopouzdanja. Ali onog pravog samopouzdanja, ne onog “fake it ’till you make it” sranja.

Citati iz knjige:

The question is sometimes asked, “Is it possible to have too much selfesteem?” 
No, it is not; no more than it is possible to have too much physical health or too powerful an immune system. Sometimes selfesteem is confused with boasting or bragging or arrogance; but such traits reflect not too much self-esteem, but too little; they reflect a lack of self-esteem. Persons of high self-esteem are not driven to make themselves superior to others; they do not seek to prove their value by measuring themselves against a comparative standard. Their joy is in being who they are, not in being better than someone else. 

Self-esteem is not a substitute for a roof over one’s head or food in one’s stomach, but it increases
the likelihood that one will find a way to meet such needs.

 

20. Come as You Are – Emily Nagoski

Kratki opis knjige:

Seksualnost – kako funkcionira kod muškaraca a kako kod žena. I da, potpuno je različito. Ali je to normalno, različito je normalno.

Šta ćeš naučiti:

Različito je normalno. Ako me išta ova knjiga naučila, onda je to to. Da iako svi seksualno funkcioniramo na različite načine, sve je to normalno. Ženska seksualnost se uvelike razlikuje od muške. Ali i to je normalno.  A zašto je to sve normalno, saznaj kroz ovu zanimljivu knjižicu od 200ak strana.

Citati iz knjige:

It’s not how you feel—it’s not even being aware of how you feel. It’s how you feel about how you feel. And people who feel nonjudging about their feelings do better.

This is as literal as it gets: It’s not how you feel (pain). It’s how you feel (tolerant or not) about how you
feel.

 

21. U potrazi za autentičnom snagom – Ena Rajić

Još jedna knjiga na hrvatskom jeziku. Enu sam upoznao preko zajedničkog prijatelja i njezina knjiga je još uvijek neobjavljena, međutim to će se uskoro promijeniti.

Kratki opis knjige:

Memoari, autobiografija te kako se nositi sa životnim problemima kroz rast i razvoj. A taj rast i razvoj dobivamo kroz našu autentičnu snagu.

Šta ćeš naučiti:

Kako se nositi sa životnim problemima. Što ti je potrebno da živiš život onakvim kakvim ti to hoćeš i želiš. Dokle te može dovesti vjerovanje da nešto stvarno možeš, a gdje ćeš ostati ukoliko smatraš da je trenutna realnost nepromjenjiva.
A sve to napisano kroz predivan stil koji se izuzetno lako čita. Knjigu sam pročitao u jednom dahu što samo govori koliko te zalijepi za ekran (u mom slučaju ekran).

Citat iz knjige:

Pa ako se primjerice nalazite u nedoumici da li prići osobi koja Vam se sviđa – dovoljno je da si vizualizirate kako besramno prdi i podriguje u noćnom klubu dok je sigurna da je nitko ne čuje.

Shvatite i to da nije teorija ta koja nas uči – već iskustva. Jedno je intelektualno htjeti vjerovati da sam vrijedna osoba – drugo je svim srcem znati da jesam. Jedno je sjediti u sobi i maštati – drugo je maštati i djelovati.

Ljubav prema sebi nema ništa sa sebičnošću, narcizmom ili arogancijom. Ljubav prema sebi je odlikovanje Boga u sebi i najveći dar koji možete darovati drugome. S ljubavlju prema sebi otkrit ćete lakoću kojom ćete početi komunicirati s drugima. Što više volite sebe, to ste više sposobno voljeti druge.

 

22. Thinking, Fast and Slow – Daniel Kahneman

Kratki opis knjige:

Imamo 2 sustav razmišljanja – brzi, instinktivni mozak koji misli desnom stranom mozga i spori analitički koji misli lijevom stranom mozga. E sad je čar u tome prepoznati kada trebamo koristiti jedan a kada drugi. U dosta slučajeva onaj koji mislimo da trebamo koristiti je upravo taj koji ne trebamo koristiti. Na osnovu teorije iz ove knjige je Kahneman dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju.

Šta ćeš naučiti:

WYSIATI – “What You See Is All There Is” – Kako nas naš mozak vara, instinktivno, logički, analitički i na sve druge moguće načine. A kroz knjige ćeš skontat kako to pobijediti. Primjena jeste zajebana, ali će ti pomoći u svim sferama života.

Citati iz knjige:

People tend to assess the relative importance of issues by the ease with which they are retrieved from memory—and this is largely determined by the extent of coverage in the media.

The situation has provided a cue; this cue has given the expert access to information stored in memory, and the information provides the answer. Intuition is nothing more and nothing less than recognition.

For an example, here is a simple puzzle. Do not try to solve it but listen to your intuition:
A bat and ball cost $1.10.
The bat costs one dollar more than the ball.
How much does the ball cost?

A number came to your mind. The number, of course, is 10: 10¢. The distinctive mark of this easy puzzle is that it evokes an answer that is intuitive, appealing, and wrong. Do the math, and you will see. If the ball costs 10¢, then the total cost will be $1.20 (10¢ for the ball and $1.10 for the bat), not $1.10. The correct answer is 5¢. It%”>5¢. is safe to assume that the intuitive answer also came to the mind of those who ended up with the correct number—they somehow managed to resist the intuition.

