3 tipa veza: Ovisnost, Neovisnost i Međuovisnost – Bruno Boksic
348928
post-template-default,single,single-post,postid-348928,single-format-standard,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,moose-ver-1.5, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-352165

3 tipa veza: Ovisnost, Neovisnost i Međuovisnost

Veze sa drugim ljudima su pravo čudna stvar. Neke su tako dobre dok su ostale jako loše, u neke ulažemo puno truda a opet ispadnu loše dok druge imaju neku jednostavnost u kojoj imamo osjećaj kako sve teče bez problema.

U nekim vezama tražimo jednu stvar, dok u drugima drugu, negdje dobijemo dio sebe dok u drugima izgubimo dio sebe. U nekima se napokon pronađemo, dok se u drugima izgubimo kao Amelia Earhart u Pacifiku.

Idemo onda vidjeti kakve to mi veze zapravo imamo:

1. Ovisne veze (1+0 =0)

Mutual Mistrust And Control

 

Ovo je tip veze u kojoj je jedna strana ovisna o drugoj strani. Definitivno najgori tip veze gdje jedna osoba ili u nekim slučajevima obje osobe, potpuno ili djelomično ovisne o drugoj osobi. Osoba nije sama sebi dostatna već u toj nekoj drugoj osobi traži to nešto što će prvu osobu ispuniti.

Koliko puta čujemo a i vidimo da je netko iz našeg prijateljskog kruga nesretan svojim životom te da traži drugu, bolju polovicu koja će joj/mu donijeti sreću. Žalosno je što se osoba nikada neće osjećati sretno ukoliko to sama unutar sebe ne pronađe. Psihološki je to nemoguće i svatko od nas se mora pomiriti sa činjenicom da prvo sami sebi moramo biti dostatni kako bi mogli imati sretnu vezu sa nekim drugim.

Ali Bruno, ja viđam ljude koji su u vezama, a ovisni su jedno o drugome i opet izgledaju sretno.

Glavna riječ – izgledaju. Takve osobe ili lažu sebe (što je opet potpuno nezdravo za vezu), uživaju u tome da im netko drugi ispunjava sve njihove zahtjeve, želje i “potrebe” te im daje osjećaj kako nisu sami ili su sa druge strane spektra pa uživaju u tome kako netko u njih gleda kao u nezamjenjivu osobu u životu, bez koje oni jednostavno ne mogu živjeti.

U prvoj situaciju si ti žrtva i tražiš nekoga za koga se možeš “zakačiti” i čiji život kroz tu osobu možeš živjeti, dok si u drugoj situaciji osoba koja uživa u tome da je potrebna nekome drugome više nego bilo šta na svijetu.

U OBJE SITUACIJE, OBJE OSOBE GUBE.

Zašto sam stavio u podnaslov formulu 1+0=0. Zato što i kada imaš jednu osobu koja je izgrađena ili želi nešto uraditi, druga osoba može svojom konstantnom ovisnošću uništiti drugu osobu. Ova formula je mogla biti i 0+1=0 ili 0+0=0. Kako god okreneš ovu situaciju, nije zdrava i ne vodi kao zdravom i održivom životu.

Ove osobe nemaju svoj vlastiti život, već život njihovih partnera postane njihov život. Svu svoju vrijednost i život stave u ruke partnera.

Podaci koji pokazuju ovo su stope razvoda koje u svijetu iznose skoro 50% za 2015.godinu, dok je statistika barem u HNKu dosta niža (na 996 sklopljenih brakova 128 završeno razvodom u 2013.godini).

 

Ovakve veze se događaju jer osobe nisu same sebi dostatne te nisu kompletne osobnosti. Tek nakon što uspijemo sami sebi biti dostatni i dovoljni, tek onda ćemo moći pružiti pravu ljubav nekom drugome, ljubav iz koje ćemo rasti a ne truliti.

Tako dolazimo do druge kategorije veza, a to su:

2. Neovisne veze (1+1=2)

neovisne veze

Ovo je tip veze u kojoj jedna strana ima potpunu neovisnost od druge strane. Ovo je prvi korak koji se treba napraviti prema uspješnoj vezi. Neovisne veze su one veze u kojima imamo dvije individue, od koji svaka ima svoj život, svoju svrhu sa kojom se bave i koje su im na prvom mjestu.

