Kako sam u 2018.godini s lakoćom pročitao 43 knjige – Bruno Boksic
350624
post-template-default,single,single-post,postid-350624,single-format-standard,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,moose-ver-1.5, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-352165

Kako sam u 2018.godini s lakoćom pročitao 43 knjige

Nisam poseban, specijalan, niti genijalac. Svi koji me osobno znaju će ti to reći. A ovo gore sam uspio s lakoćom samo zato što sam bio malo discipliniran, ali bukvalno 20 stranica malo, svaki dan u ovoj godini a i u prethodnoj pa se nabirikalo na 90 knjiga u 2 godine.

Prije 2 godine sam aktivno odlučio uzeti život u svoje ruke i napraviti budućnost onakvom kakvu je ja želim. Jer budućnost svejedno dolazi, bolje da dođe jedna od onih verzija koju ja želim.

A ta verzija koju ja želim se sastojala od dvije stvari: znanje i primijenjeno znanje (mudrost).

Neću niti trebam izmišljati kotač – pitanja koja su mi danas u glavi i odgovori koje tražim su već nađeni i pronađeni u prethodnih 5 000 godina pisane riječi. Samo to treba otkopati, pronaći to znanje a onda isto i primijeniti.

Dobivanje znanja je sastojalo od čitanja knjiga – upravo onih u kojima se krije znanje koje mi treba za uspjeh u sve četiri dimenzije u kojima živimo: fizičkoj, intelektualnoj, emocionalnoj i duhovnoj.

Prošle godine sam to znanje istražio u 47 pročitanih knjiga, ove godine je to bilo malo manje 43 , koristeći istu taktiku od prethodne godine – čitaj svaki dan 20 stranica knjige.

I to je nakon prvih 100 dana izgledalo ovako:

total – broj stranica koju trebam pročitati
day – koji je dan u godini 
done – zeleno ako sam taj dan pročitao više od 20 stranica, crveno ako je manje
u četvrtu kolonu bi nekada ubacio datum 
a komentar je na dan kada sam završio određenu knjigu

14 pročitanih knjiga, 2465 stranica sveukupno, 10 dana od 100 propuštenih.

Crveno znači da taj dan nisam pročitao 20 stranica, zeleno znači da sam pročitao 20 ili više stranica.

Komentari sa strane su nazivi knjiga koje sam pročitao.

Drugih 100 dana je bilo prvi put u 2 godine da sam negdje otišao bez laptopa. Kada bi išao na more, nosio bi svoj laptop i pisao i čitao taj dan, ali ovaj put sam imao pauzu od 15 dana.

Ovaj “odmor” nije zapravo bio odmor.

Tih 15 dana sam proveo pješačeći 267 kilometara – El Camino Santiago. S obzirom da sam morao nositi sve svoje stvari na leđima, laptop od 2,7 kila itekako nije bila opcija. Tako da ovih 15 dana nisam niti čitao niti pisao tekstove, iako sam “utorke” prijevremeno napisao i pa samo objavio za vrijeme El Camina.

U ovih 100 dana (101-200) sam pročitao 9 knjiga, 2162 stranice ukupno te imao 7 propuštenih dana ove dnevne navike.

Tada je uslijedilo ljeto i malo sam zapustio ovu naviku što ćeš vidjeti sa puno više crvenih dana u narednom periodu.

Opet sam uspio pročitati 10 knjiga, 2407 stranica sveukupno, ali sam propustio 17 dana ove navike. Ljetni dani su ipak bili više za zabavu i kupanje, nego za sjedanje za laptopom i čitanje. Ali nije važno to što se koji dan propusti kao što vidiš, važno da je radi toga ne staneš. Jer koliko si god odlučan u svojoj namjeri da budeš #NoCheatDay, s vremena na vrijeme će ti se takvi dogoditi.

Važno je samo kako ćeš se oporaviti od toga.

Zato je naredni period od 300-363 dana izgledao puno bolje nego ostali periodi – dio toga je radi jesenskog vremena koja u meni probudi onu školsku radinost, dio do toga što sam se tada odselio u podstanare i time stvorio potpunu kontrolu nad svojim radnim (i neradnim) prostorom.

Radi toga sam u ovom narednom periodu uspio pročitati 10 knjiga u 65 dana.

Dobro je sve to, ali šta se uspjelo naučiti iz svih tih knjiga?

E u tom grmu leži zec. Tek primjenom, znanje postaje mudrost. A dosta toga sam iz ovih knjiga primijenio da dobijem povišice, nove klijente, bolje odnose sa ljudima oko sebe, sretniji i ispunjeniji život, smjernice i principe koje trebam pratiti u životu, poniznost da znam da ništa ne znam.

U ovoj godini sam pročitao 43 knjige i 8889 stranica sa dnevnikom prosjekom od 24,7 stranica. 
Prošle godine sam pročitao 47 knjiga i 9273 stranica sa dnevnim prosjekom od 25,40 stranica. 
Ovagodišnja puna tablica izgleda ovako.  (klikni ovdje za uvećanu sliku za detalje)

Evo šta sam sve naučio iz knjige u knjigu, strukturirano kroz: O čemu je knjiga, dojam, citati.

Uživaj!

Popis, opis i kratki sadržaj pročitanih knjiga u 2018. godini

Nazivi knjiga će ti reći jesam li istu pročitao na engleskom ili hrvatskom jeziku, a sumacije će biti dosta kratke. Ako su ti potrebne bilješke ovih knjiga ili jednostavno želiš pričati o nekoj od njih, slobodno se javi na boksicbruno@gmail.com. Čitam svaki mail.

Knjige pročitane između dana 0-100

1. Start With Why – Simon Sinek

O čemu je knjiga:

Golden Cirlcle – Većina ljudi/kompanija zna šta radi (what you do), neki znaju kako to rade (how you do it), ali rijetki znaju zašto to rade (why you do what you do). Biološki smo programirani da bolje reagiramo na “why” prvo a da ono što radimo “what” samo koristimo kao dokaz našeg vjerovanja.

Dojam:

Dobri detalji unutar knjige, fino objašnjen Golden Circle i njegova primjena u osobnom i profesionalnom životu.  Velika preporuka i radi priča koje se nalaze u istoj.

Citati:

When fear is employed, facts are incidental. Deeply seated in our biological drive to survive, that emotion cannot be quickly wiped away with facts and figures. This is how terrorism works. It’s not the statistical probability that one could get hurt by a terrorist, but it’s the fear that it might happen that cripples a population.

If fear motivates us to move away from something horrible, aspirational messages tempt us toward something desirable.

2. The Compound Effect – Darren Hardy

O čemu je knjiga:

Kako iskoristiti compound efekt (kad se male akcije nabirikaju i naprave ogromne rezultate) u životu, poslu, vezama etc. Nevjerojatno je kako ovo funkcionira u svim sferama naših života i sa nekim malim stvarima koje izgledaju beznačajno mogu napraviti ogromnu razliku.

Dojam:

Kontaš da onaj jedan keks koji pojedeš večeras u ponoć ne čini nikakvu razliku. Ali jedi to tako 5 godina pa ćeš vidjeti razliku. Isto kao i čitanje knjiga – svaki dan 20 stranica pa se nabirika 43 u godini dana.

Citati:

The Compound Effect is based on a principle I’ve used in my own life and training; that is, your decisions shape your destiny. The future is what you make of it. Little, everyday decisions will either take you to the life you desire or to disaster by default. In fact, it’s the littlest decisions that shape our lives.

Here’s the bottom line: You already know all that you need to succeed. You don’t need to learn anything more. If all we needed was more information, everyone with an Internet connection would live in a mansion, have abs of steel, and be blissfully happy. New or more information is not what you need—a new plan of action is. It’s time to create new behaviors and habits that are oriented away from sabotage and toward success. It’s that simple.

3. Story – Robert McKee

O čemu je knjiga:

Principi priča, kako se koriste u pisanju scenarija za filmove, zašto tako dobro funkcioniraju i koliko zapravo ima planiranja, editiranja i pisanja scenarija za jedan dobar film. Svaka dobra emocija sljeduje lošu i tako u krug, sve do konačnog raspleta.

Dojam:

Ako hoćeš naučiti pisati i pričati priče, nema bolje knjige od ove. Čovjek na tako jednostavan način objašnjava duboke, stare i visoko efikasne koncepte koji se i dan danas koriste u primjeni. A to priča iz vlastitog iskustva pisanja bezbroj scenarija za filmsku industriju.

Citati:

The writer shapes story around a perception of what’s worth living for, what’s worth dying for, what’s foolish to pursue, the meaning of justice, truth—the essential values. 

Pure story talent is rare. What writer, on instinct alone, creates brilliantly told stories year after year and never gives a moment’s thought to how he does what he does or could do it better? Instinctive genius may produce a work of quality once, but perfection and prolificness do not flow from the spontaneous and untutored.