 

23. One Small Step Can Change Your Life: The Kaizen Way – Robert Maurer

Kratki opis knjige:

Kako uspostaviti nove i dobre navike. I to na način da krenemo od najmanjih mogućih mjera.

Šta ćeš naučiti:

Kako realno prevariti svoj mozak da uspostavi novu naviku. Jer naš mozak ne reagira dobro na intenzitet, ali reagira itekako dobro na konzistentnost. Tako da nije koliko puno uradiš, nego koliko često kad su navike u pitanu (svaki dan čitanje i pisanje hehe)

Citati iz knjige:
“When you improve a little each day, eventually big things occur. When you improve conditioning a little each day, eventually you have a big improvement in conditioning. Not tomorrow, not the next day, but eventually a big gain is made. Don’t look for the big, quick improvement. Seek the small improvement one day at a time. That’s the only way it happens and when it happens, it lasts. “

No Time, No Money? Kaizen Fits Your Life.

 

24. Freedom – Jonathan Franzen

Kratki opis knjige:

Joj toliko puta mi je došlo da Miju ubijem radi ove knjige ali nisam. Knjiga sa izvrsnom i realnom radnjom, napisana predivnim rječnikom na 550 strana. Progutao sam je u 4 dana iako sam popizdio bio dok sam je čitao a zašto točno ti pišem u sljedećem odjeljku.

Šta ćeš naučiti:

Glavni lik (Walter) je ono papak i po (lover 0/10, provider 10/10). Trebalo mu je 500 stranica knjige i 50 godina života da se jednom u životu zauzme za sebe. ja pomahnitao. A najbolji prijatelj čisti kontrast (lover 10/10, provider 0/10), dvometraš i roker crne kose.
I da, obojica zaljubljeni u istu ženu.
Da, obojica su spavali sa njom.
Da, roker je spavao sa njom dok je ona bila udata za ovog papka. I to u njegovoj kolibi. E radi ovakvih stvari sam htio zapaliti i knjigu

Citati iz knjige:

Each new thing he encountered in life impelled him in a direction that fully convinced him of its rightness, but then the next new thing loomed up and impelled him in the opposite direction, which also felt right. 

“Except I don’t want to see you again. I don’t want to be in the same room with you again. I don’t want to hear that person’s name again. I don’t want to have anything to do with either of you. Ever. I just want to be alone so I can contemplate having wasted my entire life loving you.”

And yet you’re apparently unaware that his dad’s dying of liver disease and his older brother’s in jail for vehicular assault and his other brother’s spending his Army paychecks making payments on his vintage Corvette. And Walter’s averaging about four hours of sleep while you’re being friends and hanging out, just so you can come over here and flirt with me.”
Patty became very quiet.

 

25. Superhuman by Habit – Tynan

Kratki opis knjige:

E ovo je taktična knjiga. Kratka, svega nekih 80ak stranica, međutim izuzetno korisna. Pokazuje ti kako je Tynan promijenio svoj život uvodeći nove dobre navike i brišući stare loše navike.

Šta ćeš naučiti:

Kako se okanuti cigara, kako početi svakodnevno čitati, pisati, trenirati i učiti nove jezike bez da ti je život zatvoren raspored.

Citati iz knjige:

What surprised me was the freedom which habits gave me. Rather than making me feel like a robot running through routines, building habits has made so much of my life automatic that it feels like I have complete autonomy because I don’t have to worry about the basics. They get done in the background.

Well, for six months of focused effort I now get fifty years or so of loving to work and the enjoyment of the dividends it pays. For me it was unequivocally worth it, but of course as you build your own habits.

 

Knjige pročitane između dana 200-300

 

26. The Truth: An Uncomfortable Book About Relationships – Neil Strauss

Kratki opis knjige:

Još jedno Straussovo majstorstvo. Sve što trebaš a i ne trebaš znati o vezama. Ono što je ispod kreveta gdje mi najradije ne bi ni ćurili, Strauss autobiografski podiže i ugara prvo sebi u lice pa onda tebi. Ali što vrijedi, vrijedi. Najbolja knjiga o vezama koju sam ikada pročitao.

Šta ćeš naučiti:

Kako da te proglase ovisnikom seksu, zatvore u bolnicu i pokušaju izliječiti. S tim da je to ovisništvo bila posljedica a ne uzrok. I onda kreneš tražiti taj uzrok svuda po svijetu, od seksualnih komuna do seks skupljališta po kafićima u Parizu do života sa 4 ljubavnice.
Ali kraj te najviše pogodi, a tebi ga neću spoilat jer stvarno želim da pročitaš ovu knjigu.

Citati iz knjige:

But before I get a chance to do a thing about it, Bruno appears out of the blue and starts fucking her. I don’t know how he does it. This must be his tenth woman.

And so I faced a decision: How far would I go to protect my parents? Is it better to betray the people responsible for my existence or to betray that existence itself? It is a decision that everyone, at some point in life, must make.
Most make the wrong one.

