6+6 upozorenja radi kojih ti veza propada— dio 1 – Bruno Boksic
352811
post-template-default,single,single-post,postid-352811,single-format-standard,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,moose-ver-1.5, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-352165

6+6 upozorenja radi kojih ti veza propada— dio 1

Veza ti je kao drugi zakon termodinamike— uvijek teži raspadanju. A da bi spriječili to, moramo kontinuirano raditi par dobrih stvari i eliminirati dosta loših stvari kako bi nam veza (nastavila) funkcionirati. Pošto se i sam pripremam za brak, onda je vrijeme da napišem tekst koji će valjati i meni i tebi- u sadašnjosti, ali i budućnosti- i spriječiti nas oboje da ne upadnemo u probleme. 

A narednih 12 upozorenja koji prijete svakoj vezi su podijeljeni u 3 za žene, 3 za muškarce i 6 generalnih upozorenja koji vrijede za oboje. Danas ćemo pričati o 3 upozorenja za žene i 3 za muškarce, a idući tjedan idemo na 6 generalnih upozorenja.

3 upozorenja ženama radi kojih ti veza propada

Nije fleksibilan

Muško u vezi treba voditi ženu i biti otvoren prema novim iskustvima. Fleksibilnost muškarca u vezi se vidi u tome koliko efikasno može odstupiti od svoje dnevne rutine i uspjeti napraviti dobro iskustvo za oboje. 

U prijevodu, to bi ti značilo da kada isplanirate neki put i dogodi se problem, koliko ga dobro muškarac može riješiti i nastaviti pružati dobro iskustvo i sebi i svojoj dragoj. 

Ovo je samo jedna situacija gdje muškarac treba biti fleksibilan, a postoje mnoge druge poput odlaska u prodavaonicu, pomaganja oko ručka/večere, kućanskih poslova, iznenadnih emocionalnih kriza, te novonastalih problema. 

Muškarac se mora znati dobro prilagoditi u takvim situacijama, a ako se konstantno ne prilagođava situacijama, onda je to uzrok raznih problema. 

Kako početi to rješavati: 

Razgovaraj s njim o njegovom pogledu na život i pitaj ga da zamisli neke druge alternative pa vidi kako će reagirati. Pokušaj pričati s njim o toj reakciji i možda će uvidjeti ograničenost svoje perspektive te početi se više prilagođavati zadanim situacijama.

Nisi mu drugi prioritet u životu

Dobro sam ovo napisao— nisi mu drugi prioritet u vezi. Muškarcu prvi prioritet uvijek mora biti njegova svrha na kojoj radi i onaj razlog radi kojeg ti se on i svidio. Ali ono što se često zna dogoditi u vezama jeste da muškarci “nemaju vremena” za žene i onda se to percipira kao problem prvog prioriteta. 

To nije istina. Problem nastaje u tome ne što mu ti nisi prvi prioritet u životu—  jer to i ne trebaš biti— nego u tome što mu nisi drugi prioritet u životu. Najčešće, ako nema vremena za tebe, ti si mu neki 6., 7. ili 10. prioritet u životu i zato se tako osjećaš. 

Kako početi to rješavati: Popričaj s njim i vidi kako mu izgledaju prioriteti. Ako shvatiš da nisi drugi prioritet, onda mu reci kako razumiješ njegov životu i prioritizaciju, ali da trenutno stanje jednostavno ne odgovara tvojim potrebama te da uzme malo vremena i kaže ti kako vidi budućnost te veze. To će ti sasvim jasno pokazati šta možeš očekivati u budućnosti— prekid ili reprioritizaciju.    

Nasilan je prema tebi

Ovo uopće nisam htio imati u tekstu jer mi je nepojmljivo da postoje žene koje još uvijek misle da mogu “promijeniti” svog muškarca koji je nasilan prema njoj. Ne možeš. Točka.

52% žena u BiH doživi neku vrstu fizičkog nasilja poslije svoje 15 godine, a nadam se da će sigurne kuće smanjiti ovaj broj. Postoji 8 sigurnih kuća u BiH s preko 180 kreveta tako da ako si zapela već s nekim balvanom u četiri zida, pogledaj ovaj link i vidi kako sebi možeš pomoći. 

A za se cure koje se nisu udale za likove koji su nasilni prema njima— on tebe voli i uvijek će te voljeti. Ali to što te voli, ne znači da te neće mlatiti do kraja života i ono što si do sada doživjela će samo postati gore. Ljubav sama po sebi nije dovoljna i zato bježi glavom bez obzira iz takve veze. 

Kako početi to rješavati: Block. Delete. Doviđenja.

3 upozorenja muškarcima radi kojih ti veza propada

Uvijek drami

Na početku ovakve cure izgledaju super zanimljivo i privlačno, ali s vremenom njihovo ponašanje postane problem. Jer kada se god situacija “smiri” i stvari izgledaju dobro, ona nađe način kojim stvara neku dramu samo da bi stvorila dramu. 

Na početku to može izgledati zanimljivo i uzbudljivo, ali s vremenom te to iscrpi i kreneš mrziti drugu osobu jer smatraš da ili drame bez razloga ili namjerno kreiraju dramu jer ne mogu živjeti bez nje. 