4. Lakše je uspjeti nego propasti – Ivan Kos

O čemu je knjiga:

Najlakši način da objasnim o čemu je ova knjiga jeste “How To Win Friends & Influence People – Balkan Edition”

Dojam:

Neki dobri principi unutar knjige poput internog lokusa kontrole (ti si u kontroli svog života), pozitivnog pogleda na svijeta, matematike kada je riječ o uspjehu, odvajanja osobnosti od stvari koje radimo. Da sam je pročitao sa 20 godina, bila bi mi najbolja knjiga na svijetu. Ovako sam već znao ove koncepte od ranije, ali svejedno dosta lagana knjiga za pročitati (hvala Eleonora).

Citati:

Ljudi koji se plaše neuspjeha ne natječu se, jer se boje da će izgubiti, dok se oni koji se plaše uspjeha ne natječu, jer se boje da će pobijediti.

5. Made to Stick – Chip & Dan Heath

O čemu je knjiga:

6 principa preko kojih ti ideja ostane u glavama ljudi. Jednostavne, neočekivane, konkretne, kredibilne, emotivne i one koje u sebi imaju priče.

Dojam:

Knjiga je izuzetno praktična sa tonu primjera koje možeš koristiti i primijeniti u svom životu. Stil pisanja je dosta jednostavan i lako se čita. Ako hoćeš pisati, držati javne govore ili jednostavno hoćeš imati zanimljivije razgovore, ova knjiga je za tebe.

Citati:

The Great Wall of China is the only man-made object that is visible from space. (The Wall is really long but not very wide. Think about it: If the Wall were visible, then any interstate highway would also be visible, and maybe a few Wal-Mart superstores as well.)

That’s when the Curse of Knowledge kicks in, and we start to forget what it’s like not to know what we know. 

6. Charisma Rockstar – Alex Karadžin

O čemu je knjiga:

Kako pronaći karizmu u sebi i izvući je vani u situacijama u kojima ti je stvarno potrebna – intervjui za posao, socijalne i društvene situacije, uvjerenje šefa da ti da povišicu, ostvarivanje dobrog prvog dojma.

Dojam:

Ovo je Alexova prva knjiga i dosta je kratka (90 stranica), ali usprkos tomu, dosta je jednostavno napisana. Lako se čita (što je teško za postići) i ima dosta konkretnih primjera kako izvući dio svoje karizmatične osobnosti u trenucima u kojima ti baš treba.

Citati:

My problem was that I thought I knew how to communicate, when in fact I never really knew how to listen.

I used to imagine how amazing it would be if I could only skip those 30-60 seconds in the beginning and resume the conversation at the more convenient point. To the moment when the other person is telling me all about their passion and struggles and my only task is to listen and learn. We don’t always get what we want in life. We get what we deserve. I realized that we have to deserve the right to learn about someone.

7. The Mask of Masculinity – Lewis Howes

O čemu je knjiga:

Kako mi muškarci nosimo 9 maski za našega života i kako iste na loš način utječu na naš život. To su: stoička, atletska, materijalna, seksualna, agresivna, dvorska luda, nepobjediva, sveznalica i alfa maska.  Howes pokazuje u knjizi kako razumjeti svaki od ovih maski, odakle dolazi te kako ih se osloboditi.

Dojam:

Malo je reći da sam se pronašao u dosta primjera ovih maski, a to mogu zahvaliti izuzetno autentičnom, iskrenom i otvorenom načinu na koji Lewis Howes piše. Hvala mu neizmjerna i ako si lik, pročitaj ovo radi sebe. Ako si cura, pročitaj ovo da shvatiš bolje svog lika.

Citati:

Masculinity is about discovering yourself and owning what you find. It’s about being kind to others, and pursuing your dreams with all the passion and energy you can muster. It’s about doing something that is meaningful to you that brings value to others. That’s how you build a legacy.

Masculinity is not about being the biggest, the fastest, the strongest, the one who sleeps with the most girls, and the one who has the most money. The one who has the most accomplishments is not the most masculine. In fact, it is often the men who covet these things most who are covering and compensating for the greatest insecurities. Let us revere the one who loves others deeply, loves himself deeply, and has a dream that he is inspired to live with and by and through. He is a man.

8. Never Split The Difference – Chris Voss

O čemu je knjiga:

Znaš ono kada pregovaraš sa nekim pa se tako dogovorite da ste oboje nezadovoljni? E znam i ja to. Ali to ne zna Chris Voss, koji je pregovarao sa teroristima i otmičarima tako da tu onaj fazon “pola ruka meni, pola tebi” ne funkcionira. Ako hoćeš naučiti pregovarati u životu, ova knjiga je za tebe (a vjeruj mi, definitivno želiš znati pregovarati).

Dojam:

Radi ove knjige sam naučio kako naplatiti svoje pisanje itekako dobro i kako ostvariti win-win situaciju sa ljudima, a ne ono naše klasično balkansko lose-win, kada uvijek mi nekako ispušimo a onaj tamo drugi dobije. Hvala ovom čovjeku do svemira i nazad jer zbog njega mogu živjeti od svog pisanja.

Citati:

In my short stay I realized that without a deep understanding of human psychology, without the acceptance that we are all crazy, irrational, impulsive, emotionally driven animals, all the raw intelligence and mathematical logic in the world is little help in the fraught, shifting interplay of two people negotiating.

Life is negotiation.
The majority of the interactions we have at work and at home are negotiations that boil down to the expression of a simple, animalistic urge: I want.
“I want you to free the hostages,” is a very relevant one to this book, of course.
But so is:
“I want you to accept that $1 million contract.”
“I want to pay $20,000 for that car.”
“I want you to give me a 10 percent raise.”
and
“I want you to go to sleep at 9 p.m.”

9. The Accidental Creative – Todd Henry

O čemu je knjiga:

Kako biti kreativan onda kada treba i na razini na kojoj to treba. Laka knjiga za čitati, teška za implementirati ali vježbe unutar nje pomažu. Neke sam primijenio i stvarno funkcioniraju. Kreativnost je proces na kojemu možeš raditi, a ne čekanje da te opali neka ideja. To mogu raditi amateri, ali profesionalci moraju imati proces.

Dojam:

Kao da je lik meni pisao knjigu (a znam da nije). Pogađa sve one ljude koji se bave kreativnim poslom a često puta ne znaju kako spojiti tu kreativnost za konzistentnosti, zdravljem i pouzdanosti. Izgleda kao nemoguća misija, ali Todd Henry pokazuje da se može (na svom primjeru prvo pa onda dalje). Ako si u kreativnoj kolotečini, ova knjiga je definitivno za tebe.

Citati:

Prolific + Brilliant – Healthy = Burnout
Brilliant + Healthy – Prolific = Unreliable
Healthy + Prolific – Brilliant = Fired
Prolific + Brilliant + Healthy = producing great work consistently and in a sustainable way

This suggestion that structure and creativity are two sides of the same coin is often an eyebrowraiser for my clients. There is the persistent myth that creativity results only from complete lack of boundaries and total freedom. The reality is that we are not capable of operating without boundaries. We need them in order to focus our creative energy into the right channels. Total freedom is false freedom. True freedom has healthy boundaries.

10. The Art of Non-Conformity – Chris Guillebeau

O čemu je knjiga:

Kako živjeti život prema svojim pravilima, kako skontati koja su to pravila i onda kako zaraditi pare da živiš takav život od lika koji je proputovao čitav svijet.

Dojam:

Knjiga je opet dosta jednostavno napisana (svaka dobra knjiga jeste), ali ono što me najviše dojmilo kod ove jesu šale i zajebancije koje autor koristi tijekom pisanja. Recimo kako je negdje u Maliju morao raditi u 4 ujutro radi vremenskih zona i onda se dogodio potres pa je propao dio zida i odvojio ga od njegovo USB sticka sa internetom pa se mora provlačiti kroz te ruševine da bi mogao raditi. Preludo iskustvo a još luđa knjiga

Citati:

“If everyone else jumped off a bridge, would you?” The idea is that it’s not good to do something stupid, even if everyone else is doing it. The logic is, Think for yourself instead of following the crowd.
It’s not bad advice, even if it’s sometimes used to exert control more than to support independent thinking. But one day, you grow up and suddenly the tables are turned. People start expecting you to behave very much like they do. If you disagree and don’t conform to their expectations, some of them get confused or irritated. It’s almost as if they are asking: “Hey, everyone else is jumping off the bridge. Why aren’t you?”

My story is not complete, and I certainly don’t know it all. An important part of the guru-free philosophy is that no one is better than anyone else, and most of what you need to know, you already know—we’re just going to fill it out a little. If you’re just starting on your own unconventional journey, the best way to understand it is to talk about monkeys.

11. The Perennial Seller – Ryan Holiday

O čemu je knjiga:

Kako stvoriti nešto što će se prodavati godinama i godinama i godinama. Knjiga ima trodiobnu strukturu i pokazuje ti kako napraviti nešto što će vrijediti dugo, kako to onda reklamirati i marketirati i šta uraditi poslije toga. Ovo dolazi od lika koji je u zadnje 3 godine svog života prodao preko pola milijuna knjiga tako ga se isplati pročitati.

Dojam:

Pročitao sam sve knjige od Ryana Holidaya i ova me uvjerila da svoju knjigu, koja stoji već napisana i manje-više spremna za tržište ne objavljujem. Zato što bi istu mogao sada objaviti i kurčiti se kako imam objavljenju knjigu ili sjesti i editirati je dok ista ne bude prema mojim standardima i onda objaviti knjigu koja će se čitati narednih 30 godina. Tu biram opciju broj 2.