Guilt is about breaking the rules. Shame is about being broken

 

27. Black Privilege – Charlamagne Tha God

Kratki opis knjige:

Šta zapravo znači živjeti kao siromašan crnac na jugu i kako uspjeti u takvom okruženju iako imaš dugačak jezik poput Charlamagne Tha Goda.

Šta ćeš naučiti:

To što ti je stari bio više puta u zatvoru i to što si i ti bio u zatvoru i prodavao drogu, ne znači da se ne možeš promijeniti. Ako ostaneš lojalan svojim vrijednostima, sigurno ćeš najebati. Barem par puta. Ali sve će se to jednom isplatiti.

Citat iz knjige:

I’ve been a bully (and been bullied). I’ve been a drug dealer. A so-called thug. A so-called nerd. I’ve been to jail a few times. I’ve come within inches—on more than one occasion—of fulfilling my father’s prediction for Darnell and all the other knuckleheads in our town: broke under a tree, dead in the ground, or rotting in jail.

Remember shit is the best fertilizer; it’s what helps the flowers grow.

When the roots are deep there is no reason to fear the wind.
—African Proverb

 

28. Barking Up the Wrong Tree – Eric Barker

Kratki opis knjige:

Ova knjiga te nauči najboljim životnim lekcijama kroz najčudnije primjere koje sam ikada vidio u jednoj knjizi. Recimo kako pravo puno toga možemo naučiti o kooperaciji od gusara, članova bande i serijskih ubojica. Ako te ovo ne privuče da pročitaš knjigu, ne znam šta hoće.

Šta ćeš naučiti:

Kako je većina stvari koje nas knjige o uspjehu uče zapravo pogrešna. Pokazano kroz znanost naravno. Ali nije samo kritika, već i pokazivanje šta to zapravo trebamo emulirati od uspješnih kako bi i sami bili takvi, uključujući i neke paradokse (nije šta znaš nego koga znaš – osim ako stvarno nije šta znaš?)

Citati iz knjige:

School has clear rules. Life often doesn’t. When there’s no clear path to follow, academic high achievers break down

The same genes that lead to bad stuff can actually lead to great stuff in a different situation. The same knife that can be used to viciously stab someone can also prepare food for your family. Whether the knife is good or bad depends on context.

What if I told you your son’s upper body would be too long, his legs too short, his hands and feet too big, and he’d have gangly arms? I doubt you’d jump for joy. None of those things sounds objectively “good.” But when a knowledgeable swim coach hears those things, he sees nothing but Olympic Gold.
Michael Phelps should be considered one of the X-Men: a mutant with superpowers. Is Phelps physically perfect? Far from it. 

 

29. Your Move – Ramit Sethi

Kratki opis knjige:

Jedan od omiljenih blogova koje čitam je i Ramitov blog “I Will Teach You Be Rich”. A sa ovo knjigom je pokidao sve vezano za poduzetništvo.

Šta ćeš naučiti:

Odakle krenuti kada želiš pokrenuti online biznis. Kako naći dobru ideju, kako je validirati, odraditi istraživanje i živjeti od toga. Ima sve što ti treba da pokreneš online biznis.

Citati iz knjige:

When you can connect and really solve their problems, the price is a mere triviality.

The more money you make, the more value you can create.

Actually listening is the critical differentiator between a successful business with happy customers… and everyone else.

 

30. Choose Yourself! – James Altucher

Kratki opis knjige:

Kako izabrati sebe u današnjem brzom svijetu gdje je jedina konstanta promjena. A kada izabereš sebe, tvoj život će se sam izabrat.

Šta ćeš naučiti:

Kako da se snađeš u ovom životu od osobe koja je propadala pola života, pa uspjela, pa propala, pa uspjela, pa propala pa na kraju uspjela. I to sve kroz najiskrenije osjećaje, misli, razmišljanja i djela.  Nije džaba ova knjiga bila bestseller NY Timesa iako je odbijena od više od 40 nakladnika pa je Altucher samo-objavio.
A tada je prodata u više od 700 000 primjeraka!

Citati iz knjige:

There’s no one path. There’s every path. Every path starts with this one moment. Did you choose yourself for this moment? Can you be bold? Then all paths will lead to the same place. Right now.
#chooseyourself

In the past twenty years I’ve failed at about eighteen of the twenty businesses I’ve started. I’ve probably switched careers five or six times in various sectors ranging from software to finance to media. I’ve written ten books. I’ve lost multiple jobs. I’ve been crushed, on the floor, suicidal, desperate, anxious, depressed. And each time, I’ve had to reinvent myself, reinvent my goals and my career. On most occasions, I didn’t realize what steps I was repeating over and over, both positive and negative. Once I achieved success I would inevitably return to my negative habits and start squandering my good fortune.

 

31. Shoe Dog – Phil Knight

Kratki opis knjige:

Autobiografsko djelo osnivača Nikea Phila Knighta. Kako pokrenuti firmu i živjeti svaki dan u riziku gdje te jedna greška dovodi do bankrota. I na kraju, uspjeti.