Neovisne osobe su često i puno više nego dostatne same sebi, često puta su tako neovisne da ne mogu naći prostora za neku drugu osobu. To je glavni problem ovih veza. Kada imaš dvije osobe koje su tako individualno jake i dostatne, postavljaju sebi pitanje zašto im uopće treba druga osoba. Većinom ovakve osobe nemaju veliki stupanj kooperacije sa drugom stranom i fokusirane su na sebe.

Ne žele ili ne vide potrebu da dijele svoje vrijeme sa nekim drugim. Problemi ovakvih osoba često mogu biti hladne veze, bez puno emocija i involviranosti u vezu. Jednostavno, neovisne osobe smatraju kako ne trebaju nikoga drugoga ili kako nitko nije dovoljno dobar da bi sa njima ušli u vezu (bio sam i sam kriv za ovakvo ponašanje u prošlosti).

Vjerujem kako imaš par prijatelja za koje znaš da su duže vrijeme sami, a izgleda da im ide tako dobro u životu. Velika je vjerojatnost da su te osobe jaki individualci kojima netko drugi ili ne treba ili ga ne žele.

Formula koja je napisana 1+1=2 sam govori u tome da imamo dva jaka pojedinca koja mogu napraviti nešto više, ali ne više od njihovog pojedinačnog zbroja.

Iako, neovisnost je potrebna prva točka koja nas vodi do najboljeg tipa veza a to su:

3. Međuovisne veze (1+1=3)

međuovisne veze

Ovo je tip veze u kojoj dvije individue koje su samodostatne dijele svoje živote sa drugim osobama kako bi stvorile rezultat puno veći od zajedničkog zbira.

Ovdje dolazimo do šećera na kraju, konačnog cilja kojemu bi trebali težiti. Međuovisne veze su takve veze gdje su obje osobe na istoj valnoj dužini, gdje imaju potpuno razumijevanje i shvaćanje jedna prema drugoj ne limitirajući njihov način života. U ovim vezama osobe dijele svoje živote sa drugima kako bi stvorili nešto puno više i prema tome i formula 1+1=3.

Kao što bi moj prijatelj Danko rekao, naziv za ovakav tipe veze je sinergija.

Tek nakon što smo prihvatili sebe onakvim kakvim jesmo i shvatili da sreća, ali ona prava istinska sreća, nikada ne dolazi od nekoga drugog, nego da se ista nalazi u nama, možemo biti slobodni graditi odnos međuovisnosti.

Kada nađeš osobu sa kojom TI možeš biti TI a opet imati osjećaj kako dijeljenjem svoga života sa tom osobom stvaraš neki novi život, koji je bolji od onoga što trenutno imaš, ne puštaj tu osobu.

Ovo ne znači da se moraš “zakačiti” za tu osobu i poremetiti svoju vezu tako što ćeš je vratiti u ovisnu vezu, ali to znači da prepoznaš osobu sa kojom možeš graditi nešto više i da priznaš svom neovisnom JA kako je lijepo imati nekog tko te potpuno razumije i sa kime možeš graditi nešto puno više. Jer ono što svi na koncu želimo jeste nekoga tko će nas razumjeti. 

 

Gdje si na spektru?

 

Za kraj, parovima koji su već u fazi međuovisnosti želim reći bravo i svaka čast, nadam se da ste svjesni šta imate.

Parovima koji su u neovisnoj fazi želim reći da se otvore, priznaju da ne mogu sve baš sami te da u moru zbrkanog svijeta i još zbrkanijih ljudi podjele sebe drugoj osobi, magija se može stvoriti.

Parovima koji su u ovisnoj fazi želim reći da stanu i sagledaju svoj život. Nekada je potrebno suočiti se sobom i vidjeti ima li takva veza budućnost.

Radi na sebi i vjeruj u međuovisnu vezu i takva će doći.

Prije ili poslije, svi privučemo ono što jesmo.

Do idućeg utorka.

 

https://brunoboksic.com/zasto-cu-odgajati-svoju-kcerku-da-bude-kurva/

Preporuka za iduće čitanje

Ne propusti niti jedan utorak
Jednom tjedno ćeš dobiti super tekst u svoj email inbox. Neke ranije tekstove si propustio pa ti iste želim poslati na čitanje u inbox
Ne brini, neću te smarat mailovima. 🙂
AUTHOR: Bruno Bokšić
2 Comments
  • slavica bokšić

    svaka čast, mama ti želi da nađeš to što tražiš, ali, bojim se, da su u životu nužni kompromisi, savršenstvo jednostavno nije moguće, za tvoju ljepšu budućnost, nadam se da jeste

    December 30, 2016