Citati:

Star Wars was beaten in its opening weekend in cinema by Smokey and the Bandit—$2.7 million to $2.5 million. What is Smokey and the Bandit? Nobody knowns.

People [who are] thinking about things other than making the best product never make the best product.

12. The Hero With a Thousand Faces – Joseph Campbell

O čemu je knjiga:

Lik sjedio 5 godina u kabini i zacrtao sebi cilj “Zašto neke priče i mitovi preživljavaju milenije i dan danas se pričaju?–Priče poput Epa o Gilgamešu?” Nakon 5 godina Campbell otkrio ono što svi mitovi i priče imaju zajedničko – Hero’s Journey. Onda je za ovu knjigu saznao George Lucas pa prema istom putovanju napravio Star Wars… Ostalo je povijest.

Dojam:

Ovo je pravo teška knjiga za čitati jer ima milijun nekih referenci i priča za koje nikad nisam čuo. Ali knjiga ima tako sjajne ideje da je vrijedilo pročitati. Prva je ovaj Hero’s Journey kojega vidim u svakoj uspješnoj priči sadašnjice (a da ne pričam o filmovima poput Gospodara Prstenova, Harry Pottera, Star Warsa itd.). Druga ideja je o vječnom sukobu između sina i oca, majke i kćerke kojega svaka mlada osoba treba pročitati.

Citati:

It appears that “culture at edge of utter corruption” and “world at the edge of utter destruction” are two of the oldest themes to be found in stories of the human race.

Through these perils and more, he learns the way home ismazed with hazards that force him to take chances and to makechoices —and he learns to not fall asleep. All that he endures isalso presented to human beings in the same way during times of duress. One either forgets one’s spiritual commitment and is thereby blown farther from true home, or else one becomes, in those moments, more determined to fulfill the question, to become more expansive, more docile, more fierce — whatever is required—than one had been just moments before.

13. The Lessons of History – Will & Ariel Durant

O čemu je knjiga:

Najkraća i najzanimljivija knjiga o lekcijama iz povijesti koju sam ikada pročitao. Durantovi se dotiču biologije, rase, nastanka svijeta, politike, filozofije, morala, religije, ekonomije, socijalizma, vlasti i povijesti. Zadnje poglavlje sve zaokruži pod nazivom “Is Progress Real?”

Dojam:

Imam osjećaj kao da su Durantovi uzeli svu mudrost iz svih knjiga na svijetu i saželi je u knjigu od 100 strana gdje je svaka rečenica izreka sama za sebe. Nešto ovako jednostavno, a opet tako duboko nisam u životu pročitao. Da se ova knjiga uvrsti u škole kako bi ljudi skontali lekcije iz povijesti koje bi stvarno morali naučiti.

Citati:

Nature smiles at the union of freedom and equality in our utopias. F or freedom and equality are sworn and everlasting enemies, and when one prevails the other dies. Leave men free, and their natural inequalities will multiply almost geometrically, as in England and America in the nineteenth century under laissez-faire. To check the growth of inequality, liberty must be sacrificed, as in Russia after 1917. Even when repressed, inequality grows; only the man who is below the average in economic ability desires equality; those who are conscious of superior ability desire freedom; and in the end superior ability has its way. 

Nothing is clearer in history than the adoption by successful rebels of the methods they were accustomed to condemn in the forces they deposed.

14. Meditations – Marcus Aurelius

O čemu je knjiga:

Stoička rimska filozofija života. Ali ovo nije puko naglabanje i “filozofiranje” u balkanskom smislu laprdanja o glupostima. Ovo je način života, razmišljanja i najvažnije—djelovanja. A kako djelovati u društvu pokazuje nam jedan od najmudrijih careva Rimskog Carstva, Marko Aurelije.

Dojam:

Ovo treba biti knjižica koju ljudi nose sa sobom svuda i svako malo je izvade i pročitaju neku mudrost prije nego što urade neku glupost (ja bi prvi to trebao uraditi…). Ovo je knjiga kojoj ću se kroz naredne godine vraćati više puta kako bi izvukao izuzetno vrijedne životne lekcije. Definitivna preporuka svima koji žele biti bolji ljudi (a ako čitaš ovaj blog, onda to želiš).

Citati:

When you wake up in the morning, tell yourself: The people I deal with today will be meddling, ungrateful, arrogant, dishonest, jealous, and surly. They are like this because they can’t tell good from evil. 

If there were anything harmful on the other side of death, they would have made sure that the ability to avoid it was within you. If it doesn’t harm your character, how can it harm your life? 

Don’t waste the rest of your time here worrying about other people—unless it affects the common good.

The impediment to action advances action. What stands in the way becomes the way.

Knjige pročitane između dana 101-200

15. How To Read A Book – Mortimer Adler

O čemu je knjiga:

Kako čitati knjige. Znam da zvuči smiješno – zašto pročitati knjigu od 400 strana koja ti govori kako se čita knjiga? Ali knjiga govori o 4 razine čitanja knjiga – elementarno (dešifriranje slova u rečenice), inspekcijsko (prelistavanje i površno čitanje), analitičko (postavljanje pitanja autoru, pravljenje bilješki, analiza argumenata), te sintopijsko (poređenje raznih uglova gledanja na istu temu – pročitaš sve o komunizmu od raznih pobornika istog ali i od ljudi koji ga osuđuju)

Dojam:

Ako želiš postati ekspert u nekoj domeni, onda bi definitivno trebao pročitati ovu knjigu. Uči te kako da sistematiziraš znanja iz knjiga koje si pročitao, kako da ista internaliziraš, kako da napraviš svoju terminologiju za stvari koje si pročitao te kako da stvoriš svoje mišljenje na temelju raznih informacija (a ne samo daj mi prvi dokaz koji potvrđuje moje mišljenje).

Citati:

What are the conditions under which this kind of reading -reading for understanding-takes place? There are two. First, there is initial inequality in understanding. The writer must be “superior” to the reader in understanding, and his book must convey in readable form the insights he possesses and his potential readers lack. Second, the reader must be able to overcome this inequality in some degree, seldom perhaps fully, but always approaching equality with the writer. To the extent that equality is approached, clarity of communication is achieved. In short, we can learn only from our “betters.”

How many times have you daydreamed through several pages of a good book only to wake up to the realization that you have no idea of the ground you have gone over?

16. The Checklist Manifesto – Atul Gawande

O čemu je knjiga:

Imamo bruku znanja i informacija u sebi i školovali smo se, na ovaj ili onaj način, da to sve primjenjujemo. Međutim, radi svih tih informacija mi pola toga zaboravimo implementirati i onda se događaju belaji (u knjizi je primjer bolnica i loših procedura). Knjiga pokazuje kako napraviti jednostavne liste koje nam pomažu da primijenimo sve standarde i dobijemo očekivane rezultate konzistentno.

Dojam:

Poslije knjige sam napravio checklistu za objavljivanje svojih tekstova utorkom: Text Color- crna, staviti anchor linkove, odraditi spell check na ispravi.me, odradi keyword density na word counter, napisati meta-tag, ubaciti taggove na stranici, ubaciti slike ispod subheadova, napraviti cover sliku na canvi, poslati newsletter, objaviti na facebooku, objaviti na instagramu.

Checklista itekako pomaže!

Citati:

In complex processes, after all, certain steps don’t always matter. Perhaps the elevator controls on airplanes are usually unlocked and a check is pointless most of the time. Perhaps measuring all four vital signs uncovers a worrisome issue in only one out of fifty patients. “This has never been a problem before,” people say. Until one day it is.

The successes have been sustained for several years now—all because of a stupid little checklist

17. The Way Of A Superior Man – David Deida

O čemu je knjiga:

Kako postati muškarac u današnjem svijetu te kako plesati na tankoj liniji između dobričine kojega čitav svijet iskorištava te šupka koji iskorištava čitav svijet. Ovo je granica koju mnogi od nas ne znaju naći, a i kada nađemo tu liniju, ne znamo je implementirati. Deida nam pomaže baš u tom aspektu.

Dojam:

Stvari koje ne želimo čuti, ali ih ipak trebamo čuti. Radi mudrih rečenica se treba čitati iznova ali i primjenjivati u svakodnevnom životu.

Citati:

The more a man is playing his real edge, the more valuable he is as good company for other men, the more he can be trusted to be authentic and fully pre- sent. Where a man’s edge is located is less important than whether he is actually living his edge in truth, rather than being lazy or deluded.

Admit to yourself that if you had to choose one or the other, the perfect intimate relationship or achieving your highest purpose in life, you would choose to succeed at your purpose. Just this self-knowledge often relieves much pressure a man feels to prioritize his relationship when, in fact, it is not his highest priority. Your mission is your priority. 