Šta ćeš naučiti:

Kako to izgleda u glavi jednog poduzetnika svaki dan kroz nebrojene izazove i probleme sa kojima se suočavaju. Prezanimljivo je čitati tijek misli jednog poduzetnika dok ima firmu koja ima prodaje stotine tisuća tena godišnje, a ipak je samo jednu grešku do ruba bankrota.

Citati iz knjige:

Earned a master’s from a top business school—Stanford. Survived a yearlong hitch in the U.S. Army—Fort Lewis and Fort Eustis. My résumé said I was a learned, accomplished soldier, a twenty-four-year-old man in full . . . So why, I wondered, why do I still feel like a kid?

The last thing I wanted was to pack up and return to Oregon. But I couldn’t see traveling around the world alone, either. Go home, a faint inner voice told me. Get a normal job. Be a normal person.
Then I heard another faint voice, equally emphatic. No, don’t go home. Keep going. Don’t stop.

…the goddess Athena, thought to be the bringer of “nike,” or victory…Temple of Nike, in which the warrior gives the king a gift—a pair of new shoes. 

 

32. The War of Art – Steven Pressfield

Kratki opis knjige:

Ah “Resistance” kako ga zove Steven Pressfield. A mi ostali ga zovemo različitim imenima poput straha ili brige. Iako se to sve svodi na jednu zajedničku točku a to je da nas taj “Resistance” sprječava u postizanju naših ciljeva.

Šta ćeš naučiti:

Kako pobijediti taj “Resistance”, kako ti se on uvijek prišunja i stoji tu, svakodnevno, ma koliko god ti bio uspješan, koliko god tekstova objavio, koliko god knjiga napisao, on je uvijek tu. I moraš ga svaki dan pobijediti. A kroz knjigu saznaješ kako. Ovo je majstorsko djelo i svaka kreativna osoba bi trebala pročitati ovu knjigu.

Citati iz knjige:

What’s hard is sitting down to write. What keeps us from sitting down is Resistance.

Are you a writer who doesn’t write, a painter who doesn’t paint, an entrepreneur who never starts a venture? Then you know what Resistance is.

You know, Hitler wanted to be an artist. At eighteen he took his inheritance, seven hundred kronen, and moved to
Vienna to live and study. He applied to the Academy of Fine Arts and later to the School of Architecture. Ever see one of his paintings? Neither have I. Resistance beat him. Call it overstatement but I’ll say it anyway: it was easier for Hitler to start World War II than it was for him to face a blank square of canvas.

 

33. The Home Service Millionaire – Tommy Mello

Kratki opis knjige:

Kako postati milijunaš tako što pokreneš firmu za vrijeme recesije.  Jednostavno je, ali nimalo lagano. Samo trebaš usvojiti par principa a Tommy te uči točno koji su to. Imao sam priliku raditi sa Tommyem par mjeseci i bilo je fenomenalno. Tako sam i dobio primjer ove knjige jer je ista još uvijek neobjavljena (izlazi sredinom 2018. godine).

Šta ćeš naučiti:

Kako razviti mindset uspjeha, kako voditi svoje zaposlenike, kako prodavati i uvjeravati druge ljude te koja je važnost checklista u biznisu.

Citati iz knjige:

“I’m going to be one of your best students because I’m not just doing this as a business, I’m doing this for my business.”

Pick only the top 1% in your industry, listen, learn, emulate, and shoot your goals higher than the rest.

Skilled labor isn’t cheap. Cheap Labor isn’t skilled.

 

34. Real Artists Don’t Starve – Jeff Goins

Kratki opis knjige:

Kako živjeti od kreativnog posla (pisanje, crtanje, performansi, kreacije raznorazne) bez da se misliš imaš li šta pojesti. Ispada da umjetnici ni u davninama nisu bili gladni kao što bi Jeff Goins to rekao, a danas imaju nebrojeno mnogo mogućnosti. Pa iako tek krećete u tu branšu.

Šta ćeš naučiti:

Kako živjeti dostojanstven život iako si primarno “kreativac” Kako izreklamirati, prodavati i živjeti od svog rada bez osjećaja kao da si prodana duša.

Citati iz knjige:

Professor Hatfield uncovered a fortune worth roughly $47 million today, making Michelangelo the richest artist of the Renaissance. And to this day, this is a story that surprises us. 

So I began to call myself a writer, which was something I did for myself but became a way to declare who I was to the world. The more I did this, the more other people believed it, and therefore the more I believed it. And over time, it became true. 

Eventually, you have to decide who you are. You have to choose your role and own that identity. We don’t fake it till we make it. We believe it till we become it.

 

35. The Kybalion – Three Initiates

Kratki opis knjige:

Tisućljetni stari principi o životu, znanosti i razvoju.  Najčudnija knjiga koju sam pročitao ove godine.

Šta ćeš naučiti:

Kako je čitav svemir posložen u određenim bezvremenskim principima koji se iz godine u godinu, iz slučaja u slučaj pokazuju istinitim. A kako iskoristiti te principe za ope i vlastito dobro, saznaj kroz 7 principa iz knjige.

