7 Najboljih Razgovora u Životu... I Kako Te Mogu Spasiti – Bruno Boksic
349390
post-template-default,single,single-post,postid-349390,single-format-standard,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,moose-ver-1.5, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-352165

7 Najboljih Razgovora u Životu… I Kako Te Mogu Spasiti

Ispizdi te šef na poslu, padneš fiks na kladionici za 10 000 maraka ili ti dijete povrati po majici.

Katastrofa!

Želiš sve razbiti i potpuno poludiš. Osjećaš ljutnju i samo se želiš ispuhati. Treba ti netko za razgovor. Odnosno, treba ti netko tko će te samo saslušati dok se izjadaš. Ali ta osoba te treba kontati. Ono znaš, da te baš razumije.

Ne možeš to babi svojoj reći, ona ne konta to (osim možda ovog da ti dijete povrati po majici). Treba ti netko tko te potpuno razumije, tko je bio u toj situaciji i zna kako se osjećaš.

E šta kad bi ti rekao da za svaku životnu situaciju, za svaku emociju koju doživljavaš, si doživio i ćeš doživjeti postoji osoba koja je prošla upravo to. Zna točno kako se osjećaš, bila je tu i zna kakav je to osjećaj ali i zna kako riješiti tu situaciju.

Yep, za svaki bolan prekid s curom, svaku svađu s prijateljima, svaki otkaz na poslu ili svako životno razmišljanje pod tušom postoji osoba koja je to već doživjela. I najbolja stvar je to što je ta osoba to odlučila podijeliti sa svijetom.

U formi knjiga!

A sada ću ti reći o mojih 7 najboljih životnih razgovora u životu gdje sam doživio sve moguće emocije i osjetio da me osoba iz “papira” potpuno razumije. Ljutnja, ljubav, žaljenje, depresija, sreća, besmisao i smisao su bile najčešće emocije koje sam doživljavao (i htio doživljavati) pa sam time tražio one iste ljude preko kojih sam to mogao shvatiti.

I ovi razgovori su mi pomogli. Itekako. Preko njih sam shvatio sebe, svoje emocije i svoj put. Spoznaja da nisam sam na istom, da postoje osobe koje te razumiju i dijele istu sudbinu ti daje snagu, osjećaj pripadnosti i onaj tračak stabilnosti u svijetu ludila.

Evo tih autora i knjiga, poredanih po emocijama. Ako imaš problema s bilo kojom od ovih emocija, obavi taj razgovor jer će ti to pomoći.

 

1. Ljutnja –  Scott Peck “The Road Less Traveled”

 

Kako sam bio ljut. Na sve. Život, prijatelje, situaciju jednu, drugu, petu i desetu. Ništa nije bilo onako kako sam zamišljao i za što sam radio. Sve je bilo potpuno suprotno. Jebena katastrofa koja se nije micala odatle.

Ljutnja me skoro živog pojela. Ali tada mi je ova knjiga upala u ruke nakon dugog nagovaranja prijatelja. I pogodili su s ovom knjigom. “The Road Less Travelled” me naučila kako je život težak, ali u trenutku kada prihvatimo to, on prestaje biti težak. Paradoksalno, znam, ali stvarno funkcionira. Probaj i ti pa mi reci kako ti ide.

 

2. Ljubav – Neil Strauss “The Truth”

 

O ljubavi ti svatko kaže, a pogotovo stariji, kako bi to trebalo biti. A ja, okorjeli romantičar, nikada ne bi slušao te savjete. Jer su uvijek išli u onaj fazon “to ti je samo tako na filmovima” i “vrijeme ti se ženit”. Meni su ti savjeti vazda bili tu da na njih kimnem glavom i sebi u glavi kažem “mrš”.

Znao sam da ima netko tko me razumije i tko mi može pokazati put i isti sam našao u knjizi Neila Straussa “The Truth”.  Od početka i depresivnog konteksta gdje ga proglašavaju ovisnikom o seksu i “dijagnosticiraju” mu 20 poremećaja do sredine knjige i opisa sex kafića gdje svatko svakoga uzima kako mu se prohtije.

Međutim, kraj je taj koji je važan a tebi ga neću spoilat jer želim da pročitaš ovu knjigu.

 

3. Žaljenje – Ryan Holiday “Ego Is The Enemy”

 

Kako se čovjek brzo umisli pa misli da je bolji od drugih ljudi. Taj ego se prikrade i dok se nisi ni okrenuo, preuzme kontrolu nad tvojim životom i pretvori te u kretena koji misli da je bolji o drugih.