18. Evolutionary Psychology – David Buss

O čemu je knjiga:

Kako se ljudski mozak razvijao kroz stotine tisuća godine te kako i dan danas naš pametni “mozak” misli da živimo u špiljskim vremenima. Zanimljivo je vidjeti da još uvijek imamo mehanizme obrane protiv sabljozubih mačaka i mamuta, a živimo u gradovima gdje je najveća opasnost ćuko na cesti 😛

Dojam:

Knjiga je dosta teška za čitati jer ima tonu istraživanja, grafova, istraživačke matematike (oni neki simboli koje previše ne kontam, ali oni koju pričaju jezikom derivacija, varijacija i ostalih -cija, kontaju). Ali se mogu izvući itekako dobre lekcije iz knjige i skontati zašto se ljudi ponašaju na određene načine.

Citati:

The male pipefish seahorse receives the eggs from the female and then carries them around in his kangaroo-like pouch. These females compete aggressively with each other for the “best” males, and males in turn are choosy about who they mate with. This so-called “sex-role reversed” species supports Trivers’s theory, showing that it is not “maleness” or “femaleness” itself that causes the sex difference in choosiness; rather, it is the relative parental investment of the two sexes.

Consider a carpenter’s toolbox. The carpenter gains flexibility not by having one “highly general tool” that can be used to cut, poke, saw, screw, twist, wrench, plane, balance, and hammer. Instead, the carpenter gains flexibility by having a large number of highly specific tools in the toolbox

19. How To Win Friends & Influence People – Dale Carnegie

O čemu je knjiga:

Klasik i nije džaba takav – prodan u preko 30 milijun primjeraka tijekom godina, pokazuje ti sve-vremenske principe ponašanja prema ljudima. Kako se odnositi prema drugima tako da stvoriš prijatelje, utječeš na ljude i stvoriš win-win situacije.

Dojam:

Inače nisam ljubitelj ovakvih knjiga jer su mi previše “mekane.” Ali ova ima itekako dobrih poruka i poanti koje ti mogu itekako pomoći kroz život. Skontao sam osobno da primjenjujem dosta ovih stvari već u svom životu, a sada sam saznao samo zašto određena ponašanja i daju takve rezultate.

Citati:

One of his favourite quotations was ‘Judge not, that ye be not judged.’ And when Mrs Lincoln and others spoke harshly of the southern people, Lincoln replied: ‘Don’t criticise them; they are just what we would be under similar circumstances.’

Any fool can criticise, condemn and complain – and most fools do. But it takes character and self-control to be understanding and forgiving. ‘A great man shows his greatness,’ said Carlyle, ‘by the way he treats little men.’

20. On Writing Well – William Zinsser

O čemu je knjiga:

Kako pisati dobro knjige koje su non-fiction. Nije džaba knjiga bestseller već 30ak godina. Zinsser je napisao izuzetno praktičnu knjigu gdje ti daje primjere kako trebaš pisati sve vrste tekstove, zašto bi ih baš tako trebao pisati, kako da popraviš svoje pisanje i koje stvari iz pisanog teksta trebaš itekako izbaciti.

Dojam:

Ne mogu ti opisati koliko mi je drago bilo kada sam pročitao ovdje da je pisanje posao koji te ubija djelomično, koji je težak, naporan i izuzetno iscrpljujuć – jer takav je za mene a očito i za sve druge ljude koji se pisanjem bave profesionalno.

Ako želiš išta pisati u životu, definitivno uzmi i pročitaj ovu knjigu.

Citati:

But writing isn’t a skill that some people are born with and others aren’t, like a gift for art or music. Writing is talking to someone else on paper. Anybody who can think clearly can write clearly, about any subject at all.

Franklin D. Roosevelt when he tried to convert into English his own governments memos, such as this blackout order of 1942:

Such preparations shall be made as will completely
obscure all Federal buildings and non-Federal buildings
occupied by the Federal government during an air raid for
any period of time from visibility by reason of internal or
external illumination.

“Tell them,” Roosevelt said, “that in buildings where they have to keep the work going to put something across the windows.” Simplify, simplify.

21. Conspiracy: Peter Thiel, Hulk Hogan, Gawker – Ryan Holiday

O čemu je knjiga:

Kako je Peter Thiel srušio Gawker Media, jedan od najvećih tračerskih portala na svijetu. Trebalo mu je 10 godina i pravo dobar i velik plan da bi to uradio- prava teorija zavjere. Ako te zanima prava “teorija” zavjere, iako ovo nije teorija već prava zavjera koja se dogodila i itekako je dokumentirana, pročitaj ovu knjigu Ryana Holidaya.

Tek kada pročitaš ovo, sjebat ćeš se koliko zapravo treba planiranja, fokusiranja, organizacije i strpljenja da bi se provela prava zavjera.

Dojam:

Kada čitaš odgovore Petera Thiela o zavjeri koju je isplanirao i sproveo u djelo, skontaš kakav se šah igrao u pozadini svega ovoga. Shvatiš šta znači isplanirati nešto od početka do kraja i zašto su teorije zavjere samo teorije- broj varijabli i discipline u realnom životu koji je potreban da se ista sprovede u djelo ne skoro nemoguć.

A Ryan Holiday, ozbiljan pisac, obrađuje ovu temu na svoj jedinstven način – lako čitanje, podaci provučeni kroz tekst, svaka rečenica ima svoj početak i kraj.

Citati:

What would happen if more people took up plotting, coordinating how to eliminate what they believe are negative forces and obstacles, and tried to wield power in an attempt to change the world? 

Machiavelli said that conspiracies were weapons of the people. Only princes could afford to send an army against another army, he observed, but a conspiracy is available to every man. Which is why it is usually the desperate who turn to conspiracy and why the powerful fear them so much.

22. Endurance: Shackleton’s Incredible Voyage – Alfred Lansing

O čemu je knjiga:

Kako je otići 1914. godine sa 28 ljudi na pješačenje sa Zapada na Istok Antarktike – put od 2500 kilometara. A onda ti se dogodi katastrofa za katastrofom i nakon 2 godine, izvučeš čitav svoj tim i sebe nakon što ste uradili 7 stvari koje se bile nemoguće za ljude 50 godina poslije toga.

Ernest Shackleton je najveći lider kojega sam u životu “upoznao” i ne zove se džaba ovo razdoblje herojsko doba istraživanja Antarktika.

Dojam:

NAJBOLJA KNJIGA KOJU SAM PROČITAO U 2018. GODINI. Moj posao je da ti predočim priče i emocije na papir, ali za ovu knjigu jednostavno nema riječi i rečenica sa kojima bi to mogao. Nevjerojatno je šta su ovi ljudi sve preživjeli, sa kakvim su stavom nastupili prema najgorim uvjetima na svijetu, kako su sa barkom prešli najgore more na svijetu i valove od 60 metara. Nepojmljiva istinita priča o pravim herojima koji su postojali.

Ako odlučiš pročitati samo jednu knjigu sa ovog čitavog popisa, onda je to definitivno ova.

Citati:

“For scientific leadership give me Scott; for swift and efficient travel, Amundsen; but when you are in a hopeless situation, when there seems no way out, get down on your knees and pray for Shackleton.” This, then, was the man who developed the idea of crossing the Antarctic continent—on foot.

By sea it would have been a voyage of more than 130 miles out around the western tip of the island and then along the north coast. By land it was a scant 29 miles in a straight line. The only difference between the two was that in the three-quarters of a century that men had been coming to South Georgia, not one man had ever crossed the island—for the simple reason that it could not be done.

A few of the peaks on South Georgia rise to somewhat less than 10,000 feet, which certainly is not high by mountain-climbing standards. But the interior of the island has been described by one expert as “a saw-tooth thrust through the tortured upheaval of mountain and glacier that falls in chaos to the northern sea.” In short, it was impassable. Shackleton knew it- and they did it in three days.

23. Hooked: How To Build Habit-Forming Products – Nir Eyal

O čemu je knjiga:

Kako izgleda habit loop, odnosno kako nastaju navike, kako ih stvoriti kod sebe i kod drugih ljudi te kako prekinuti one loše navike. Spada u “trokut” knjiga o navikama koje moraš pročitati (Duhhiggova The Power of Habit i B.J. Foggova Tiny Habits).

Dojam:

Ako nisi ništa ranije čitao (ili znao) o navikama, onda će ti knjiga biti predobra. Pošto sam prije ove pročitao 5 knjiga vezanih za navike, ova mi je više služila da popuni neke rupe koje prethodne knjige nisu pokrile (tipa korištenje namjere u navikama te kako prekinuti lošu naviku preko istog modela).

Citati:

This layout prevented typists from jamming the metal type bars of early machines. This physical limitation is an anachronism in the digital age, yet QWERTY keyboards remain the standard despite the invention of far better layouts. Professor August Dvorak’s keyboard design, for example, placed vowels in the center row, increasing typing speed and accuracy. Though patented in 1932, the Dvorak Simplified Keyboard was written off. QWERTY survives due to the high costs of changing user behavior. 

These common needs are timeless and universal. Yet talking to users to reveal these wants will likely prove ineffective because they themselves don’t know which emotions motivate them. People just don’t think in these terms. You’ll often find that people’s declared preferences—what they say they want—are far different from their revealed preferences—what they actually do.