Citati iz knjige:

THE PRINCIPLE OF POLARITY.
“Everything is Dual; everything has poles; everything has its pair of opposites; like and unlike are the same; opposites are identical in nature, but different in degree; extremes meet; all truths are but half-truths; all paradoxes may be reconciled.”

“Nothing can rise higher than its source–nothing is evolved unless it is involved–nothing
manifests in the effect, unless it is in the cause.” 

But the Absolute point of view shows merely one side of the picture–the other side is the Relative one. Absolute Truth has been defined as “Things as the mind of God knows them,” while Relative Truth is “Things as the highest reason of Man understands them.”

 

36. Will it Fly – Pat Flynn

Kratki opis knjige: 

Kako naučiti testirati svoju biznis ideju bez da trošiš vrijeme ili novac. I ova knjiga stvarno obećava. Toliko da je u meni ponukala ideju za još jedan online biznis.

Šta ćeš naučiti:

Kako stvoriti svoje ideje koje će te dovesti do života kojim želiš živjeti. Kako istražiti tržište (full step-by-step guide) te kako na kraju profitirati od te ideje preko online kanala.

Citati iz knjige:

The point is our ideas are like these myths. We can assume outcomes one way or another, but until we put a method and data behind it to test those assumptions, we’re risking being pulled into something that seems right, but may prove to be completely wrong. Experimentation will illuminate the truth.

MISSION DESIGN
“Vision without action is a daydream. Action without vision is a nightmare.”
— Japanese Proverb

“You know, I could probably hire someone right now to do whatever it is you’re thinking of doing. So why should I be interested in working with you? What makes you so special?”
“Fear is good. Like self-doubt, fear is an indicator. Fear tells us what we have to do. Remember our rule of thumb: The more scared we are of a work or calling, the more sure we can be that we have to do it.”

 

37. Kad je Nietzsche Plakao – Irvin Jalom

Kratki opis knjige:

Profesor psihologije u mirovini koji piše romane koji opisuju komplicirane filozofe jednih od najvećih filozofa koji su kročili zemljom. A sami naslovi knjiga govore koji su to filozofi u pitanju (Liječenje Schopenhauerom, Problem Spinoza, Kad je Nietzsche plakao itd.).

Šta ćeš naučiti:

Naučit ćeš kako je život divan i vrijedan življenja samo u njegovom punom kovu. A puni kov zahtjeva istinu sa obe strane, i one dobre i one loše karakteristike. I ako ćeš živjeti život istine, trebat ćeš pročačkati u onu mračnu stranu baš kako bi uspio živjeti one sretne trenutke kako treba.

Citati iz knjige:

“Odavno sam naučio da je lakše nositi se sa lošom reputacijom nego lošom savešću.”

“Vodič mora razotkriti puteve koji leže pred učenikom, ali ne sme birati stazu.”

“Svaka osoba mora birati sa koliko se istine želi nosi”

 

38. On Writing – Stephen King

Kratki opis knjige:

Najbolja knjiga o tome kako pisati, šta treba a šta ne treba pisati, kako editirati tekst, knjigu, blog, novelu ili roman te kako odrediti koji feedback slušati a koji ne.

Šta ćeš naučiti:

Kada trebaš biti sam iza zatvorenih vrata i pisati, a kada trebaš biti vani i tražiti feedback od ljudi. A u svemu tome, kako napisati djelo koje će ljudi stvarno čitati.

Citati iz knjige:

To write is human, to edit is divine.

Let’s get one thing clear right now, shall we? There is no Idea Dump, no Story Central, no Island of the Buried Bestsellers; good story ideas seem to come quite literally from nowhere, sailing at you right out of the empty sky: two previously unrelated ideas come together and make something new under the sun. Your job isn’t to find these ideas but to recognize them when they show up.

“When you write a story, you’re telling yourself the story,”
he said. “When you rewrite, your main job is taking out all the things that are not the story.”

 

39. The Millionaire Fastlane – MJ DeMarco

Kratki opis knjige:

Kako srediti svoje financije do kraja života.

Šta ćeš naučiti:

Imaš 3 financijske trake u životu. Trotoar, siromašna traka gdje se nalazi većina ljudi. Spora traka gdje se nalazi puno manji broj ljudi koji će doći do nekog bogatstva ali tek krajem života. Te brza traka gdje se za par godina dolazi do velikog financijskog bogatstva. E čitava knjiga prati u brzu traku i pokazuje kako stati na nju.

Citati iz knjige:

I made my first million when I was 31. Five years earlier, I was living with my mother. I retired when I was 37.

College was a fiveyear prenatal employee brainwashing with graduation as the overrated climax. I viewed college as indoctrination into corporate droneship; an unfulfilled marriage between me and a life of jobs, bosses, and being overworked and underpaid.

When you make your first million, it will be because of process and not some clandestine happenstance that just happened to waltz across your path. Process is the road trip to wealth: The destination shines as an event, but it’s found by process. Yes, the elevator to success is out-oforder— you will need to labor up the stairs.