A onda te knjiga “Ego Is The Enemy” lagano spusti na zemlju i pokaže ti da jedina osoba od koje možeš biti bolji si onaj jučerašnji i prekjučerašnji ti. Nitko drugi. Svatko ima svoj put i svoj maksimum, a ti si u natjecanju ne s drugima, već samo sa samim sobom.

Drago mi je da sam ovo shvatio prije nego što sam postao totalni kreten pa sam krenuo obuzdavati taj ego.

 

4. Depresija – Laurie Halse Anderson “Twisted”

 

Nešto s čime sam se borio u davnim danima srednje škole. Jebena bila, a ja se nisam uklapao tu i eto ti ga. Klasični “dječji problemi” što bi se reklo.

Srećom, nabasam na knjigu “Twisted” koja mi pokaže sav raspon emocija jednog tinejdžera koji se borio s istim stvarima kao i ja. Pa kroz čitanje shvatiš da nisi ti odjednom nešto posebno sjeban, već da je to faza kroz koju neki ljudi prolaze u tim godinama.

I ovo mi je čak i dobro došlo kasnije, jer sam te godine proveo razvijajući sebe u nekom drugom okviru koji mi se kasnije višestruko isplatio.

 

5. Sreća – Adam Braun “The Promise Of A Pencil”

 

Sreća, sreća i sama sreća. Kada si sretan i želiš samo pojačati taj osjećaj, onda pročitaj ovu knjigu. Fenomenalan zalet mlade osobe koja je imala sve, ali nije bila sretna pa je odlučila slušati svoje srce.

I tako nastade organizacija “Pencils of Promise” koja je do danas napravila preko 600 škola u čitavom svijetu, većinom u zemljama Trećeg svijeta.

A sve to pođe od toga što je Adam odlučio biti sretan i odjebati sve ostalo iz svog života. Svaka stranica ove knjige mi je davala osmijeh na lice.

 

6. Besmisao – Paul Kalanithi “When Breath Becomes Air”

 

Znaš ono kada gledaš Game of Thrones pa ubiju nekog dobrog lika a ti kažeš “Pa nije zaslužio ovo nikako”.

E to ti je autobiografska knjiga “When Breath Becomes Air”. Mladi neurokirurg koji ima sve u životu. Mladost, trudnu ženu i savršenu karijeru. Život stvarno izgleda savršeno.

Sve dok ne sazna da ima četvrti stadij raka pluća s 35 godina. I dok ovo pišem, tresu mi se ruke jer me ova knjiga tako potresla.

Mogao sam napuniti bazen koliko sam suza isplakao nad ovom knjigom. I nisam jedini kao se ovako osjećao čitajući Paulovu knjigu…

 

7. Smisao – Viktor Frankl “Man’s Search For Meaning”

 

I onda otkriješ razlog radi kojega si spreman patiti. Frankl opisuje svoje iskustvo kao zarobljenika u konc. logoru Auschwitz i otkriva kako naći smisao unutar sve te patnje.

Ako bi čitav svijet zapalio sve knjige koje su ikada postojale i odlučio spasiti samo jednu, onda bi to bila ova knjiga.

Opisat ću ti samo jednu scenu iz knjige gdje Frankl govori kako su onako neuhranjene, težeći svega 27 kg, njemački vojnici izveli na -21 °C u Poljskoj te ih tjerali da golim rukama kopaju zaleđenu zemlju dok su ih šutali po rebrima derući se “životinje, pseta, svinje”.

I usprkos svemu ovome i mnogim drugim hororima, knjiga nema niti jednu jedinu rečenicu mržnje u njoj. Kako je ovaj čovjek uspio oprostiti nacistima za sve i pronaći svoju svrhu unutar najgoreg vremena i mjesta za život, saznaj kroz knjigu.

p.s. Ako se poslije ove knjige ne prestaneš žaliti na situaciju u životu, onda ti ništa ne može pomoći.

 

 

Koliko god misliš da si sam u toj emociji, kako nitko drugi to nikada nije doživio zastani na trenutak. Tri puta udahni i izdahni. I tada pronađi tu emociju kroz knjigu i razgovor s autorom. Saznat ćeš kako je vidjeti svoj problem i svoju emociju kroz oči nekoga drugoga.

To itekako stavi problem u drukčiju perspektivu i daje nam oduška kako će se i situacija s kojom se mi suočavamo uspješno riješiti.

Pronađi svoju emociju s kojom se boriš kroz knjige i reci mi više o tome kroz komentare.

Do idućeg utorka.

Preporuka za iduće čitanje

Ne propusti niti jedan utorak
Jednom tjedno ćeš dobiti super tekst u svoj email inbox. Neke ranije tekstove si propustio pa ti iste želim poslati na čitanje u inbox
Ne brini, neću te smarat mailovima. 🙂
AUTHOR: Bruno Bokšić
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.