Knjige pročitane između dana 201-300

24. True Believer – Eric Hoffer

O čemu je knjiga:

Pravila ponašanja mase i naroda, kako na izborima, tako i na prosvjedima i revolucijama. Genijalna knjiga za razumijevanja toga zašto ljudi konstantno glasaju za iste likove, zašto kritičari nikada neće voditi ljude te kako zapravo povesti ljude u bolje sutra.

Dojam:

Znao sam dosta toga o individualnoj ljudskoj prirodi te o tome šta se događa u glavi pojedinca. Ali mi je ova knjiga pokazala kako se taj pojedinac ponaša u masi drugih ljudi u raznim situacijama. Ako se misliš baviti javnim životom, novinarstvom, politikom, PRom, bloggingom ili bilo čim što zahtjeva odnos sa širom i užom javnosti, ova knjiga je za tebe.

Citati:

On the other hand, extravagant hope, even when not backed by actual power, is likely to generate a most reckless daring. For the hopeful can draw strength from the most ridiculous sources of power—a slogan, a word, a button. No faith is potent unless it is also faith in the future; unless it has a millennial component. So, too, an effective doctrine: as well as being a source of power, it must also claim to be a key to the book of the future.
Those who would transform a nation or the world cannot do so by breeding and captaining discontent or by demonstrating the reasonableness and desirability of the intended changes or by coercing people into a new way of life. They must know how to kindle and fan an extravagant hope. 

The less justifed a man is in claiming excellence for his own self,the more ready is he to claim all excellence for his nation, his religion, his race or his holy cause.

25. Mastery – Robert Greene

O čemu je knjiga:

Kako su Veliki prije nas postali Veliki te kako i mi sami možemo takvi postati. Knjiga ti naglašava to da je majstorstvo asimptota – linija kojoj se možeš približiti ali je nikada ne možeš dirnuti u životu. Vječito učiš, vječito postaješ bolji, ali je nikada nećeš dirnuti. Isto tako razbija mit o tome da se netko rodio sa majstorstvom- svatko je morao vježbati, učiti i raditi pravo dugo da bi postigao razinu “majstora.”

Dojam:

Robert Greene ne piše knjige manje od 450 strana, ali mu je zato svaka zlatna. Radi istraživanje godinama, pronalazi primjere koje nitko živ ne može iskopati, složi svaku cjelinu na fin, pregledan i lako čitljiv način. Ovdje možeš naći priče koje se nigdje drugo ne mogu naći. A da ne kažem da mu je prije 10ak godina kao praktikant radio Ryan Holiday, upravo onaj lik kojega sam spominjao ranije, čije sam sve knjige pročitao. Nije to slučajnost….

Citati:

Some 2,600 years ago the ancient Greek poet Pindar wrote, “Become who you are by learning who you are.” What he meant is the following: You are born with a particular makeup and tendencies that mark you as a piece of fate. It is who you are to the core. Some people never become who they are; they stop trusting in themselves; they conform to the tastes of others, and they end up wearing a mask that hides their true nature. If you allow yourself to learn who you really are by paying attention to that voice and force within you, then you can become what you were fated to become—an individual, a Master.

This passivity has even assumed a moral stance: “mastery and power are evil; they are the domain of patriarchal elites who oppress us; power is inherently bad; better to opt out of the system altogether,” or at least make it look that way.

26. The 48 Laws of Power – Robert Greene

O čemu je knjiga:

48 Zakona moći – knjiga ti govori o tome kako moć funkcionira i koji su to zakoni. Svaki zakon daje primjer osoba koje su isti kršile i kako su završile, te osoba koje su uspješno implementirale ove zakone. Isto tako, zakoni ovise od situacije do situacije tako da ima nekih koji se “poništavaju” jer ti daju suprotne savjete, ali to ovisi od konteksta unutar kojeg se nalaziš (Jedan zakon govori “concentrate your forces” dok drugi govori “spread out your forces” – oba imaju svoju primjenu ali ovise od konteksta).

Dojam:

Šta uraditi kada pročitaš jednu knjigu od 450 strana? Uzmeš drugu knjigu od istog lika koja opet ima 450 strana i iznova ostaneš paf! Opet primjeri koji se nigdje drugo ne mogu naći, priče koje te ostave u šoku, životne lekcije stare 50 ili 5000 godina koje se mogu copy-paste u tvoj život staviti. Skontaš kako funkcionira moć, a na tebi je hoćeš li je koristiti u dobre ili loše svrhe.

Citati:

In fact, the better you are at dealing with power, the better friend, lover, husband, wife, and person you become. 

You cannot repress anger or love, or avoid feeling them, and you should not try. But you should be careful about how you express them, and most important, they should never influence your plans and strategies in any way.

27. The Happiness Equation – Neil Pasricha

O čemu je knjiga:

Forma sreće se sastoji u 9 tajni koju Neil Pasricha objašnjava na izuzetno smiješan, lagan i ono “raja” način. Čitava knjiga je prvo bilo jedno predavanje koje je godinama postajalo sve veće i veće (dodatne tajne uključivane), sve dok na kraju nije došao do 9 tajni i od toga napravio knjigu.

Dojam:

Poslije 1000 stranica Roberta Greena, bilo mi je potrebno neko laganije štivo nad kojim ću “odmoriti” mozak i ova knjiga mi je došla u savršenom trenutku. Ima pravo dobrih priča, koncepata i tajni koje ti pokazuju koliko nekada možemo biti suludi u nekim namjerama, a s druge strane te potapše po ramenu i kaže ti da je sve ok. Uzmi ovo kada se želiš ohladiti od života a ne možeš čitati 50 Nijansi Sive ili slično.

Citati:

American philosopher William James says, “The greatest discovery of any generation is that a human being can alter his life by altering his attitude.”
The Happiness Advantage author Shawn Achor says, “It’s not necessarily the reality that shapes us but the lens through which your brain views the world that shapes your reality.”
William Shakespeare says, “For there is nothing either good or bad, but thinking makes it so.”

Rather than find good results and make them better, our brains do this:
1. Look for problem.
2. Find problem.
3. Improve problem.
That’s what our brains have been trained to do for two hundred thousand years.

28. The Motivation Myth – Jeff Haden

O čemu je knjiga:

Ovo je knjiga za pročitati! Kako ljudi koji postanu uspješni u određenom polju stvarno postanu uspješni. Iza svega toga se krije sustav koji je baziran na disciplini, a ne motivacija koja je prolazan osjećaj. A tek kada pročitaš kako ti uspješnim ljudima stvarno izgleda dan, onda skontaš da im to nije Bogom dano, već da su za to radili godinama.

Dojam:

Čitao sam ranije slične knjige, ali me ova baš nešto dojmila. Jeff Haden je dugogodišnji pisac Inc. magazina i čovjek ti stvarno zna držati pažnju. Piše lijepim rječnikom, lako za čitati, još lakše za shvatiti i primijeniti. Velika preporuka za sve one koji žele napraviti nešto (veliko) u svom životu ali ne znaju kako točno.

Citati:

And most of all, thanks for proving what many people unfortunately choose not to believe: that if you are willing to work hard and stay the course, who you are is more than enough for you to become who you really want to be.

Incredibly successful people set a goal and then focus all their attention on the process necessary to achieve that goal. They set a goal and then, surprisingly, they forget the goal.

29. How To Fail At Almost Everything And Still Win Big – Scott Adams

O čemu je knjiga:

Priča osnivača popularnog stripa Dilbert te kako je došao do uspjeha istog. Kroz čitavu knjigu lik govori kako je propao o svemu u životu i kako ga je to pogađalo na razne načine. Ubacio je možda 5% toga o svom uspjehu – ostala priča je humoristično-motivirajuća. Baš neobična knjiga i još neobičniji stil (smiješan pravo).

Dojam:

Što ovaj lik može srati po sebi, to je neviđeno. Ali to radi na pravo čudno-zadivljujući način gdje ti govori da nije važno što si glup, neinformiran, nesposoban, ovakav ili onakav. Važno je samo da jednom uspiješ u jednoj stvari i sve te druge stvari će se anulirati. Definicija ove knjige za mene je kako uspjeti kao gubitnik u životu, nešto s čim se pravo puno nas pravo puno vremena poistovjećuje.

Citati:

On top of that, I’m getting paid to write this book, and we all know that money distorts truth like a hippo in a thong. And let’s not forget I’m a stranger to most of you. It’s never a good idea to trust strangers.

The senior vice president told me that my suggestions for improving the bank were underwhelming, but he liked my sense of humor, and because of that he had a hunch about my potential. A month later I started the management training program. Somehow I had failed my way to a much better job. In my eight years at the bank, I was incompetent at one job after another. 

30. Unscripted – MJ DeMarco

O čemu je knjiga:

Još jedna ogromna knjižurina, ali ovaj put nije Robert Greene, već MJ DeMarco. Knjiga te uči o financijama, životu po svojim uvjetima, poduzetništvu, pravljenju proizvoda, biznisu, odnosu prema poslu – svemu što treba jednoj osobi koja hoće sve osim 8-4 života.

Dojam:

Jedva sam mu čekao ovu knjigu jer mu je prošla bila dosta “filtrirana.” Ovdje čovjek dere gaće, priča bezobrazluke, galami na ljude. Isto kao da neće da mu se knjiga čita i prodaje. I upravo sam je zato zavolio. Čovjek priča stvari onakvim kakve jesu, otkriva fake guru likove i govori ti čega se trebaš paziti u ovom poslovnom svijetu. Prelijepo napisana, majstorski obrađena – velika preporuka za sve ove gore naveden ljude.