 

Knjige pročitane između dana 300-365

 

40. Expert Secrets – Russel Brunson

Kratki opis knjige:

Kako upakirati svoje znanje i vještine u nešto što će ljudi koristiti i što će im pomoći kroz biznis.

Šta ćeš naučiti:

Kako napraviti mission statement, webinar, mastermind grupu, kako prodavati, marketirati i upakirati svoje znanje i vještine.

Citati iz knjige:

But as most experts soon find, no matter how much personal development you achieve, there will be a point where you can no longer progress. The only way to continue to grow is by helping others become like you. Yes, true growth and fulfillment comes from your contribution to others.

By teaching, I had to dissect what I was doing and learn WHY it worked.

A creator, such as an artist, musician, photographer, craftsperson, performer, animator,designer, videomaker, or author—in other words, anyone producing works of art—needs to acquire only 1,000 True Fans to make a living.
A True Fan is defined as someone who will purchase anything and everything you produce. They will drive 200 miles to see you sing. They will buy the super deluxe reissued hi-res box set of your stuff even though they have the low-res version. They have a Google Alert set for your name. They bookmark the eBay page where your out-of-print editions show up. They come to your openings. They have you sign their copies. They buy the t-shirt, and the mug, and the hat. They can’t wait till you issue your next work. They are true fans.

 

41. Way of the Wolf – Jordan Belfort

Kratki opis knjige:

Od tvorca Vuka sa Wall Streeta – kako naučiti prodavati.

Šta ćeš naučiti:

Auuu svašta baš vezano za prodaju. Kako čitav proces izgleda, zašto funkcionira, kako da ga kod sebe primijeniš, kako trebaš komunicirati te kako na koncu tražiti prodaju. Od A do Ž prodaje se nalazi u ovoj knjizi i ma koliko god misliš da znaš o prodaji, u ovoj knjizi ćeš naći nešto novo.

Citat iz knjige:

Let me repeat that: the reason every sale is the same is because, despite all that individual stuff, the same three key elements still have to line up in any prospect’s mind before you have a shot at closing them.

You see, people don’t buy on logic; they buy on emotion, and then justify their decision with logic. The logical mind is analytical by nature, so the more information you give it the more information it wants to know. In consequence, if you get your prospect to a high level of logical certainty, they’ll say, “It sounds great, let me think about it . . .” or “Let me do a bit more research and I’ll call you back.”
However, if you skip making the logical case and focus strictly on creating emotional certainty, it won’t do the trick either, because the logical mind serves as a human bullshit detector. 

In fact, in the vast majority of cases, you’re going to have to ask for the order at least two or three times before you have any chance of your prospect saying yes.

 

42. Side Hustle – Chris Guilebeau

Kratki opis knjige:

Kako pokrenuti minijaturni biznis sa strane (400-3000 dolara mjesečno).

Šta ćeš naučiti:

Kako u 27 dana pokrenuti biznis i dobiti prve prihode od njega. I ovo dolazi od čovjeka koji je pokrenuo više desetina biznisa na ovaj način, proputovao sve države svijeta te naučio tisuće drugih ljudi istom “zanatu”.

Citati iz knjige:

✓ Do you like the idea of having more than one source of income?
✓ Are you willing to devote at least thirty minutes a day to building your hustle, for
at least the next twenty-seven days?
If you answered Yes, this plan is for you.

When you build something for yourself, even as you continue to work your day job, you become empowered. You gain confidence. You create security, both in the form of that extra cash and also in the fact that you’re opening up future opportunities for yourself. So right from the beginning of this journey, start thinking about your future.

 

43. High Performance Habits – Brendon Burchard

Kratki opis knjige:

Navike ljudi koji imaju izuzetno velike performanse u svim poljima života.

Šta ćeš naučiti:

6 navika koje visoki performeri imaju i koje ih dijele od svih drugih ljudi uključujući i one uspješne. Ovo je knjiga za osobe koje se osjećaju uspješnim ali im opet nešto nedostaje.

Citati iz knjige:

“Excellence is an art won by training and habituation. We do not act rightly because we have virtue or excellence, but we rather have those because we have acted rightly. We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act but a habit.”
—Aristotle

What you need is a reliable set of practices for unleashing your greatest abilities. Study high performers and you will see that they have systems built into their days that drive their success.
Systems are what separate the pro from the novice, and science from armchair philosophy. Without systems, you cannot test hypothesis, track progress, or repeatedly deliver exceptional results. In personal and professional development, these systems and procedures are, ultimately, habits. But which ones work?

 

44. The School of Greatness – Lewis Howes

Kratki opis knjige:

Život prema tvojim mjerilima izvrsnosti. A koja su to, saznaj kroz elemente knjige.

Šta ćeš naučiti:

Kako stvoriti svoju životnu viziju, prevazići poteškoće, napraviti pobjednički mentalitet, njegovati svoje tijelo, hustlati, imati pozitivne navike te tim koji te podržava.

Citati iz knjige:

The only thing worse than being blind is having sight but no vision.
—Helen Keller

“Successful and unsuccessful people do not vary greatly in their abilities. They vary in their desires to reach their potential.”