Kako početi to rješavati: Teško. Ako je osoba navikla konstantno dramiti, znači da je njezin uzor dobre i funkcionalne veze stalna drama. Najzdravija stvar koju možeš ovdje uraditi jeste preporučiti neke dobre knjige toj osobi, a ako te ne bude funkcioniralo, naći najbliža vrata jer će se “drama” situacija nastaviti događati čitav život. 

Princeza mentalitet

Ženski ekvivalent “samo svoj gazda” FB opisa. Princeza mentalitet je stav da je cura povukla Boga za muda i ponaša se tako da joj svi moramo staviti jaknu pod noge da ne bi zakoračila u svojim rozim baletankama preko 2 kapi vode. 

Problem princeza mentaliteta je taj da ona očekuje da joj se čitav svijet (ti) pokloni svakom njezinom hiru, prohtjevu i zahtjevu i da se to uradi bez pogovora. Ti onda nisi u vezi sa ženom, već robuješ gospodarici princezi. 

Kako početi to rješavati: Princeza mentalitet se zapravo može dosta efikasno i brzo riješiti. Najbolji način jeste da se ta osoba odmakne (fizički) od svih “enablera”– osoba koji princezi omogućavaju takvo ponašanje.

Super primjer ti je putovanje ili praksa u inozemstvu gdje princeza nema svoje robove i mora naučiti sama se boriti, praviti, kreirati i izboriti se za stvari koje želi u životu. 

Gunđa ti ako se želiš družiti s prijateljima

Ovo se dosta često događa i to skoro u svakoj vezi i ovisi od količine uloženog vremena u odnose s prijateljima. Ako kažeš curi da ideš u četvrtak na pivu s rajom i dođeš kući u utorak ujutro, onda nije ni čudo da ti gunđa— i treba ti gunđati jer je opravdano. 

Ali ovdje pričamo o onom neopravdanom gunđanju i tvojoj potrebi da uopće imaš mušku ekipu. Svakom muškarcu treba muška ekipa jer “željezo kali željezo,” a ti trebaš objasniti svojoj curi ne da to nije ništa loše, nego da je to itekako poželjno i zdravo za svakog muškaraca, a prema tome i za vezu. 

Kad ja svojoj zaručnici kažem da idem s rajom, ona samo upita “je l’ muška energija” što je ekvivalent za “ženama nije dozvoljeno na kilometar” i s time sve završi. Srećom, dovoljno je mudra da zna da je to dobro za mene, a prema tome i dobro za našu vezu. 

Kako početi to rješavati: Napisano je tisuće i tisuće članaka na ovu temu i najbolji način je da joj daš/pošalješ/isprintaš jedan od tih članaka i daš joj da to pročita kako bi shvatila. Ako uopće ne želi pročitati članak, onda imaš puno veći problem. A ako pročita i ne shvati o čemu je riječ, pošalji joj drugi (bolji) članak. Mi muški smo loši s riječima tako da nam je izuzetno teško objasniti potrebu iza “idemo mi muški vani i ženama nije dozvoljeno.” 


Idući tjedan ćemo pričati o 6 generalnih upozorenja u vezi na koje obje strane moraju paziti: 

 • Prijatelji druge osobe
 • Pouzdanje
 • 5:1 odnos
 • Ispričavanje i krivnja
 • Životne vrijednosti i ciljevi
 • Kritika djela vs. Kritika karaktera

Preporuka za iduće čitanje

Ne propusti niti jedan utorak
Jednom tjedno ćeš dobiti super tekst u svoj email inbox. Neke ranije tekstove si propustio pa ti iste želim poslati na čitanje u inbox
Ne brini, neću te smarat mailovima. 🙂
Tags:
AUTHOR: Bruno Bokšić
2 Comments
 • slavica

  pohvala za temu, za sve one koje zanima navedeno, molim pročitajte knjigu
  Muškarci su s Marsa, žene su s Venere, odlična je
  Dovoljno je pročitati tek nekoliko stranica da biste se sami uvjerili kako je dr. John Gray otkrio nešto doista novo, a opet tako obično, nešto s čime se susrećemo svakoga dana. Muškarci govore potpuno drukčijim jezikom nego žene, iako toga nisu svjesni! Riječi su im iste ali su im značenja različita. Kad bi uza se imali mali frazeološki rječnik razumjeli bi se bez poteškoća i nesuglasica.
  Ova je knjiga upravo to – rječnik s osnovama gramatike koji će muškarcima–Marsovcima pomoći razumjeti žene-Venerijanke. Ova će vas knjiga osloboditi svih frustracija s kojima ste se ikada susreli u vezama, jer ideje iznesene u njoj imaju smisla, a savjeti daju nadu da se razlike mogu prevladati. Dr. John Gray koristi suvremena otkrića u prirodnim i društvenim znanostima o razlikama među spolovima i te spoznaje primjenjuje na zbivanja u našem svakodnevnom životu, tako da u ovoj knjizi svatko može naći dio sebe.
  PROBLEM JE U TOME DA MUŠKARCI UOPČE NE ŽELE ČITATI O OVOJ TEMATICI,

  September 15, 2020

Leave a Comment

Your email address will not be published.