7 citata koje svakodnevno koristim – Bruno Boksic
352727
post-template-default,single,single-post,postid-352727,single-format-standard,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,moose-ver-1.5, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-352165

7 citata koje svakodnevno koristim

Citati su postali kao filozofija– filozofija je nekoć bila neodvojiva od primjene i nije bila “palamuđenje” uz bocu vina u 2 ujutro ili pričanje u kafani par sati dok si na kućnom budžetu. S godinama je filozofija postala pričanje, a s tim su i citati postali slika koja živi na instagramu na jedan dan i dobije 100 lajkova. 

Poanta prvih citata su bile životne istine i mudrosti po kojima se živi, ne lajk bait na socijalnim mrežama. Tako da ću ti danas reći 7 citata prema kojima stvarno živim i koje ne stavljam nigdje na društvene mreže jer je to izgubilo svaku svrhu. 

1. Između stimulusa i odgovora postoji prostor. U tom prostoru imamo potpunu kontrolu birati naš odgovor. A u tom odgovoru se krije naš rast i sloboda

Franklova izjava data u Auschwitzu gdje je čovjek preživio najgore što se može preživjeti i opet je ostao zdrav u glavi. Ova izreka mi je pomogla prebroditi mnoge krize i dati mi smirenost tamo gdje je ne bi trebalo  biti– tipa u zatvoru u Turskoj ili tijekom deportacije iz Rusije.

 

2. Pare ti ne mogu riješiti emocionalne probleme, ali mogu novčane

Kad kažu da nije sreća para puna vreća, to znaju oni koji je imaju, ja se itekako slažem. Ali to nije opravdanje za financijske probleme, već napomena da ti pare ne mogu pokloniti ljubav, prijateljstvo, poštovanje, ili zagrljaj voljene osobe. 

Pare imaju svoju svrhu, a to je da riješe probleme uzrokovane parama. Zato ih treba imati, zato ih treba koristiti, a ova Sethijeva izjava itekako pomaže u tome. 

 

3. Ništa nije važno koliko misliš da je važno u trenutku kada misliš o tome

Kahnemanova izjava o tome kako ljudi precjenjuju ono o čemu trenutno misle u životu i kako to uopće nema tako veliki efekt na njihov život kao što oni to misle.

Savršen primjer su ti vijesti od prije 7 dana – ne da ne znaš o čemu su bile, nego te danas više nije ni briga. A kada su bile u tom trenutku, vjerojatno su uzrokovale mnoštvo emocija. Ovo je primjenjivo na sve sfere života od svađa, propalih planova zbog korone, obiteljskih ručkova, itd.

 

4. Samo polako

Nakon što sam izgorio od posla gdje bi radio po 12-15 sati dnevno, shvatio sam da se to ne isplati i da uopće ne uspijem toliko toga napraviti u životu. 

Tada sam prihvatio filozofiju “samo polako” gdje sam shvatio da jedan čitanja 15 sati nije ni približno efikasan kao svaki dan čitanja po 20 minuta.

Zato me to dovelo do 47 pročitanih knjiga u 2017 godini, do poslovnih prilika, pa i do toga da još nisam propustio niti jedan jedini utorak na ovom blogu– da sam sebi zadao da pišem 2 članka tjedno, sigurno bi propustio mnoge. 

 

5. Da bi bio drag, nekada moraš biti okrutan

Ne možeš u životu biti samo fin, nekada moraš pokazati svoju jaču stranu, lupiti šakom od stol i reći kao Vojko V “ne može.” 

Da bi disciplinirao svoje dijete, moraš znati reći ne, da bi pomogao prijatelju, moraš mu nekada dati okrutan feedback, da bi imao zdravu vezu, moraš nekada imati teške razgovore. Tu ova Petersonova izjava dolazi do izražaja.

 

6. Hell yes or no

Ili si u nešto potpuno siguran ili je “ne”. Ovo vrijedi za poslovne odluke koje ako nisi siguran da te vode bliže tvojim ciljevima trebaš kategorično odbiti, ali vrijedi i za prijateljske i ljubavne odnose. 

Nemoj biti kao mokraća–mlak. Ili je apsolutno da…ili nije. Zato sam prvi put kad sam upoznao svoju buduću punicu rekao da ću joj ženiti kćerku nakon samo tri mjeseca veze.

 

7. Otiđi. Nauči. Vrati se. Primjeni

Ova izreka je nastala tako što smo pričali o tome kako je BiH u konstantnom vremeplovu i kako, ako odeš na Zapad, možeš vidjeti šta će kod nas doći za 20, 30 ili 50 godina. 

Tako da ti cilj onda nije inovacija iz BiH, već odlazak negdje vani, promatranje onoga što funkcionira, a još ne postoji kod nas, vraćanje nazad u BiH i primjena uz prilagodbu. 

To vrijedi za poslovne ideje, znanstvena otkrića i, na koncu, demokraciju.

 

Nema ništa loše u citatima kao stvarno živiš po njima. A ako ne živiš još po njima, onda ti je danas savršen dan za početi.   

Preporuka za iduće čitanje

Ne propusti niti jedan utorak
Jednom tjedno ćeš dobiti super tekst u svoj email inbox. Neke ranije tekstove si propustio pa ti iste želim poslati na čitanje u inbox
Ne brini, neću te smarat mailovima. 🙂
Tags:
AUTHOR: Bruno Bokšić
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.