When adversity arises, you have two choices: (1) Do nothing, let it overwhelm you, and fall victim to your circumstances, or (2) embrace the challenge and move toward the adversity, making it part of your success story. Prepare yourself for these moments, because they are going to happen in all areas of your life whether you like it or not. When you understand this and learn to embrace adversity, then you can learn to overcome it and use it to your advantage.

 

45. The Power of Now – Eckhart Tolle

Kratki opis knjige:

Ne zovu je džaba najspiritualnija knjiga 20.stoljeća. Kako biti prisutan i doseći potpuno razine i iskustva kroz jednostavne vježbe i razmišljanja. Ili bolje rečeno, kroz ne razmišljanja.

Šta ćeš naučiti:

Kako ne živjeti u prošlosti niti budućnosti, jer su oboje samo produkt našeg mozga. Ono šo jedino postoji je sada. I sadašnji trenutak je prema tome najmoćniji trenutak.

Citati iz knjige:

I do so not in order to compare, but to draw your attention to the fact that in essence there is and always has been only one spiritual teaching, although it comes in many forms. Some of these forms, such as the ancient religions, have become so overlaid with extraneous matter that their spiritual essence has become almost completely obscured by it.

Thinking and consciousness are not synonymous. Thinking is only a small aspect of consciousness. Thought cannot exist without consciousness, but consciousness does not need thought.

 

46. The Obstacle is the Way – Ryan Holiday

Kratki opis knjige:

Kada te stisnu životne neprilike, to je znak da baš tuda moraš proći. Ne okolo, ne preskočit nego baš kroz te neprilike. Jer u tome se krije tvoj pravi put.

Šta ćeš naučiti:

Životnu filozofiju stoika, ispričanu kroz nevjerojatne priče, iskustva i lagan rječnik za razumjeti. Ryan Holiday je autor koji mi se itekako svidio te ću u narednoj godini pročitati i njegove ostale knjige.

Citati iz knjige:

The impediment to action advances action. What stands in the way becomes the way.

It’s simple. Simple but, of course, not easy.

While others are excited or afraid, we will remain calm and imperturbable. We will see things simply and straightforwardly, as they truly are—neither good nor bad. This will be an incredible advantage for us in the fight against obstacles.

 

47. Walden – Henry David Thoreau

Ostalo mi je još 20 stranica ove knjige za pročitati i to je za sutrašnji, 365.dan ove dnevne navike 🙂

Kratki opis knjige:

Kako pronaći sebe tako što se isključiš iz svijeta na godinu-dvije.

Šta ćeš naučiti:

Umjesto vojske, ovo treba biti obveza svim mladim ljudima. Da se zatvore na godinu dana negdje u samoću, kao što je Thoreau otišao u šumu kraj jezera i proveo tu godinu dana u samoći. Kako bi spoznao sebe, ono što mu je važno, imao svoje originalne misli te shvatio kako treba živjeti.

Citati iz knjige:

What old people say you cannot do you try and find that you can. Old deeds for old people, and new deeds for new.

“But,” says one, “you do not mean that the students should go to work with their hands instead of their heads?” I do not mean that exactly, but I mean something which he might think a good deal like that; I mean that they should not play life, or study it merely, while the community supports them at this expensive game, but earnestly live it from beginning to end. 

 

I to je bilo to što se tiče knjiga ove godine. Naredna godina mi donosi nove izazove, ali istu tablicu i praćenje. Ukoliko mi imaš neku dobru knjigu za preporučiti, rado ću je staviti na popis.

Gledaj, naravno, da ta knjiga bude relevantna sa onim čime se ja bavim. Ako je tematika knjige vezana za poduzetništvo, marketing, storytelling, bolje pisanje, ljubavne veze, konceptualne ideje, autobiografije, generalni osobni razvoj i naravno neki jako dobri klasici koji su zanimljivi za čitati.

Ili mi jednostavno “prodaj” neku knjigu koju jednostavno moram pročitati (poput Franzena i knjige Freedom koju mi je Mia “prodala”). Ako te neka knjiga baš dirnula, dočaraj mi to i uvjeri me zašto bi trebao tu istu pročitati 😀

Podijeli sa mnom u komentarima koja te se knjiga najviše dojmila i zašto.

To bi bilo sve za današnji novi utorak novi tekst.

7 nepisanih balkanskih pravila za život

Preporuka za iduće čitanje

Ne propusti niti jedan utorak
Jednom tjedno ćeš dobiti super tekst u svoj email inbox. Neke ranije tekstove si propustio pa ti iste želim poslati na čitanje u inbox
Ne brini, neću te smarat mailovima. 🙂
AUTHOR: Bruno Bokšić
16 Comments
 • Ana Rožić

  When Breath Becomes Air je odlična knjiga. Volim čitati, ali nekako sam to zanemarila u posljednje vrijeme, a ova tvoja metoda mi se čini super za uvođenje rutine čitanja.

  Ima jedna knjiga koja je imala baš dubok utjecaj na mene. Potaknula me na puno razmišljanja i promjena u svakodnevnoj komunikaciji, a to je Nonviolent Communication: A Language of Life od Marshalla B. Rosenberga. Preporučila bih ju zbilja svakome.

