7 razloga zbog kojih ti je drago što živiš u BiH – Bruno Boksic
349442
post-template-default,single,single-post,postid-349442,single-format-standard,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,moose-ver-1.5, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-352165

7 razloga zbog kojih ti je drago što živiš u BiH

Puno kukamo a i što je najgore često to radimo. Da, država nam je nije najbolja i imamo se na dosta toga požaliti ali s druge strane, imamo neke stvari koje nam masovno olakšavaju život u BiH.

Da, dobro si pročitao ovu prethodnu rečenicu. Imamo stvari koje nam masovno olakšavaju život u BiH.

Ako se ne slažeš, slobodno pročitaj tekst do kraja pa me zalijepi u komentarima kako nemam pojma. Iako, nakon ovih 7 razloga vjerojatno to nećeš učiniti. A koji su to razlozi saznaj kroz sljedeće rečenice:

 

1. Gleda mi se film

 

Dođem kući i vidim reklamu za neki dobar film. Auff, kako dobro izgleda žurnal. Daj da ga skinem i pogledam. I tako ja fino upalim torrent, skinem film i pogledam ga. Kakvo kino, to je samo za Ratove Zvijezda i Gospodara Prstenova.

I vidi čuda, nikakvu kaznu nisam dobio, a ni ti, zato što si ilegalno skinuo stotine filmova i serija (Game of Thrones, Breaking Bad itd.) preko torrenta. Hajde probaj ovo raditi u zapadnoj Europi ili Americi, priveli bi ti guzicu dok si rekao keks. I još bi ti na sve to naplatili kazni koje su u rangu sa kreditom od 30 godina na stan.

A kod nas to lagano ide, film za filmom, serija za serijom.

 

2. Zaustavio me policajac

 

E brate, jel može za kave cvaja ikako? Ma može, ošta ne može. Prosječan razgovor policajca i osobe koja je zaustavljena sa 2 promila alkohola u krvi. Ispred svega ovoga dolazi eliminacijsko pitanje:

Hoćemo li je pisati?

Odgovor na ova pitanja zatražite od lokalnih šofera

 

3. Dobio posao!

 

Legendarna potraga za poslom koja se instant-rješava ako imaš rođaka u nekoj od institucija. Kad bi te vani ovako rodbina pogurala? Pa ne bi nikada, tamo se samo u sebe gleda. A da ne kažem da se ide iz odijela u pidžamu (fraza posuđena od Denisa). Kod nas to fino do 4, pa nekada i ranije i onda na kavu po gradu.

Gdje ovo ima?

 

4. Ubio ga, izašao nakon 2 godine

 

Nedavno slušam na radiju, kažu neki kriminalac zbog ubojstva dobio 2 godine zatvora. E gdje ovo ima, pa samo kod nas. Ako ne netko naljuti, ubiješ ga i izađeš za par godina.

Hajde ovo probaj u Njemačkoj ili Irskoj pa reci valja li država.

 

5. Nemaš izbore a i šta će ti

 

Živim u Mostaru preko 20 godina, a zadnjih 12 godina nismo imali lokalne izbore. Jer šta će nam isti, samo nas smaraju da u nedjelju izađemo i zaokružujemo neke brojeve. A i kampanja bi bila dosadna kao proljev, samo bi nas morili po onim plakatima, TVu i radiju o tome kako su divni, bajni i krasni.

A mi znamo da nisu.

Ovako, država se fino osigurala da nemamo lokalne izbore. Neka nama našeg Ljube na čelu Mostara, tako je to najbolje. Šta će nam gradsko vijeće. Pa ja, bilo nam isto sa ili bez njega. Eto pa reci da država ne valja, skinula ti još jednu odgovornost za grbače.

 

6. Imamo vremenski stroj

Znaš ono kada se u svijetu nešto novo dogodi ili otkrije i onda ti o tome pričaš sa rajom na kavi. 
“Jao, jesi vidio šta su on tamo otkrili, pa to je vrh”, govoriš svojim prijateljima. 

10 godina poslije, još uvijek čekaš da ta nova stvar dođe u BiH. Živiš u vremenskom stroju koji te vraća u prošlost, ali to ima svojih dobrih strana. Prva je ta da skoro nitko ne eksperimentira nad tobom. Uvijek su u pitanju neke Amerike, Rusije, Kine ili Indije. Kad si ikad čuo da se događa nuklearna katastrofa u BiH, da su nad nama radili eksperiment koji se oteo kontroli pa nas sve pretvorio u zombije. 

Naravno da nisi nikad. Sve to promatramo fino iz udobnosti našeg doma. A da ne kažem to što imamo priliku vidjeti poslovne prakse na Zapadu i onda iste te primijeniti ovdje. Ovime dobivamo sigurnu stvar koja je već testirana tamo negdje, na nama je samo da je prenesemo ovdje. Savršeno! 

 

7. Lokacija, lokacija, lokacija

More ti je na 100 kilometara od kuće. Ljeti ti je vruće (nekada i prevruće ako si u Mostaru), zimi fino hladno ali ne i previše. Nema tornada ili uragana koji nam haraju državom, nema tisuće otrovnih pauka i zmija niti velikih elementarnih nepogoda često. Kada uđeš u more, ne bojiš se da ćete velika bijela psina ubiti. Planine, hladovina i nedirnuta priroda ti je nadomak ruke a zrak čist. 

Kada gledamo našu lokaciju, ona je fenomenalna. Ti si u Europi, ali nisi zapravo u Europi. Imaš geostrateški položaj, ali i ne baš. Mediteranska si zemlja ali nisi (baš) na moru. A veliki Haushofer nas je smjestio u Heartland, odnosno mjesto koje ako kontroliraš, kontroliraš čitav svijet. Tako da smo u žiži svega bez da smo u žiži svega. 

 

Ovo nema nigdje, a i da ima, ne bi trebalo biti

Živimo u stvarnoj dobroj zemlji, ali baš lošoj državi. Eto vidiš, i ovu sam rečenicu ukrao od nekoga ali se ne mogu sjetiti točno od koga. Ljepote života u Bosni i Hercegovini su stvarno svuda, a na nama je samo da ih primijetimo. 
Do idućeg utorak

Preporuka za iduće čitanje

Ne propusti niti jedan utorak
Jednom tjedno ćeš dobiti super tekst u svoj email inbox. Neke ranije tekstove si propustio pa ti iste želim poslati na čitanje u inbox
Ne brini, neću te smarat mailovima. 🙂
AUTHOR: Bruno Bokšić
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.