Citati:

During production, publishing “experts” warned that my book would never sell. Those same experts also said I was committing the ultimate author sacrilege: I wasn’t pushing readers into a “back-end sales funnel”, ya know, so I could sell you a coaching seminar costing as much as a Cadillac.
Well, I didn’t give a shit.
I was writing from my heart. Not for fame, fortune, or some egocentric motive that could catapult me into the privileged world of gurus and seminar hustlers.

You’re living, but you aren’t alive.
Your heart beats, but there is no pulse.
Your mind is poisoned, but the toxicology is clean.
Your soul has been stolen, but there are no thieves.
Suspicion has swelled while the incongruity gnaws.
Yes, this wasn’t the life you signed up for.
This wasn’t your plan.
Something is wrong.

31. The Tribe – Sebastian Junger

O čemu je knjiga:

Problem individualnih društava jeste taj da ljudi nemaju automatsku pripadnost određenoj grupi, već da istu moraju naći u ovom svijetu. To neke ljude tjera u šumu, druge u boj, treće na poslove koje mrze, četvrte nazad u religiju. Ova knjiga otkriva zašto je to tako te kako pronaći svoje “pleme” u kojemu ćeš se osjećati kao kod kuće.

Dojam:

Puno bolje sada razumijem ljude koji su prošli rat i imaju ogromnu solidarnost prema svojim suborcima. Proživjeli su duboko iskustvo koje te natjeralo da osobi do sebe povjeriš svoj život. Koliko nas to uradi u bilo kojem trenutku u životu? Duboke veze se stvaraju samo na dubokim testovima što se kroz knjigu vidi na primjera Engleske, Poljske, pa čak i naše države.

Citati:

How do you become an adult in a society that doesn’t ask for sacrifice? How do you become a man in a world that doesn’t require courage?

And as society modernized, people found themselves able to live independently from any communal group. A person living in a modern city or a suburb can, for the first time in history, go through an entire day—or an entire life—mostly encountering complete strangers. They can be surrounded by others and yet feel deeply, dangerously alone.

32. 12 Rules for Life – Jordan Peterson

O čemu je knjiga:

Veliki Jordan Peterson i najprodavanija knjiga u 2018. godini (preko 3 milijuna primjeraka već). Knjiga govori o 12 pravila za život koja će naš život izvući iz kaosa u kojemu se on nalazi u današnjem vremenu.

Dojam:

Pogledao sam bezbroj videa Jordana Petersona, kako predavanja, tako i sučeljavanja sa drugim ljudima koji imaju suprotno mišljenje poput Sama Harrisa (debata za pogledat!). Tako da sam bio upoznat sa mnogim stvarima iz knjige od ranije, ali svejedno mi je dalo jednu zaokruženu cjelinu fino posloženu. Knjiga je jednostavno napisana, lako je shvatiti ali primjena je ta koja je dosta teška. Koncepti su jednostavni (no-nonsene kako bi Peterson rekao), ali nas tjeraju da budemo hrabriji, bolji ljudi sa jasno postavljenim osobnim granicama i sposobnošću da stanemo i branimo istinu u životu. Teško, ali izuzetno potrebno pogotovo u današnjem vremenu.

Citati:

Nature is not simply dynamic, either. Some things change quickly, but they are nested within other things that change less quickly (music frequently models this, too). Leaves change more quickly than trees, and trees more quickly than forests. Weather changes faster than climate.

There is very little difference between the capacity for mayhem and destruction, integrated, and strength of character. This is one of the most difficult lessons of life. Maybe you are a loser. And maybe you’re not—but if you are, you don’t have to continue in that mode. As the great Russian writer Aleksandr Solzhenitsyn insisted, the
line dividing good and evil cuts through the heart of every human being.

33. The Third Door – Alex Banayan

O čemu je knjiga:

Čudesna knjiga, proglašena najboljom business knjigom 2018. godine te preporučena u TeaTimeBusinessBookClubu je završila na mojoj listi knjiga koje moram pročitati. Knjiga govori o iskustvu Alexa Banayana te njegovom čudesnom iskustvu intervjuiranja najuspješnijih ljudi u Americi. A počinje sa time da je sa 21 godinom ušao u ured Billa Gatesa da sa njim priča o uspjehu…

Dojam:

Knjiga mi se itekako svidjela. Emotivno pisana, lako čitljiva, tonu primjera i istinitih priča. Iako se više priklanjam ovima koji promoviraju majstorstvo nad svojim zanatom (Holiday, Manson, Greene), itekako je pohvalan način na koji se Banayan snašao da bi došao do ovih intervjua. A zato mu se knjiga i zove Third Door čije značenje objašnjava sljedeći citat.

Citati:

Life, business, success…it’s just like a nightclub.
There are always three ways in.
There’s the First Door: the main entrance, where the line curves around the block; where 99 percent of people wait around, hoping to get in.
There’s the Second Door: the VIP entrance, where the billionaires, celebrities, and the
people born into it slip through.
But what no one tells you is that there is always, always…the Third Door. It’s the entrance where you have to jump out of line, run down the alley, bang on the door a hundred times, crack open the window, sneak through the kitchen—there’s always a way. Whether it’s how Bill Gates sold his first piece of software or how Steven Spielberg became the youngest studio director in Hollywood history, they all took…the Third Door.

Many times the hardest part about achieving a dream isn’t actually achieving it—it’s stepping through your fear of the unknown when you don’t have a plan.

Knjige pročitane između dana 301-365

34. Atomic Habits – James Clear

O čemu je knjiga:

Kako male promjene u dnevnim navikama mogu napraviti velike rezultate. James Clear već godinama piše o osobnom razvoju i ova knjiga je samo pokazala kako genijalne stvari čovjek može napraviti. Njegov model navika je super jednostavan kada je u pitanju i stvaranje nove navike i eliminiranje neke stare, nepoželjne navike.

Dojam:

Opet, bilo je dosta stvari koje sam znao ali mi je ova knjiga popunila neke rupe u znaju koje sam imao. Čim sam je završio, počeo sam novu dnevnu naviku preko njegovog modela sa svojim onim trackerom (tablicama). 2 mjeseca poslije, još uvijek implementiram istu (teretana 4 puta tjedno).

Citati:

Naval Ravikant has said, “To write a great book, you must first become the book.” I originally learned about the ideas mentioned here because I had to live them. I had to rely on small habits to rebound from my injury, to get stronger in the gym, to perform at a high level on the field, to become a writer, to build a successful business, and simply to develop into a responsible adult. Small habits helped me fulfill my potential, and since you picked up this book, I’m guessing.

Imagine that you have an ice cube sitting on the table in front of you. The room is cold and you can see your breath. It is currently twenty-five degrees. Ever so slowly, the room begins to heat up.
Twenty-six degrees.
Twenty-seven.
Twenty-eight.
The ice cube is still sitting on the table in front of you.
Twenty-nine degrees.
Thirty.
Thirty-one.
Still, nothing has happened.
Then, thirty-two degrees. The ice begins to melt. A one-degree shift, seemingly no different from the temperature increases before it, has unlocked a huge change. 

35. Faking It: How To Seem Like A Better Person Without Actually Improving – College Humor

O čemu je knjiga:

Knjiga je čista zajebancija. Likovi tu govore kako da isfejkaš sve u svom životu da bi se predstavio puno boljom osobom nego što to stvarno jesi. Od tema za razgovor, do izgleda svoje sobe i stana, tvorci College Humora su se pobrinuli da napišu zabavnu knjigu.

Dojam:

Kupiš jednom bocu skupe votke i kada se popije, ostaviš bocu i u nju sipaš neki najgori odron na svijetu od votke. Svi vide ambalažu i kontaju “auuu, kako dobra votka.”  Eto, takve stvari se nalaze u knjizi. Izuzetno dobra za odmorit mozak i pronaći neke dobre zajebancije.

Citati:

You can’t possibly be Master of All Domains, but you can certainly seem like you are. The easiest technique to achieve this effect is to be dismissive of the topic at hand. The trick here is to keep it fairly vague while using words that don’t really mean anything. 

Benjamin Franklin once said a lie spoken confidentlyrings truer than a fact spoken meekly. We just made that quote up, but if you said it firmly while leaning forward and never losing eye contact, people would believe you because you appeared articulate and poised.

36. Bad Blood – John Carreyrou

O čemu je knjiga:

Najveća prevara u Silicon Valleyu u posljednjih 50 godina (veća i od Enrona). Kako je Theranos, medicinski startup, postao firma od 1100 zaposlenih te net vrijednosti od 15 milijardi dolara na proizvodu koji apsolutno ne radi!

Fascinantna priča/knjiga istraživačkog novinara Wall Street Journala koji je dobio hintove od nekih bivših zaposlenika te u 9 mjeseci napravio čitav slučaj, objavio članke i na koncu knjigu koja je srušila Theranos.