  December 19, 2017
 • Eleonora

  Mislim da bi se u tvoj lifestyle uklopile knjige How To Win Friends And Influence People by Dale Carnegie i Lakše je uspjeti nego propasti od dr. Ivana Kosa. Vidim da si Dalea već čitao pa možeš pretpostaviti šta očekivati od njega, a ovu drugu sam u jednom danu “progutala” kako mi se svidjela. Neću ništa više reći, ako ti se svide nema na čemu. 😀

  December 21, 2017
   • Eleonora

    Imam, stigla poštom iz Pule jer je nigdje više nije bilo.

    December 22, 2017
 • Andjela Samardzic

  Cao, zanima me koju aplikaciju koristis za mjerenje dana?😊

  February 20, 2018
 • Srdjan

  Plato not Prozac! Applying eternal wisdom to everyday problems-Lou Marinoff;
  Flert ocima strucnjaka-Andrej Kurpatov;
  Zadovoljstva u zivotu-Dzon Lobok;
  Vjestina biti covjek-Zil Pajo;
  Platonovi podkasti, Anticki vodic kroz savremeni zivot-Mark Vernon;
  Moc podsvjesti-Marfi

  November 6, 2018
 • Srdjan

  Toplo preporucujem 😃 citajuci tvoje blogove i uporedjujuci ih sa knjigama velikih autora, vidim da si na zaista zavidnom nivou i iznenadjen sam da sa toliko godina neko tako zivotno iskusno pise. Svaka cast, samo nastavi, citamo te 👌😀

  November 7, 2018
 • Dušan

  Naleteh na tvoj članak, odličan si.
  Taman sam ovih dana razmišljao o unapređivanju sebe, vraćanju čitanju i dobrim navikama.
  Bio bih zahvalan ako mi pošalješ te dve excel tabele/trackere.
  Inače, kad čitaš praviš li zabeleške, imaš li tu neki savet?
  Kad pišeš, je li forma dnevnika?
  Veliki pozdrav!

  November 4, 2019
 • Nemanja

  Au druze ne mogu ti recima opisati koliko sam srecan sto sam sasvim slucajno naleteo na ovaj tvoj clanak.Naime trazio sam na gugl search-u kako pronaci relevantne knjige iz neke oblasti i puf et niotkuda negde na sredini desktopa mi iskoci link do tvog bloga :).Ovo bi ujedno bilo i moje pitanje za tebe,kako odabiras sta ces citati ,imas li i tu neki sistem ;D.Salu na stranu stvarno ima puno knjiga,svaka od njih zahteva dosta vremena i zato verujem da ljudi generalno bi trebali jedni druge da upucuju na prave izvore znanja.Negde sam procitao da je recimo Forbsova lista jedan od relevantnih izvora dobrih knijga iz razlicitih oblasti.Kao taj recimo sistem zasigurno da postoji jos mnogo njih koji nas mogu uputiti na pravu adresu.
  Inace pre svega hvala ti na ovolikom broju preporuka i predivnom opisu svih tih knjiga.Zatim hvala ti i na samom tekstu i toj tvojoj ideji.Naime ja se vec neko vreme nalazim u slicnoj situaciji u kojoj si ti bio.Isto imam zelju da citam redovno i sa pocetne tacke glediste veliki napredak sam i napravio jer za prethodnih 20 godina nisam procitao niti jednu knjigu snagom svoje volje 😀 ali opet ne uspevam da odrzim konstantnost.Verujem da ce mi ovaj tvoj sistem pracenja dobro doci i da ce delovati motivisajuce na mene da i ja kod sebe razvijem tu pozitivnu naviku.
  Sve u svemu dobio si novog ,,fana” odnosno citatelja tvojih clanaka ,pravo je zadovoljstvo ,,naici” na ljude poput tebe .
  Verujem da cu ti pisati/komentarisati jos u nekom od narednih clanaka a do tada pozdrav i jos jednom veliko HVALA ! 🙂

  January 30, 2020
 • sanja

  Kakav odličan članak, hvala ti na preporukama i osvrtu na knjige, savršeno.
  Volim čitati, iako ne redovito i ne koliko bi htjela.
  Unatrag mjesec dana uvela sam si naviku da pišem nazive i autore knjiga i radim kratke bilješke i sad eto neki dan naletim na tvoj blog i danas na ovaj tekst i preporuke…
  Samo da znaš da si me potaknuo da u ruke uzmem napokon knjigu na engleskom…nekako sam bila lijena time se pozabaviti a baš mi nedostaje bolje znanje engleskog.

  A teme knjiga su odlične!
  A tvoji tekstovi na blogu izvrsni, svaka čast!
  Volim čitati ljude koji inspiriraju i daju novu vrijednost, otvaraju oci, hvala ti:)

  Voljela bi imati tablicu, sviđa mi se ideja vođenja evidencije čitanja, ako je moguće molila bi te da mi ju proslijediš

  hvala puno

  sanja

  August 13, 2020