Dojam:

Kada ti u odboru sjede Henry Kissinger i generali američke vojske, kada večeraš redovno sa Barackom Obamom i Hillary Clinton, onda rijetko tko posumnja da je sve to napravljeno na ničemu. Vlasnica Theranosa Elizabet Holmes je preko noći spala sa vrijednosti od 5 milijardi dolara na zatvorsku kaznu. Fascinantna priča kroz genijalnu knjigu. Ogromna preporuka.

Citati:

He quit two days later. His resignation email read in part:

good luck and please do read those books, watch The Office, and believe in the people who disagree with you…Lying is a disgusting habit, and it flows through the conversations here like it’s our own currency. The cultural disease here is what we should be curing before we try to tackle obesity…I mean no ill will towards you, since you believe in what I was doing and hoped I would succeed at Theranos. I feel like I owe you this bad attempt at an exit interview since we have no HR to officially record it.

Hunter had placed calls to pharmaceutical companies and hadn’t been able to get anyone on the phone to confirm what Theranos was claiming, though that was hardly proof of anything. He now asked Van den Hooff to show him the Johns Hopkins review. After some hesitation, Van den Hooff reluctantly handed him a two-page document. When Hunter was done reading it, he almost laughed. It was a letter dated April 27, 2010, summarizing a meeting Elizabeth and Sunny had had with Dr. J and five university representatives on the Hopkins campus in Baltimore. It stated that they had shown the Hopkins team “proprietary data on test performance” and that Hopkins had deemed the technology “novel and sound.” But it also made clear that the university had conducted no independent verification of its own. In fact, the letter included a disclaimer at the bottom of the second page: “The materials provided in no way signify an endorsement by Johns Hopkins Medicine to any product or service.”

37. Trust Me, I’m Lying – Ryan Holiday

O čemu je knjiga:

Šta se događa kada se počne hraniti čudovište medijske manipulacije te kako se isto okrene na tebe za čas posla. Knjiga govori o tome kako su mediji danas orijentirani samo na brzinu – potrebno je biti prvi. A istina? Istina je negdje daleko iza…

Dojam:

U najmanju ruku sam se sjebao. Mogu napisati bilo kakvu vijest i plasirati je u medije i ona bi se zavrtila kao istinita. Nema veze što bi se to kasnije demantiralo na ovaj ili onaj način, ljudima bi u glavi ostala samo ona prva priča. Ljudi su gubili karijere i živote radi ovakvih stvari i nema indikacije da će to prestati u budućnosti.

Citati:

It’s why I found myself at 2:00 A.M. one morning, at a deserted intersection in Los Angeles, dressed in all black. In my hand I had tape and some obscene stickers made at Kinko’s earlier in the afternoon. What was I doing here? I was there to deface billboards, specifically billboards I had designed and paid for. Not that I’d expected to do anything like this, but there I was, doing it. My girlfriend, coaxed into being my accomplice, was behind the wheel of the getaway car.

Once you get a story like this started it takes on a life of its own. That’s what happened after I vandalized Tucker’s billboards. Exactly one week later, inspired by my example, sixteen feminists gathered in New York City late at night to vandalize I Hope They Serve Beer in Hell posters all over Manhattan. Their campaign got even more coverage than my stunt, including a 650-word, threepicture story on a Village Voice blog with dozens of comments (I posted some comments under fake names to get people riled up, but looking at them now I can’t tell which ones are fake and which are real). From the fake came real action.

38. So Good They Can’t Ignore You – Cal Newport

O čemu je knjiga:

Neobična knjiga predobrog Cala Newporta koja ti govori da ne gonjaš svoju strast u nekom poslu, već da napraviš skill set koji je jednostavno tako dobar da se ne može ignorirati. Nakon što postaneš dobar u onome što radiš, strast za tim poslom će doći zbog rezultata kojih ostvaruješ.

Dojam:

Cala Newporta sam čitao i ranije tako da sam navikao na njegov no-nonsense stil pisanja i razmišljanja. Ova knjiga je super u tome što ti jasno pokazuje koje vještine su najbolje za naučiti u današnjem svijetu te kako se trebaš fokusirati na iste da bi ih stekao. Knjiga također ima dosta priča unutar iste koje potvrđuju ovu dosta neobičnu tezu.

Citati:

In the last chapter I offered a bold proposition: If you want to love what you do, abandon the passion mindset (“what can the world offer me?”) and instead adopt the craftsman mindset (“what can I offer the world?”).

In the 1990s, this was a relevant question. There was debate in the chess world at the time surrounding the best strategies for improving. One camp thought tournament play was crucial, as it provides practice with tight time limits and working through distractions. The other camp, however, emphasized serious study—pouring over books and using teachers to help identify and then eliminate weaknesses. When surveyed, the participants in Charness’s study thought tournament play was probably the right answer. The participants, as it turns out, were wrong.

39. Peak – Anders Ericsson

O čemu je knjiga:

Talent ne igru skoro nikakvu ulogu u postajanju ekspertom u određenoj domeni. To radi namjerni trening (deliberate practice) radi kojega postaješ dobar.Knjiga je debunkala čitavu teoriju da talent ima ikakve veze sa postajanjem izvrsnim u bilo kojoj domeni. Čovjek 30 godina pokušava potvrditi tezu da talent igra ulogu u uspjehu i ne uspijeva to naći niti u jednom slučaju.

Dojam:

Svi roditelji i budući roditelji bi trebali pročitati ovu knjigu jer ti fino objašnjava kako funkcionira ljudski mozak, kako se postaje dobar u nečemu i zašto sve to zahtijeva namjerni trening, a ne talent. Knjiga ti pokazuje šta sve možeš postati ako treniraš na pravi način. Dosta sam ovih tehnika koristio da postanem bolji pisac i mogu ti reći da stvarno funkcioniraju.

Citati:

But we now understand that there’s no such thing as a predefined ability. The brain is adaptable, and training can create skills—such as perfect pitch—that did not exist before. This is a game changer, because learning now becomes a way of creating abilities rather than of bringing people to the point where they can take advantage of their innate ones. In this new world it no longer makes sense to think of people as born with fixed reserves of potential; instead, potential is an expandable vessel, shaped by the various things we do throughout our lives. Learning isn’t a way of reaching one’s potential but rather a way of developing it. We can create our own potential.

While the principles of deliberate practice were discovered by studying expert performers, the principles themselves can be used by anyone who wants to improve at anything, even if just a little bit. Want to improve your tennis game? Deliberate practice. Your writing? Deliberate practice. Your sales skills? Deliberate practice. Because deliberate practice was developed specifically to help people become among the best in the world at what they do and not merely to become “good enough,” it is the most powerful approach to learning that has yet been discovered

40. Talent Is Overrated – Geoff Colvin

O čemu je knjiga:

Knjiga slične tematike kao i prethodna – talent je precijenjen i ne igra skoro nikakvu ulogu u uspjehu. Ova knjiga je pisana iz perspektive autora i pisca Geoffa Colvina tako da ju je puno lakše “svariti” nego prethodnu koja je više znanstvene pozadine.

Dojam:

Potpuno drukčiji primjeri nego u prethodnoj knjizi te dodatne situacije u kojima se ova vrsta treninga može primjenjivati. On isto tako spominje namjerni trening i daje ti primjere kako su to ljudi radili kroz godine sa točnim rutinama i vježbama. Od ove dvije knjige, ova je puno lakša za čitati i bliža “narodu.” Isto tako, radi ove dvije knjige sam dobio strašno dobrog klijenta iz Amerike sa kojim sam se pričao o ovome nekih pola sata.

Citati:

In field after field, when it came to centrally important skills—stockbrokers recommending stocks, parole officers predicting recidivism, college admissions officials judging applicants—people with lots of experience were no better at their jobs than those with very little experience.

The costs of being less than truly world class are growing, as are the rewards of being genuinely great.

41. The Coaching Habit – Michael Bungay Stanier

O čemu je knjiga:

7 pitanja kojih trebaš postaviti tijekom coachinga i zašto su baš ona toliko efikasna. Ništa više, ništa manje.

Dojam:

Ova knjiga je bila manje više promašaj za mene jer iz nje nisam izvukao skoro ništa što bi mi sada koristilo. Međutim, ako svakodnevno radiš s ljudima i imaš posao gdje ti je jedini prijatelj nije laptop, onda možeš pravo puno dobiti iz ove knjige. Pitanja su laka i jednostavna, ali njihova moć ogromna.

Citati:

You may find that you’ve become part of an overdependent team. There’s a double whammy here. First, you’ve trained your people to become excessively reliant on you, a situation that turns out to be disempowering for them and frustrating for you. Everyone loses momentum and motivation. The more you help your people, the more they seem to need your help. The more they need your help, the more time you spend helping them.

When people start talking to you about the challenge at hand, what’s essential to remember is that what they’re laying out for you is rarely the actual problem. And when you start jumping in to fix things, things go off the rails in three ways: you work on the wrong problem; you do the work your team should be doing; and the work doesn’t get done.

42. The Art Of Learning – Josh Waitzkin

O čemu je knjiga:

Optimalan način kako učiti od likova koji je postao nacionalni prvak u šahu pa je onda odlučio da se neće više baviti sa tim i u 5 godina postao svjetski prvak u borilačkom sportu Tai Chija. I da, po njemu je snimljen film Searching For Bobby Fischer. Josh Waitzkin je napisao predivnu knjigu o tome kako učiti stvari u životu od početka pa se do najdublje razine kada o suprotnom stilu od svoga moraš učiti od sebe.

Dojam:

Uči formu da možeš napustiti formu. Uči Karpova (defanzivni šah) od Kasparova (ofanzivni šah). Uči suprotnost od svoje suštine kroz svoju suštinu a ne kroz drugu stranu. Ovdje sam ima katarzično iskustvo gdje su mi se svih 90 knjiga koje sam pročitao u prethodne dvije godine samo povezale.

Ostao sam zabezeknut, ispisao sam 22 stranice u google Docsu i imao ono pravo Satori iskustvo gdje sam jednostavno imao epiphany. Skontao sam isto tako da sam učio o zloj ljudskoj prirodi ne iz svoje dobre strane koja je moja suština, već da sam to radio kroz maliciozno-kretenske poteze, pokrete, odluke i ponašanja. Ali o mom kretenizmu i kako ga se rješavam u idućem tekstu na blogu.

Citati:

Let’s say there are two possible guides for him in this educational process. One is an esoteric classical composer who has never thought much of the “vulgarity of rock and roll,” and another is a fellow rocker who fell in love with classical music years ago and decided to dedicate his life to this different genre of music. The ex-rocker might touch a common nerve while the composer might feel like an alien. I needed to learn Karpov through a musician whose blood boiled just like mine.

Along the same lines, I have found that if we feed the unconscious, it will discover connections between what may appear to be disparate realities. The path to artistic insight in one direction often involves deep study of another—the intuition makes uncanny connections that lead to a crystallization of fragmented notions. The great Abstract Expressionist painters and sculptors, for example, came to their revolutionary ideas through precise realist training. Jackson Pollock could draw like a camera, but instead he chose to splatter paint in a wild manner that pulsed with emotion. He studied form to leave form. And in his work, the absence of classical structure somehow contains the essence of formal training—but without its ritualized limitations.

43. The Power of Moments – Chip & Dan Heath

O čemu je knjiga:

Kako stvoriti momente koji su stvarno magični za nas i kojih ćemo se sjećati dok ne umremo. Ispada da formula za stvaranje ovih momenata sadrži 4 krucijalne stvari: Vrhunac, Spoznaju, Ponos i Konekciju.

Dojam:

Ranije sam čitao knjige od braće Heath i ova im je isto bilo predobra. Lako pisana, još lakše shvaćena sa tonom primjera koji potvrđuju ovu tezu. Knjiga mi je baš dobro došla kao predivno iskustvo ljudskih emocija poslije ovog iscrpnog katarzičnog momenta iz prethodne knjige Josha Waitzkina.

Citati:

Defining moments shape our lives, but we don’t have to wait for them to happen. We can be the authors of them. What if a teacher could design a lesson that students were still reflecting on years later? What if a manager knew exactly how to turn an employee’s moment of failure into a moment of growth? What if you had a better sense of how to create lasting memories for your kids?

In other words, New Year’s resolutions are not really about the resolutions. After all, for most people, the resolutions haven’t changed. Most people wanted to lose weight and save money on December 31, too. What we’re doing on New Year’s Day is more like a mental accounting trick. Our past failures are left on the ledger of Old Me. New Me starts today. New Year’s resolutions should really be called New Year’s absolutions.

I došli smo do kraja ovogodišnje liste knjiga. Nadam se da si pronašao narednu knjigu koja će ti pomoći da riješiš trenutni problem koji imaš u životu te da ti je ova lista bila inspirativna. Nadam se da ćeš i sam pokrenuti naviku čitanja knjiga jer iako nije sve u knjigama, dosta toga se može pronaći u njima. 

Možemo uraditi velike stvari u životu ali samo ako počnemo od malih stvari. Sada je vrijeme da počneš nove navike i transformiraš svoj životi. Kreni i vidi kroz kakvu će te avanturu život odvesti.

Novi utorak novi tekst

Preporuka za iduće čitanje

Ne propusti niti jedan utorak
Jednom tjedno ćeš dobiti super tekst u svoj email inbox. Neke ranije tekstove si propustio pa ti iste želim poslati na čitanje u inbox
Ne brini, neću te smarat mailovima. 🙂
AUTHOR: Bruno Bokšić
23 Comments
 • Saba

  Jedina primjedba, vidio sam da nigdje nema knjige Proces prisutnosti Michael Browna, a trebalo bi je u osnovne škole ubaciti.

  December 18, 2018
 • Ana Maria Filipović Grčić

  Isuse kako je ovo dobro.

  December 18, 2018
 • Mihaela Lekić

  Svaka čast što si probio put ove forme u mainstream. Stekla sam dojam da je dijeljenje književnih non-fiction referenci stvar za privatne razgovore, strane podcaste i članke, eventualno Goodreads. Prvi si “naš” za kojeg znam da je to napravio u ovako razrađenom obliku (možda se varam, slabo pratim online zajednice). Nadam se da ću se uskoro pridružiti sa svojim listama, želim ti da uspiješ i tekstovima okupiš pametnu i poduzetnu ekipu oko sebe. 🙂

  December 18, 2018
 • Sandra

  Svaka cast, ovo je tako inspirativno, posebno u periodu kada zivimo i radimo ovom brzinom. Ovo je definitivno novi cilj za 2019, a tebi zelim da sto vise stvari primjenis i nastavis da budes primjer svojim radom! Svaka cast 🙂

  December 19, 2018
 • Viktor

  Super blog Bruno! Nadam se da ćeš još takvih projekata raditi ubuduće.
  Htio sam te pitati, jesi li knjige na engleskom jeziku naručivao preko Amazona, posuđivao ili pribavio na neki drugi način?
  Imam problem da dosta knjiga ne mogu naći.
  I što misliš o Audio knigama?

  December 20, 2018
 • Lora Topic

  Hvala ti na ovome! Skroz iskreno, inspirativno i motivirajuce za kraj godine.

  December 20, 2018
 • Sara

  Odličan članak! Baš mi je drago što sam na njega naletila jer me većina tema zanima. Inače posuđujem u biblioteci, ali vidim da od svih silnih knjiga samo nekoliko ih imaju dostupne. Vjerojatno ću ih skinuti sa neta. Preporuka za neki dobar sajt gdje naći ove knjige? Hvala 😀

  December 20, 2018
 • Andrea

  The Asshole Survival Guide – Robert I. Sutton
  Možda ti ne treba knjiga koja objašnjava “seronja mindset”, ali tople preporuke jer se može izvući par pouka, a i štivo je lako za razumjeti i zabavno za opuštanje moždanih ćelija. 🙂
  P.S. Hvala ti sto radiš to što radiš.

  January 2, 2019
 • RainMan

  Zašto mi je čitanje ubilo samopouzdanje, prije nekoliko godine tj 2017. sam procitao otprilike 50 knjiga i od tada pocinju problemi sa samopouzdanjem , neke jebene misli da sam najgluplji covjek na svijetu, da ne znam nista , i sa tim se borim i danas a najgore od svega da sam skoro pa prestao citati, 2018 dvije knjige procitao …

  April 30, 2019
 • Goran

  Fantastičan blog post! Sviđa mi se kako si opisao knjige i dao neko svoje mišljenje o njima. Nadam se da nam ovakvu poslasticu spremaš i za 2019. 🙂

  May 20, 2019
 • Deki

  Bruno, veoma si inspirativan! Pogledao sam oba tvoja spiska i procitao sta si napisao. Ima neke koje sam i citao. Ja ipak ne vladam tako dobro engleskim pa se oslanjam iskljucivo na prevedene knjige koje se mogu naci u knjizarama. Nazalost mnoge sa spiska nisu prevedene.
  Imam par nekih pitanja koje me interesuju.

  1. Shvatam da imas odredjene tipove knjiga koje volis ali da li svaku koju odlucis i procitas do kraja ili prosto i odustanes u nekom trenutku?

  2. Ovo je bas veliki broj knjiga. Koliko zapamtis od toga? Da li obradjujes knjigu posle svakog citanja, pitas sebe sta si procitao, da prepricas sebi, zabelezis nesto itd. ili tako dobro razumevanje imas da ti se automatski urezuje u secanje?

  Pitam sve ovo vise da vidim kako neko funkcionise ko “guta” knjige. Ja em sporo citam, slabija mi je koncentracija i razumevanje procitanog (dosta zavisi i sta citam), a posle nekog vremena i zaboravis sta sam citao. Imam obicaj da povducem sta mi zvuci zanimljivo i bitno pa se nekada vratim na to i procitam samo podvuceno.
  Trazim sebi neki novi nacin od drugih kada vec ne mogu sam da nadjem da ono sto i procitam ostane u nekom delu mene.
  Zbog tih razloga sam i izgubio zelju za citanjem. Ne prosirujem vokabular, neki uticaj na mudrost ima ali verovatno nedovoljan.
  Inace sam stariji od tebe par godina da ne mislis da sam neko ko tek ulazi u svet citanja mimo formalnog obrazovanja.

  July 14, 2019